
Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou
Dětem se o nich zdá a dospělí s nimi zavzpomínají na dětství, když kuchyní zavoní vanilková omáčka. Buchtičky se šodó jsou stálicí v českých rodinách po generace.

Snadné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Droždí čerstvé 25 g
- Mléko 200 ml
- Cukr krupicový 120 g
- Mouka hladká 500 g
- Sůl
- Vejce 2 ks
- Olej slunečnicový 100 ml
- Smetana na vaření 50 ml
- Vanilkový lusk 2 ks
- Mléko plnotučné 700 ml
- Škrob 1,5 plž
- Vaječný žloutek 6 ks
- Droždí čerstvé 25 g
- Mléko 200 ml
- Cukr krupicový 120 g
- Mouka hladká 500 g
- Sůl
- Vejce 2 ks
- Olej slunečnicový 100 ml
- Smetana na vaření 50 ml
- Vanilkový lusk 2 ks
- Mléko plnotučné 700 ml
- Škrob 1,5 plž
- Vaječný žloutek 6 ks
Příprava
- 1V misce rozmíchejte 25 g rozdrobeného droždí, lžíci cukru a 4 lžíce mouky. Nechte v teple vzejít kvásek. Prosejte 500 g hladké mouky s 60 g cukru a špetkou soli, přidejte 2 vejce, 100 ml oleje a vzešlý kvásek. Vlijte 200 ml mléka a vypracujte těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě 45 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- 2Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte jej na 4 části a rozválejte na válečky. Každý váleček rozkrájejte na malé dílky a vyválejte z nich kuličky (buchtičky). Každou důkladně potřete rozpuštěným máslem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple 30 minut kynout. Poté vložte buchtičky do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 20 minut, dokud nejsou dozlatova upečené.
- 3Na krém si podélně rozkrojte 2 vanilkové lusky a vyškrábněte z nich zrníčka. Svařte 700 ml plnotučného mléka, 30 g cukru a 1 větší lžíci škrobu. Odstavte a přidejte vanilková zrníčka. Nechte odstavené 15 minut. Nyní si rozšlehejte 6 žloutků se zbylými 30 g cukru. Hrnec s teplým ochuceným mlékem dejte na vodní lázeň a postupně do něj zašlehávejte žloutky s cukrem. Hlavně dávejte pozor, ať není směs moc horká, aby se žloutky nesrazily.
- 4Upečené buchtičky rozeberte na jednotlivé kousky, servírujte je do hlubokých talířů a přelijte připravenou vanilkovou omáčkou. Přejeme dobrou chuť.
- 1V misce rozmíchejte 25 g rozdrobeného droždí, lžíci cukru a 4 lžíce mouky. Nechte v teple vzejít kvásek. Prosejte 500 g hladké mouky s 60 g cukru a špetkou soli, přidejte 2 vejce, 100 ml oleje a vzešlý kvásek. Vlijte 200 ml mléka a vypracujte těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechte na teplém místě 45 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- 2Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte jej na 4 části a rozválejte na válečky. Každý váleček rozkrájejte na malé dílky a vyválejte z nich kuličky (buchtičky). Každou důkladně potřete rozpuštěným máslem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple 30 minut kynout. Poté vložte buchtičky do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 20 minut, dokud nejsou dozlatova upečené.
- 3Na krém si podélně rozkrojte 2 vanilkové lusky a vyškrábněte z nich zrníčka. Svařte 700 ml plnotučného mléka, 30 g cukru a 1 větší lžíci škrobu. Odstavte a přidejte vanilková zrníčka. Nechte odstavené 15 minut. Nyní si rozšlehejte 6 žloutků se zbylými 30 g cukru. Hrnec s teplým ochuceným mlékem dejte na vodní lázeň a postupně do něj zašlehávejte žloutky s cukrem. Hlavně dávejte pozor, ať není směs moc horká, aby se žloutky nesrazily.
- 4Upečené buchtičky rozeberte na jednotlivé kousky, servírujte je do hlubokých talířů a přelijte připravenou vanilkovou omáčkou. Přejeme dobrou chuť.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o vanilkovém lusku měli vědět Vanilkový lusk se získává z popínavých orchidejí rodu Vanilla. Aztékové jej v minulosti používali jako léčivý prostředek, především na podporu srdeční činnosti. V Evropě byl používán na snížení tělesné teploty a také jako afrodiziakum. S vanilinovým cukrem nemá nic společného.Jak udělat buchtičky zdravější Hladkou mouku můžete zaměnit za nutričně kvalitnější mouku. Například za pohankovou nebo špaldovou. V krému použijte polotučné mléko a vynechte smetanu. Hotové jídlo můžete dozdobit přidáním borůvek, malin či jahod.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.