Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

500 g hladké mouky
půl kostky čerstvého droždí
1 necelá lžička cukru
200 ml mléka + 2–3 lžíce navíc
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
3 lžíce sádla, změklého
1 lžička soli
1 bílek
hrubá sůl na posypání
K servírování:
2 lžíce másla
150 g malých hnědých žampionů
sůl, kmín
pesto
100 g kozího sýru
100 g strouhaného ementálu

Postup přípravy

Vyzkoušeli jste už domácí pečivo s pestem, houbami a sýrem?

Nejprve zadělejte těsto:
1) Mouku přesypte do mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj nadrobte droždí, přesypte cukrem a zalijte trochou vlažného mléka.
2) Až vzejde kvásek, přidejte do mísy jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vypracujte do pružného těsta. Nechte minimálně hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
3) Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na obdélník silný maximálně půl centimetru.
4) Nožem nebo rádýlkem nakrájejte na protilehlé trojúhelníky, a ty pak od delší strany zarolujte do rohlíku.
5) Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte ještě na 20 minut kynout.

A pečeme:
6) Zahřejte troubu na 180 °C.
7) Nakynuté rohlíky potřete bílkem našlehaným s trochou mléka, posypte hrubou solí a dejte péct do vyhřáté trouby dozlatova. Do trouby postavte i misku s vodou.
8) Dvě lžíce másla rozpusťte v pánvi, a pak na něm opečte malé žampiony, osolte, posypte kmínem a nechte změknout.
9) Mírně zchladlé rohlíčky podélně rozkrojte, potřete pestem, na každý dejte kozí sýr, část žampionů, a zasypte ementálem a dejte na chvíli pod gril.

Pomohl vám recept?

Další videorecepty