Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Francouzské choux [čti šu] s jahodami

Francouzské choux [čti šu] s jahodami

Tento klasický francouzský nedělní dezert by bylo hřích neochutnat. Víte, že choux francouzsky znamená zelí? Je to proto, že kuličky odpalovaného těsta připomínají hlávky zelí.

Ingredience

90 g másla
90 g třtinového cukru
105 g hladké mouky
60 ml plnotučného mléka
65 ml vody
15 g cukru krupice
½ lžičky soli
3 vejce
150 g jahod
150 g mascarpone
150 ml smetany ke šlehání (30 %)

Postup přípravy

1. V míse smíchejte 30 g měkkého másla, 30 g třtinového cukru, 30 g hladké mouky a uhněťte na těsto. Mezi dvěma pečicími papíry těsto rozválejte na 2 mm silnou placku a dejte ji spolu s papíry chladit na 1 hodinu do mrazáku.

2. Do hrnce vlijte mléko a vodu, přidejte zbytek másla a přiveďte pomalu k varu. Do mísy prosejte zbytek hladké mouky spolu s cukrem a solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a stěrkou rychle vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu, za stálého míchání, těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.

3. Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude krásně elastické a lesklé. Pomocí stěrky těsto přendejte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou a na plech opatřený pečicím papírem postupně stříkejte kulaté tvary o průměru 3 cm. Z vychlazené krusty vykrajujte pomocí vykrajovátka kolečko o průměru 3 cm. Každou krustu položte shora na nastříkané těsto na plechu. Choux pečte v předehřáté troubě na 190 °C 6 minut, pak teplotu stáhněte na 170 °C a dopékejte dalších 35 minut dozlatova.

4. Mezitím připravte jahodový krém. Jahody očistěte, omyjte a 100 g z nich nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, zasypte zbytkem třtinového cukru a svařte na hustější omáčku. Přendejte do misky a nechte vychladnout. Po vychladnutí vložte do mísy jahodovou omáčku, mascarpone a smetanu. Vše opatrně ručním šlehačem vyšlehejte na krém. Ten přendejte do cukrářského pytlíku s otvorem cca 5 mm.

5. Upečené choux nechte vychladnout na mřížce. Nožem opatrně odřežte vršek přibližně v 1/3 kuličky. Takto připravené kuličky naplňte krémem a přiklopte. Zbytkem krému ozdobte vršky choux. Zbylé jahody rozkrojte na čtvrtiny a poklaďte na vrch krému. Bon appétit!

Pomohl vám recept?
26hodnocení4

Další videorecepty