
Houbové ravioly s česnekovou omáčkou
Ingredience
Základní recept na těsto - ingredience: | |
---|---|
600 g | kvalitní hladké mouky |
6 | vajec |
Ingredience na houbové ravioly s česnekovou omáčkou | |
těsto podle základního receptu | |
strouhaný parmazán a nasekaná | |
hladkolistá petrželka k podávání | |
Na náplň | |
olej | |
½ | cibule, nasekaná najemno |
2 | stroužky česneku, nakrájené na plátky |
4 | velké žampiony, nakrájené nadrobno |
hrst sušených hub, namočených a nakrájených na kousky | |
hladkolistá petrželka, nasekaná | |
125 g | ricotty |
1 | lžíce strouhanky z čerstvého chleba |
sůl a pepř | |
Na omáčku | |
olej | |
½ | cibule, nasekaná najemno |
1 | stroužek česneku, nakrájený na plátky |
200 ml | drůbežího vývaru |
100 ml | smetany na vaření |
citronová kůra a pár kapek citronové šťávy | |
sůl a pepř |
Postup přípravy
Základní recept na těsto: Mouku prosejte do velké mísy nebo na pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj všechna vejce a vidličkou je prošlehejte. Na vejce nahrňte trochu mouky, promíchejte, postup opakujte. Těsto zpracovávejte dohladka a pokračujte v hnětení aspoň 8 minut. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.
Těsto si rozdělte na několik částí a na moukou posypané pracovní ploše ho rozválejte. Pomoučněným válečkem těsto rozvalujte směrem od sebe, po několika tazích těstem pootočte. Těsto, se kterým právě nepracujete, nechte zabalené v potravinářské fólii, aby neoschlo. Rozválené těsto odložte na vlhkou utěrku.
Ravioly: Rozválené těsto nakrájejte na čtvercové díly, doprostřed dejte náplň, okraje čtverce potřete rozšlehaným vajíčkem nebo vodou, přiklopte druhým čtvercem a přimáčkněte k sobě po okrajích. Jde to i na větším plátu, který posázíte náplní, přiklopíte druhým plátem a rozkrájíte rádýlkem.
Houbové ravioly s česnekovou omáčkou: Začněte houbovou náplní. Rozpalte trochu oleje v pánvi a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte česnek. Po dalších zhruba 20 vteřinách cibulku a česnek z pánve vyndejte, přilijte trochu oleje, přidejte žampiony a vymačkané sušené houby a opékejte, dokud nejsou měkké. Vraťte do pánve cibulku a česnek a duste ještě 2 minuty. Sundejte z ohně a vmíchejte nasekanou petrželku, ricottu a tolik strouhanky, aby náplň zhoustla. Osolte a opepřete. Nechte vychladnout.
Na připravený vyválený pruh těsta podle základního receptu a postupu uvedeného vpředu naneste lžičkou náplň se zhruba šesticentimetrovými rozestupy. Okraje těsta potřete vodou. Vezměte druhý pruh těsta a přitiskněte ho na první, okolo hrudek s náplní dobře přitiskněte. Jednotlivé ravioly oddělte nožem nebo rádýlkem a odložte na plech vysypaný moukou.
Připravte si omáčku. V rendlíku rozpalte olej, vhoďte cibulku a česnek a chvíli opékejte. Přidejte vývar a nechte ho zredukovat na zhruba třetinový objem. Přilijte smetanu, promíchejte a povařte do zhoustnutí. Přidejte citronovou kůru, pár kapek citronové šťávy a dochuťte solí a pepřem.
Uvařte ravioly. Pokud je to potřeba, přihřejte smetanovou omáčku, nalijte jí trochu na talíř, přidejte ravioly a posypte parmazánem a petrželkou.