
Domácí sekaná se sýrem
Ingredience
500 g | mletého hovězího |
250 g | mletého vepřového |
2 | nesolené housky (1–2 dny staré) |
150 ml | mléka |
1 | střední cibule |
200 g | čedaru vcelku |
2 | stroužky česneku |
2 | vejce |
½ | hrsti majoránky |
hrst nasekané petrželky | |
2 | lžičky soli |
1 | lžička mletého pepře |
2 | lžičky mleté sladké papriky |
2 | bílky |
Bramborová kaše | |
500 g | brambor typu C |
sůl | |
100 g | másla |
200 ml | smetany na vaření |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 100 °C.
Připravte si větší mísu a vložte do ní maso. Housky nakrájejte na kostky a namočte do mléka. Cibuli nasekejte co nejjemněji a přidejte k masu. Sýr nahrubo nastrouhejte, dále do mísy prolisujte česnek, vyklepněte vejce, přidejte bylinky a koření. Nakonec vyždímejte z housek přebytečné mléko a také vložte do mísy. Všechno důkladně promíchejte (nejlépe rukama) a dejte chvíli do chladu odležet.
Z masa vytvarujte jednu větší nebo dvě menší šišky. Pěkně maso „splácejte“ rukama k sobě, aby drželo pohromadě. Přendejte na plech, pomažte bílkem, podlijte trochou vody a pečte jednu hodinu. Poté zvyšte teplotu v troubě na 160 °C a pečte ještě 30 minut dozlatova.
Oloupané brambory uvařte v osolené vodě. Sceďte, přidejte máslo, ohřátou smetanu, lžičku soli a rozšťouchejte nebo rozmíchejte ručním šlehačem dohladka.