
Drážďanská štola
Ingredience
100–200 ml | mléka |
2/3 | kostky droždí |
125 g | cukru |
500 g | hladké mouky |
125 g | cukru |
½ | lžičky soli |
špetka muškátového oříšku | |
100 g | rozinek |
1 | lžička citronové kůry |
200 g | másla |
2 | žloutky |
1 | lžíce rumu |
100 g | mandle, oloupané |
100 g | pekanů |
100 g | marcipánu, na větší kousky |
125 g | cukru moučka na posypání |
Postup přípravy
Začnu kváskem. V kastrůlku ohřeju trochu mléka, přidám kvasnice, lžíci cukru a mouky, promíchám a nechám vzejít. Do mísy prosiju 250 g mouky, přisypu cukr, sůl, muškátový oříšek, rozinky, citronovou kůru a 4/5 kostky másla, které jsem předtím utřela se žloutky a rumem. Do mísy přiliju mléko, vzešlý kvásek a vše dobře propracuju vařečkou a pak do lepivého těsta přisypu zbytek mouky. Na vále vypracuju polotuhé těsto a nechám ho v teple vykynout. Trvá to tak hodinu. Do těsta vpravím marcipán a pak ho rozválím na obdélník 30×40 cm. Kratší okraje přehnu do středu, delší do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají. Z upečené štoly odstraním spálené rozinky. Ještě horkou ji potřu zbytkem rozpuštěného másla, pořádně posypu moučkovým cukem a dám vychladnout. Nakonec ji zabalím do alobalu, aby „došla“.