Ingredience
240 g | červené řepy |
190 g | másla |
275 g | krupicového cukru |
1 | lžička vanilkového extraktu |
2 | vejce |
265 g | hladké mouky |
1 | lžička kypřicího prášku do pečiva |
1 | lžička jedlé sody |
2 | lžíce holandského kakaa |
2 | lžíce červené potravinářské barvy |
180 ml | podmáslí |
Na krém: | |
---|---|
750 g | mascarpone |
zakysaná smetana | |
80 g | moučkového cukru |
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 200 °C. Řepy po jedné zabalte do alobalu a dejte na hodinu péct doměkka. Nechte lehce zchladnout, pak oloupejte a rozmixujte do pyré. Bude ho třeba 125 ml. Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Máslo, cukr a vanilkový extrakt 10 minut šlehejte do běla a krémova. Pak po jednom přidávejte vejce, vždy počkejte s dalším, než se předchozí zašlehá. Poté vsypte mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, sodou, kakaem a barvou, vlijte podmáslí a řepné pyré. Dokonale promíchejte a těsto rozdělte do 12 válcových formiček o objemu asi 180 ml (každá), vymazaných máslem. Pečte asi 20– 25 minut. Nechte 10 minut chladnout, pak vyklopte. Mascarpone smíchejte se zakysanou smetanou a cukrem dohladka. Dortíky v půli horizontálně rozřízněte, naplňte krémem a vršek jím i ozdobte.