ReceptyŽitné dalamánky
Albert logoAlbert logo
  • Žitné dalamánky

Žitné dalamánky

Žitné dalamánky
Snadné
Více než 60 minut
3/5
Bez laktózy
Snídaně

Ingredience

Složení
8 porcí
  • Mouka hladká BIO 210 g
  • Mouka žitná celozrnná BIO 310 g
  • Droždí čerstvé 20 g
  • Cukr krupicový 1 člž
  • Voda 300 ml
  • Sádlo 2 plž
  • Kmín mletý 1 plž
  • Sůl 2 člž
  • Koření chlebové 2 člž
  • Mouka hladká BIO 210 g
  • Mouka žitná celozrnná BIO 310 g
  • Droždí čerstvé 20 g
  • Cukr krupicový 1 člž
  • Voda 300 ml
  • Sádlo 2 plž
  • Kmín mletý 1 plž
  • Sůl 2 člž
  • Koření chlebové 2 člž

Příprava

1
Do mísy na zadělávání těsta dejte 50 g od každého druhu mouky a připravte si omládek – přidejte nadrobené droždí, cukr, zalijte 100 ml vlažné vody a krátce promíchejte. Přikryjte čistou utěrkou a nechte hodinu vzejít na teplém místě.
2
K připravenému omládku přidejte žitnou a pšeničnou mouku, sádlo, sůl a chlebové koření. Připravte si 200 ml vlažné vody, postupně přilévejte k těstu a dobře propracujte vařečkou.
3
Až se všechny ingredience spojí, vyklopte těsto na lehce omoučněný vál a 5–8 minut ho důkladně prohněťte. Poté uhlaďte do bochánku, vraťte do mísy a opět nechte v teple pod utěrkou kynout další hodinu.
4
Vykynuté těsto rozkrojte na osm dílků a rukama je zformujte do oválného tvaru. Horní stranu lehce navlhčete, obalte v mouce a položte na plech. Nařízněte ostrým nožem zhruba do poloviny. Na řezu opět trochu navlhčete a posypte solí a kmínem.
5
Než se nahřeje trouba na 230 °C, nechte dalamánky ještě asi 20 minut kynout. Až bude trouba připravená, postupujte rychle. Vsuňte plech dovnitř a rychle stříkněte na dno trouby hrst vody. Ihned zavřete dvířka a nechte 4–5 minut péct. Poté stáhněte teplotu na 200 °C a dopečte dalších asi 20 minut. Před podáváním nechte úplně vychladnout na mřížce.
1
Do mísy na zadělávání těsta dejte 50 g od každého druhu mouky a připravte si omládek – přidejte nadrobené droždí, cukr, zalijte 100 ml vlažné vody a krátce promíchejte. Přikryjte čistou utěrkou a nechte hodinu vzejít na teplém místě.
2
K připravenému omládku přidejte žitnou a pšeničnou mouku, sádlo, sůl a chlebové koření. Připravte si 200 ml vlažné vody, postupně přilévejte k těstu a dobře propracujte vařečkou.
3
Až se všechny ingredience spojí, vyklopte těsto na lehce omoučněný vál a 5–8 minut ho důkladně prohněťte. Poté uhlaďte do bochánku, vraťte do mísy a opět nechte v teple pod utěrkou kynout další hodinu.
4
Vykynuté těsto rozkrojte na osm dílků a rukama je zformujte do oválného tvaru. Horní stranu lehce navlhčete, obalte v mouce a položte na plech. Nařízněte ostrým nožem zhruba do poloviny. Na řezu opět trochu navlhčete a posypte solí a kmínem.
5
Než se nahřeje trouba na 230 °C, nechte dalamánky ještě asi 20 minut kynout. Až bude trouba připravená, postupujte rychle. Vsuňte plech dovnitř a rychle stříkněte na dno trouby hrst vody. Ihned zavřete dvířka a nechte 4–5 minut péct. Poté stáhněte teplotu na 200 °C a dopečte dalších asi 20 minut. Před podáváním nechte úplně vychladnout na mřížce.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 21.05.2025 do 27.05.2025

Platný ještě 4 dny

Od 14.05.2025 do 27.05.2025

Platný ještě 4 dny

Od 21.05.2025 do 27.05.2025

Platný ještě 4 dny

Od 14.05.2025 do 27.05.2025

Platný ještě 11 dní

Od 21.05.2025 do 03.06.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.