Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

1 l mléka
100 g droždí
400 g brambor
900 g hrubé mouky
1 vejce
8 stroužků česneku, prolisovaných
2 lžíce majoránky
sůl a pepř
4 lžíce sádla
máslo, rozpuštěné k podávání

Postup přípravy

Malou část vlažného mléka smíchejte s droždím a nechte vzejít kvásek. Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, jako na bramboráky. Zalijte je v míse zbytkem mléka (tentokrát by mělo být horké), zamíchejte a nechte vychladnout. Pak do bramborové směsi přidejte kvásek a všechny ostatní suroviny kromě sádla a másla. Dobře promíchejte a nechte tak půl hodiny kynout na teplém místě.

Rozehřejte troubu na 200 °C a nechte v ní v pekáči rozpustit sádlo. Pekáč vyndejte, vlijte do něj bramborové těsto a vraťte do trouby. Bacán pečte 20 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Dozlatova upečený ho polijte máslem, nakrájejte jako buchtu na kostky. Bacán se jí samotný nebo (bez másla) jako příloha k omáčkám.

Pomohl vám recept?
13hodnocení4

Další videorecepty