
Kynutý alpský knedlík s povidlovou náplní a mákem
Jako z pravé rakouské sjezdovky. Pokud si chcete zavzpomínat na zimní lyžovačku, připravte si poctivý kynutý alpský knedlík s povidly a mákem.

Náročné
Více než 60 minut
3/5
Rakouská
Hlavní chod
Ingredience
Složení 6 porcí
- Máslo 100 g
- Mléko 250 ml
- Cukr krupicový 50 g
- Droždí čerstvé 15 g
- Mouka polohrubá 500 g
- Vejce 2 ks
- Sůl
- Mák mletý 50 g
- Povidla švestková 300 g
- Omáčka vanilková
- Cukr moučkový 1,5 plž
- Máslo 100 g
- Mléko 250 ml
- Cukr krupicový 50 g
- Droždí čerstvé 15 g
- Mouka polohrubá 500 g
- Vejce 2 ks
- Sůl
- Mák mletý 50 g
- Povidla švestková 300 g
- Omáčka vanilková
- Cukr moučkový 1,5 plž
Příprava
- 1Zahřejte 50 ml mléka a vmíchejte do něj lžičku krupicového cukru a rozdrobte 15 g čerstvého droždí. Nechte vzejít kvásek, zabere to přibližně 10 minut. Ke kvásku přidejte 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 50 g másla pokojové teploty a zbylých 200 ml mléka. Vypracujte v hladké těsto.
- 2Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 35 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Poté jej rozdělte na 6 dílů a každý díl pak rozmáčkněte do velikosti dlaně.
- 3Doprostřed každého dílu těsta dejte velkou lžíci povidel a spojte tak, aby vám nikde náplň neunikala. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
- 4Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody, vložte pařáček potřený troškou másla a vložte knedlíky. Přikryjte pokličkou a nechte napařovat 15 minut. Hotové knedlíky propíchejte vidličkou. Podávejte je sypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem a třeba i vanilkovou omáčkou, která ke knedlíku velmi ladí. Dobrou alpskou chuť.
- 1Zahřejte 50 ml mléka a vmíchejte do něj lžičku krupicového cukru a rozdrobte 15 g čerstvého droždí. Nechte vzejít kvásek, zabere to přibližně 10 minut. Ke kvásku přidejte 500 g polohrubé mouky, 2 vejce, 50 g másla pokojové teploty a zbylých 200 ml mléka. Vypracujte v hladké těsto.
- 2Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě přibližně 35 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Poté jej rozdělte na 6 dílů a každý díl pak rozmáčkněte do velikosti dlaně.
- 3Doprostřed každého dílu těsta dejte velkou lžíci povidel a spojte tak, aby vám nikde náplň neunikala. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
- 4Ve větším hrnci přiveďte k varu 2 hrnky vody, vložte pařáček potřený troškou másla a vložte knedlíky. Přikryjte pokličkou a nechte napařovat 15 minut. Hotové knedlíky propíchejte vidličkou. Podávejte je sypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem a třeba i vanilkovou omáčkou, která ke knedlíku velmi ladí. Dobrou alpskou chuť.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Jak udělat kynutý alpský knedlík zdravější Část polohrubé mouky můžete nahradit otrubami. Stačí odebrat 2 lžíce mouky a přidat 1 lžíci otrub. Obohatíte knedlíky o vlákninu. Polohrubou mouku můžete nahradit špaldovou moukou. Vanilkovou omáčku nahraďte ochucenou zakysanou smetanou, do které přimícháte čekankový sirup a nastrouhanou citronovou kůru.Co byste o švestkách měli vědět Švestky jsou výborným zdrojem vlákniny, která může pozitivně ovlivňovat trávicí ústrojí. Obsahují draslík, který může přispívat ke zdravému krevnímu tlaku. Kupovaná švestková povidla bývají velice často přislazovaná, proto je důležité při jejich výběru pečlivě číst etiketu na obalu.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.