
Vietnamské knedlíčky bánh bao s omáčkou nuoc mam
Tyto nadýchané bochánky mohou trochu připomínat české kynuté knedlíky, a tak se nemusíte bát jejich přípravy, i když na první pohled může vypadat trochu složitěji. S originálními surovinami z Albertu budou mít zcela autentickou vietnamskou chuť. Recept vystačí na 12 knedlíčků.

Velmi snadné
Více než 60 minut
3/5
Vietnamská
Vegetariánské
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Mouka hladká 250 g
- Sůl 1/2 člž
- Cukr krupicový 1 plž
- Kypřící prášek 1 člž
- Droždí sušené 1 člž
- Voda 120 ml
- Nudle rýžové 60 g
- Vejce křepelčí 12 ks
- Houby jidášovo ucho 1 hrs.
- Cibulka jarní 1 svaz.
- Olej slunečnicový 3 plž
- Zelí bílé 1/4 ks
- Mrkev 2 ks
- Sojová omáčka 3 plž
- Limetková šťáva 2 plž
- Rybí omáčka 2 plž
- Rýžový ocet 1 člž
- Cukr třtinový 1 plž
- Chilli paprička 1 ks
- Česnek 3 strouž.
- Pepř
- Mouka hladká 250 g
- Sůl 1/2 člž
- Cukr krupicový 1 plž
- Kypřící prášek 1 člž
- Droždí sušené 1 člž
- Voda 120 ml
- Nudle rýžové 60 g
- Vejce křepelčí 12 ks
- Houby jidášovo ucho 1 hrs.
- Cibulka jarní 1 svaz.
- Olej slunečnicový 3 plž
- Zelí bílé 1/4 ks
- Mrkev 2 ks
- Sojová omáčka 3 plž
- Limetková šťáva 2 plž
Příprava
- 1V míse smíchejte mouku, droždí, pečicí prášek, sůl a cukr. Nejprve přilijte olej a potom začněte postupně zapracovávat vlažnou vodu (nebo vývar). Alespoň pět minut důkladně prohněťte a pak nechte půl hodiny v teple kynout.
- 2Rýžové nudle a Jidášovo ucho připravte podle návodu a obojí nakrájejte. Křepelčí vajíčka vložte do studené vody a od bodu varu vařte asi dvě minuty. Prudce zchlaďte a pak trpělivě oloupejte.
- 3Na oleji orestujte nakrájenou bílou část jarní cibulky, zelí a mrkev. Až zelenina změkne, přidejte sójovou omáčku a houby a ještě chvíli opékejte. Pak vmíchejte nakrájenou zelenou nať jarní cibulky a rýžové nudle a nechte vychladnout. Tekutina by měla být téměř úplně odpařená.
- 4Na omáčku smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a rýžový ocet. Dolijte 200 ml vody, přisypte cukr a nechte rozpustit. Přidejte nasekaný česnek, nakrájené chilli a opepřete.
- 5Vykynuté těsto promačkejte a rozdělte na dvanáct stejně velkých bochánků. Nechte 10 minut odpočinout a pak rozválejte na placky cca 10 cm v průměru. Do středu dejte jednu lžíci náplně a křepelčí vajíčko. Zabalte jako raneček a spoje pevně stiskněte.
- 6Každý bochánek zvlášť posaďte na malý kousek pečicího papíru a umístěte na síto s rovným dnem tak, aby se bochánky nedotýkaly a měly mezi sebou dostatečné rozestupy – vařením zvětší objem zhruba o polovinu. Vařte 20 minut v páře pod pokličkou a potom dalších pět minut odklopené. Hned podávejte s připravenou omáčkou.
- 1V míse smíchejte mouku, droždí, pečicí prášek, sůl a cukr. Nejprve přilijte olej a potom začněte postupně zapracovávat vlažnou vodu (nebo vývar). Alespoň pět minut důkladně prohněťte a pak nechte půl hodiny v teple kynout.
- 2Rýžové nudle a Jidášovo ucho připravte podle návodu a obojí nakrájejte. Křepelčí vajíčka vložte do studené vody a od bodu varu vařte asi dvě minuty. Prudce zchlaďte a pak trpělivě oloupejte.
- 3Na oleji orestujte nakrájenou bílou část jarní cibulky, zelí a mrkev. Až zelenina změkne, přidejte sójovou omáčku a houby a ještě chvíli opékejte. Pak vmíchejte nakrájenou zelenou nať jarní cibulky a rýžové nudle a nechte vychladnout. Tekutina by měla být téměř úplně odpařená.
- 4Na omáčku smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a rýžový ocet. Dolijte 200 ml vody, přisypte cukr a nechte rozpustit. Přidejte nasekaný česnek, nakrájené chilli a opepřete.
- 5Vykynuté těsto promačkejte a rozdělte na dvanáct stejně velkých bochánků. Nechte 10 minut odpočinout a pak rozválejte na placky cca 10 cm v průměru. Do středu dejte jednu lžíci náplně a křepelčí vajíčko. Zabalte jako raneček a spoje pevně stiskněte.
- 6Každý bochánek zvlášť posaďte na malý kousek pečicího papíru a umístěte na síto s rovným dnem tak, aby se bochánky nedotýkaly a měly mezi sebou dostatečné rozestupy – vařením zvětší objem zhruba o polovinu. Vařte 20 minut v páře pod pokličkou a potom dalších pět minut odklopené. Hned podávejte s připravenou omáčkou.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.