
Cizrnová polévka s pestem a bramborovými pusinkami
Ingredience
NA BRAMBOROVÉ PUSINKY | |
300 g | brambor |
100 g | italské slaniny Panchetta |
150 g | hladké mouky |
1 | vejce |
sůl | |
NA POLÉVKU | |
4 | lžíce olivového oleje |
1 | malá cibule, nakrájená nadrobno |
1 | menší mrkev, nakrájená na kostičky |
400g | konzerva cizrny |
100 ml | portského vína |
300 ml | vývaru z 1 kostky zeleninového bujónu |
¼ | lžičky římského kmínu |
200 ml | 30% smetany |
100 ml | mléka |
sůl a čerstvě mletý pepř | |
NA PETRŽELKOVÉ PESTO | |
20 | lístků petrželky hladkolisté |
3 | jádra vlašských ořechů |
5 | lžic olivového oleje |
Postup přípravy
Rozehřejte troubu na 200 °C. Na plechu upečte brambory. Oloupejte je a teplé nastrouhejte nahrubo. Zatímco se brambory pečou, nakrájejte na kostičky slaninu a opečte ji na pánvi. Dejte ji do nastrouhaných brambor, přisypte mouku, vejce, sůl a promíchejte. Bramborovou směsí naplňte cukrářský sáček a na plech, vyložený pečicím papírem, tvarujte pusinky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.
Na polévku opečte v hrnci na oleji cibuli a mrkev, vsypte scezenou cizrnu, římský kmín, zalijte portským vínem, vývarem a vařte, až zbude nad zeleninou tak 2 cm tekutiny, přilijte smetanu, mléko a vše rozmixujte ručním mixérem. Dochuťte solí a pepřem. Na ozdobu si připravte petrželkové pesto. Rozmělněte v hmoždíři petrželku s ořechy a solí. Přidávejte olivový olej, až pesto zvláční. Polévku podávejte ozdobenou lžičkou pesta a s pusinkami.