![Francouzské choux [čti šu] s jahodami](/imgm/YTIyMDExNC13aWRlQXJlYXxhNTA5NjkzfGEyMDg1MDh8YTUzOTg1NRhU8uU/70-75-AM-0322-SLADKA-TECKA-FRANCOUZSKE-CHOUX-S-JAHODAMI.webp)
Francouzské choux [čti šu] s jahodami
Postup přípravy
1. V míse smíchejte 30 g měkkého másla, 30 g třtinového cukru, 30 g hladké mouky a uhněťte na těsto. Mezi dvěma pečicími papíry těsto rozválejte na 2 mm silnou placku a dejte ji spolu s papíry chladit na 1 hodinu do mrazáku.
2. Do hrnce vlijte mléko a vodu, přidejte zbytek másla a přiveďte pomalu k varu. Do mísy prosejte zbytek hladké mouky spolu s cukrem a solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a stěrkou rychle vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu, za stálého míchání, těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.
3. Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude krásně elastické a lesklé. Pomocí stěrky těsto přendejte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou a na plech opatřený pečicím papírem postupně stříkejte kulaté tvary o průměru 3 cm. Z vychlazené krusty vykrajujte pomocí vykrajovátka kolečko o průměru 3 cm. Každou krustu položte shora na nastříkané těsto na plechu. Choux pečte v předehřáté troubě na 190 °C 6 minut, pak teplotu stáhněte na 170 °C a dopékejte dalších 35 minut dozlatova.
4. Mezitím připravte jahodový krém. Jahody očistěte, omyjte a 100 g z nich nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, zasypte zbytkem třtinového cukru a svařte na hustější omáčku. Přendejte do misky a nechte vychladnout. Po vychladnutí vložte do mísy jahodovou omáčku, mascarpone a smetanu. Vše opatrně ručním šlehačem vyšlehejte na krém. Ten přendejte do cukrářského pytlíku s otvorem cca 5 mm.
5. Upečené choux nechte vychladnout na mřížce. Nožem opatrně odřežte vršek přibližně v 1/3 kuličky. Takto připravené kuličky naplňte krémem a přiklopte. Zbytkem krému ozdobte vršky choux. Zbylé jahody rozkrojte na čtvrtiny a poklaďte na vrch krému. Bon appétit!