Drážďanská štola
Ingredience
100–200 ml | mléka |
2/3 | kostky droždí |
125 g | cukru |
500 g | hladké mouky |
125 g | cukru |
½ | lžičky soli |
špetka muškátového oříšku | |
100 g | rozinek |
1 | lžička citronové kůry |
200 g | másla |
2 | žloutky |
1 | lžíce rumu |
100 g | mandle, oloupané |
100 g | pekanů |
100 g | marcipánu, na větší kousky |
125 g | cukru moučka na posypání |
Postup přípravy
Začnu kváskem. V kastrůlku ohřeju trochu mléka, přidám kvasnice, lžíci cukru a mouky, promíchám a nechám vzejít. Do mísy prosiju 250 g mouky, přisypu cukr, sůl, muškátový oříšek, rozinky, citronovou kůru a 4/5 kostky másla, které jsem předtím utřela se žloutky a rumem. Do mísy přiliju mléko, vzešlý kvásek a vše dobře propracuju vařečkou a pak do lepivého těsta přisypu zbytek mouky. Na vále vypracuju polotuhé těsto a nechám ho v teple vykynout. Trvá to tak hodinu. Do těsta vpravím marcipán a pak ho rozválím na obdélník 30×40 cm. Kratší okraje přehnu do středu, delší do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají. Z upečené štoly odstraním spálené rozinky. Ještě horkou ji potřu zbytkem rozpuštěného másla, pořádně posypu moučkovým cukem a dám vychladnout. Nakonec ji zabalím do alobalu, aby „došla“.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY