Francouzské choux [čti šu] s jahodami

Tento klasický francouzský nedělní dezert by bylo hřích neochutnat. Víte, že choux francouzsky znamená zelí? Je to proto, že kuličky odpalovaného těsta připomínají hlávky zelí.
Náročné Dezert Počet porcí: 16 kusů Magazín 3/2022
Náročné Dezert Počet porcí: 16 kusů Magazín 3/2022

Ingredience

90 g másla
90 g třtinového cukru
105 g hladké mouky
60 ml plnotučného mléka
65 ml vody
15 g cukru krupice
½ lžičky soli
3 vejce
150 g jahod
150 g mascarpone
150 ml smetany ke šlehání (30 %)

Postup přípravy

1. V míse smíchejte 30 g měkkého másla, 30 g třtinového cukru, 30 g hladké mouky a uhněťte na těsto. Mezi dvěma pečicími papíry těsto rozválejte na 2 mm silnou placku a dejte ji spolu s papíry chladit na 1 hodinu do mrazáku.

2. Do hrnce vlijte mléko a vodu, přidejte zbytek másla a přiveďte pomalu k varu. Do mísy prosejte zbytek hladké mouky spolu s cukrem a solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a stěrkou rychle vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu, za stálého míchání, těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.

3. Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude krásně elastické a lesklé. Pomocí stěrky těsto přendejte do cukrářského pytlíku s hladkou špičkou a na plech opatřený pečicím papírem postupně stříkejte kulaté tvary o průměru 3 cm. Z vychlazené krusty vykrajujte pomocí vykrajovátka kolečko o průměru 3 cm. Každou krustu položte shora na nastříkané těsto na plechu. Choux pečte v předehřáté troubě na 190 °C 6 minut, pak teplotu stáhněte na 170 °C a dopékejte dalších 35 minut dozlatova.

4. Mezitím připravte jahodový krém. Jahody očistěte, omyjte a 100 g z nich nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce, zasypte zbytkem třtinového cukru a svařte na hustější omáčku. Přendejte do misky a nechte vychladnout. Po vychladnutí vložte do mísy jahodovou omáčku, mascarpone a smetanu. Vše opatrně ručním šlehačem vyšlehejte na krém. Ten přendejte do cukrářského pytlíku s otvorem cca 5 mm.

5. Upečené choux nechte vychladnout na mřížce. Nožem opatrně odřežte vršek přibližně v 1/3 kuličky. Takto připravené kuličky naplňte krémem a přiklopte. Zbytkem krému ozdobte vršky choux. Zbylé jahody rozkrojte na čtvrtiny a poklaďte na vrch krému. Bon appétit!

Pomohl vám recept?
15hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky