Drážďanská štola
Co budete potřebovat
Jak na to?
Začnu kváskem. V kastrůlku ohřeju trochu mléka, přidám kvasnice, lžíci cukru a mouky, promíchám a nechám vzejít. Do mísy prosiju 250 g mouky, přisypu cukr, sůl, muškátový oříšek, rozinky, citronovou kůru a 4/5 kostky másla, které jsem předtím utřela se žloutky a rumem. Do mísy přiliju mléko, vzešlý kvásek a vše dobře propracuju vařečkou a pak do lepivého těsta přisypu zbytek mouky. Na vále vypracuju polotuhé těsto a nechám ho v teple vykynout. Trvá to tak hodinu. Do těsta vpravím marcipán a pak ho rozválím na obdélník 30×40 cm. Kratší okraje přehnu do středu, delší do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají. Z upečené štoly odstraním spálené rozinky. Ještě horkou ji potřu zbytkem rozpuštěného másla, pořádně posypu moučkovým cukem a dám vychladnout. Nakonec ji zabalím do alobalu, aby „došla“.
Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz
Drážďanská štola
Co budete potřebovat
Jak na to?
Začnu kváskem. V kastrůlku ohřeju trochu mléka, přidám kvasnice, lžíci cukru a mouky, promíchám a nechám vzejít. Do mísy prosiju 250 g mouky, přisypu cukr, sůl, muškátový oříšek, rozinky, citronovou kůru a 4/5 kostky másla, které jsem předtím utřela se žloutky a rumem. Do mísy přiliju mléko, vzešlý kvásek a vše dobře propracuju vařečkou a pak do lepivého těsta přisypu zbytek mouky. Na vále vypracuju polotuhé těsto a nechám ho v teple vykynout. Trvá to tak hodinu. Do těsta vpravím marcipán a pak ho rozválím na obdélník 30×40 cm. Kratší okraje přehnu do středu, delší do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají. Z upečené štoly odstraním spálené rozinky. Ještě horkou ji potřu zbytkem rozpuštěného másla, pořádně posypu moučkovým cukem a dám vychladnout. Nakonec ji zabalím do alobalu, aby „došla“.
Mohlo by Vám také chutnat
- Náročnost
- Velmi snadné
- Snadné
- Náročné
- Specialní strava
- Bezlepkové
- Bez laktózy
- Vegetariánské
- Veganské
- Bio