Domácí žitný chléb s Májkou
Co budete potřebovat
Jak na to?
Den před pečením si připravte kvásek. V míse promíchejte mouku, droždí a vodu a nechte minimálně osm hodin stát. Po uplynulé době vypracujte těsto. Ke kvásku přidejte obě mouky, sůl, cukr, droždí, vodu a mléko. V robotu nastavte pomalý chod a nechte míchat 20–30 minut. Pokud by vám těsto připadalo příliš hutné, přidejte ještě trochu vody. Poté zakryjte utěrkou a nechte dvě hodiny kynout.
Předehřejte troubu na 180 °C. Pracovní plochu lehce posypte moukou. Těsto vyndejte z mísy a pomoučněnou rukou překládejte střídavě ze všech stran do středu, aby se postupně překládalo přes sebe. Toto udělejte nejméně čtyřikrát a pak ještě nechte na plechu pod utěrkou 30 minut odpočinout. Pečte 50 minut a nechte zcela vychladnout.
Podávejte bohatě pomazané Májkou a čerstvou pažitkou.
Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz
Domácí žitný chléb s Májkou
Co budete potřebovat
Jak na to?
Den před pečením si připravte kvásek. V míse promíchejte mouku, droždí a vodu a nechte minimálně osm hodin stát. Po uplynulé době vypracujte těsto. Ke kvásku přidejte obě mouky, sůl, cukr, droždí, vodu a mléko. V robotu nastavte pomalý chod a nechte míchat 20–30 minut. Pokud by vám těsto připadalo příliš hutné, přidejte ještě trochu vody. Poté zakryjte utěrkou a nechte dvě hodiny kynout.
Předehřejte troubu na 180 °C. Pracovní plochu lehce posypte moukou. Těsto vyndejte z mísy a pomoučněnou rukou překládejte střídavě ze všech stran do středu, aby se postupně překládalo přes sebe. Toto udělejte nejméně čtyřikrát a pak ještě nechte na plechu pod utěrkou 30 minut odpočinout. Pečte 50 minut a nechte zcela vychladnout.
Podávejte bohatě pomazané Májkou a čerstvou pažitkou.
Mohlo by Vám také chutnat
- Náročnost
- Velmi snadné
- Snadné
- Náročné
- Specialní strava
- Bezlepkové
- Bez laktózy
- Vegetariánské
- Veganské
- Bio