
Domácí rohlíky s pestem, houbami a kozím sýrem
Ingredience
500 g | hladké mouky |
půl kostky čerstvého droždí | |
1 | necelá lžička cukru |
200 ml | mléka + 2–3 lžíce navíc |
3 | vrchovaté lžíce bílého jogurtu |
3 | lžíce sádla, změklého |
1 | lžička soli |
1 | bílek |
hrubá sůl na posypání | |
K servírování: | |
---|---|
2 | lžíce másla |
150 g | malých hnědých žampionů |
sůl, kmín | |
pesto | |
100 g | kozího sýru |
100 g | strouhaného ementálu |
Postup přípravy
Vyzkoušeli jste už domácí pečivo s pestem, houbami a sýrem?
Nejprve zadělejte těsto:
1) Mouku přesypte do mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj nadrobte droždí, přesypte cukrem a zalijte trochou vlažného mléka.
2) Až vzejde kvásek, přidejte do mísy jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vypracujte do pružného těsta. Nechte minimálně hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
3) Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na obdélník silný maximálně půl centimetru.
4) Nožem nebo rádýlkem nakrájejte na protilehlé trojúhelníky, a ty pak od delší strany zarolujte do rohlíku.
5) Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte ještě na 20 minut kynout.
A pečeme:
6) Zahřejte troubu na 180 °C.
7) Nakynuté rohlíky potřete bílkem našlehaným s trochou mléka, posypte hrubou solí a dejte péct do vyhřáté trouby dozlatova. Do trouby postavte i misku s vodou.
8) Dvě lžíce másla rozpusťte v pánvi, a pak na něm opečte malé žampiony, osolte, posypte kmínem a nechte změknout.
9) Mírně zchladlé rohlíčky podélně rozkrojte, potřete pestem, na každý dejte kozí sýr, část žampionů, a zasypte ementálem a dejte na chvíli pod gril.