Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Domácí žitný chléb s Májkou

Domácí žitný chléb s Májkou

Výlety bez tradiční Májky by nikdy nebyly to pravé. Což takhle namazat ji na domácí žitný chléb?

Ingredience

125 g chlebové pšeničné mouky
¼ sušeného droždí
250 ml vody pokojové teploty
125 g chlebové pšeničné mouky
250 g žitné celozrnné mouky
1 a ½ lžíce soli
1 lžíce cukru
½ lžičky sušeného droždí
250 ml vody pokojové teploty
40 ml plnotučného mléka
2 Májky
svazek pažitky

Postup přípravy

Den před pečením si připravte kvásek. V míse promíchejte mouku, droždí a vodu a nechte minimálně osm hodin stát. Po uplynulé době vypracujte těsto. Ke kvásku přidejte obě mouky, sůl, cukr, droždí, vodu a mléko. V robotu nastavte pomalý chod a nechte míchat 20–30 minut. Pokud by vám těsto připadalo příliš hutné, přidejte ještě trochu vody. Poté zakryjte utěrkou a nechte dvě hodiny kynout.
Předehřejte troubu na 180 °C. Pracovní plochu lehce posypte moukou. Těsto vyndejte z mísy a pomoučněnou rukou překládejte střídavě ze všech stran do středu, aby se postupně překládalo přes sebe. Toto udělejte nejméně čtyřikrát a pak ještě nechte na plechu pod utěrkou 30 minut odpočinout. Pečte 50 minut a nechte zcela vychladnout.
Podávejte bohatě pomazané Májkou a čerstvou pažitkou.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty