
Pagáče
Nikdy nechybějí na hodech, masopustu nebo jiných oslavách. Hutné pagáčové těsto s pořádnou porcí škvarků totiž hravě vyváží nějakou tu sklenku něčeho ostřejšího.

Velmi snadné
Více než 60 minut
3/5
Masopust
Svačina
Ingredience
Složení 15 porcí
- Máslo 20 g
- Sůl 1 člž
- Mouka hladká 600 g
- Droždí čerstvé 40 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Cukr krupicový 1 plž
- Vejce 1 ks
- Mléko 280 ml
- Kmín celý
- Škvarky 300 g
- Máslo 20 g
- Sůl 1 člž
- Mouka hladká 600 g
- Droždí čerstvé 40 g
- Vaječný žloutek 2 ks
- Cukr krupicový 1 plž
- Vejce 1 ks
- Mléko 280 ml
- Kmín celý
- Škvarky 300 g
Příprava
- 1Mouku, rozdrobené droždí, sůl i cukr promíchejte a propracujte se žloutky, změklým máslem a mlékem na tužší těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, opatrně přidejte trochu mléka navíc.
- 2Těsto uhlaďte v míse do bochánku, zakryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut v teple kynout. Mezitím si namelte nebo nasekejte škvarky.
- 3Vykynuté těsto rozválejte na půl centimetru silnou placku a posypte škvarky. Potom ji složte na třetiny a po délce také na třetiny. Dejte znovu na 30 minut kynout.
- 4Troubu předehřejte na 180 °C.
- 5Těsto znovu rozválejte a složte na třetinky v obou směrech, dejte kynout a pak celý postup ještě jednou zopakujte. Nakonec vyválejte 1 cm silnou placku, vykrajujte kolečka o průměru 5 cm a dávejte na plech. Rozestupy mezi pagáči by neměly být moc velké – stačí 1 cm. Pomůže to, aby při pečení vyběhly nahoru a neroztekly se do stran.
- 6Potřete pagáče rozšlehaným vajíčkem, posypte kmínem a solí a vložte do trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.
- 1Mouku, rozdrobené droždí, sůl i cukr promíchejte a propracujte se žloutky, změklým máslem a mlékem na tužší těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, opatrně přidejte trochu mléka navíc.
- 2Těsto uhlaďte v míse do bochánku, zakryjte čistou utěrkou a nechte 30 minut v teple kynout. Mezitím si namelte nebo nasekejte škvarky.
- 3Vykynuté těsto rozválejte na půl centimetru silnou placku a posypte škvarky. Potom ji složte na třetiny a po délce také na třetiny. Dejte znovu na 30 minut kynout.
- 4Troubu předehřejte na 180 °C.
- 5Těsto znovu rozválejte a složte na třetinky v obou směrech, dejte kynout a pak celý postup ještě jednou zopakujte. Nakonec vyválejte 1 cm silnou placku, vykrajujte kolečka o průměru 5 cm a dávejte na plech. Rozestupy mezi pagáči by neměly být moc velké – stačí 1 cm. Pomůže to, aby při pečení vyběhly nahoru a neroztekly se do stran.
- 6Potřete pagáče rozšlehaným vajíčkem, posypte kmínem a solí a vložte do trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.