
Cikánská paštika
Postup přípravy
Vepřové maso nakrájejte na středně velké kousky a v míse je zasypte solí a pepřem a nechte alespoň 3 hodiny odpočívat v chladu, nejlépe však přes noc. Omytá a odblaněná játra, v mléce namočené rohlíky a oloupané a nasekané šalotky umelte na masovém strojku. Ke směsi pak přidejte vejce, muškátový květ i zázvor a pořádně promíchejte. Kousky vepřového masa rovněž umelte, poté spojte s játrovou směsí a vše ještě rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec do směsi přimíchejte slaninu a šunku, podle potřeby dosolte a směs naplňte do olejem vymazané formy na hřbet. Postavte ji doprostřed pekáče, okolo nalijte vodu a ve vodní lázni 2 hodiny pečte při 180 °C. Paštiku nechte vychladnout ve formě, potom ji vyklopte a podávejte ozdobenou brusinkami a kandovanými pomeranči.