Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Domácí sekaná se sýrem

Domácí sekaná se sýrem

Recept na sekanou s čedarem nám poslala paní Zuzana K. z Litomyšle. Když jsme si ji v redakci upekli, byli jsme překvapeni jemností sýrové chuti, která je v čerstvém čedaru hodně výrazná. Po upečení se však rovnoměrně rozprostře do masové směsi a pouze podtrhne již tak výbornou pečínku, jakou naše česká sekaná dozajista je.

Ingredience

500 g mletého hovězího
250 g mletého vepřového
2 nesolené housky (1–2 dny staré)
150 ml mléka
1 střední cibule
200 g čedaru vcelku
2 stroužky česneku
2 vejce
½ hrsti majoránky
hrst nasekané petrželky
2 lžičky soli
1 lžička mletého pepře
2 lžičky mleté sladké papriky
2 bílky
Bramborová kaše
500 g brambor typu C
sůl
100 g másla
200 ml smetany na vaření

Postup přípravy

Troubu předehřejte na 100 °C.
Připravte si větší mísu a vložte do ní maso. Housky nakrájejte na kostky a namočte do mléka. Cibuli nasekejte co nejjemněji a přidejte k masu. Sýr nahrubo nastrouhejte, dále do mísy prolisujte česnek, vyklepněte vejce, přidejte bylinky a koření. Nakonec vyždímejte z housek přebytečné mléko a také vložte do mísy. Všechno důkladně promíchejte (nejlépe rukama) a dejte chvíli do chladu odležet.
Z masa vytvarujte jednu větší nebo dvě menší šišky. Pěkně maso „splácejte“ rukama k sobě, aby drželo pohromadě. Přendejte na plech, pomažte bílkem, podlijte trochou vody a pečte jednu hodinu. Poté zvyšte teplotu v troubě na 160 °C a pečte ještě 30 minut dozlatova.
Oloupané brambory uvařte v osolené vodě. Sceďte, přidejte máslo, ohřátou smetanu, lžičku soli a rozšťouchejte nebo rozmíchejte ručním šlehačem dohladka.

Pomohl vám recept?
35hodnocení4

Další videorecepty