
Čokoládový Espresso dort
Ingredience
Korpus | |
---|---|
100 ml | oleje + 2 lžíce na vymazání formy |
200 g | hladké mouky |
1 | lžička soli |
1 | lžička kypřícího prášku |
150 ml | espressa Tchibo Barista |
1 | tabulka čokolády na vaření |
100 g | kakaa |
200 g | cukru moučka |
6 | vajec |
čokoládový krém | |
2 | tabulky čokolády na vaření |
250 g | másla |
5 | vajec |
100 g | cukru moučka |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C.
Formu vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Promíchejte mouku se solí a kypřícím práškem.
Připravte si espresso v předepsaném množství. V žáruvzdorné misce rozlámejte čokoládu, zalijte horkým espress-
em a míchejte do rozpuštění. Přimíchejte kakao a dejte stranou. Vyšlehejte olej s cukrem, přilijte čokoládovou směs a postupně vmíchejte po jednom vejce. Opatrně do směsi zapracujte mouku. Vlijte do formy a párkrát s ní lehce klepněte o stůl, aby se vytlačily vzduchové bubliny. Pečte 50 minut.
V hrnci přiveďte k varu trochu vody. Nad páru vložte misku s čokoládou a máslem a pomalu rozpouštějte. Pomocí šlehače zapracujte do krému po jednom vejce (stále nad párou). Nakonec vsypte cukr a šlehejte do krémovité konzistence.
Vychladlý dort podélně rozřízněte, namažte čokoládovým krémem, při-
klopte a pak jej ještě celý potřete zvenku. Nechte ztuhnout v lednici.