
Pražské mini koláčky

Velmi snadné
Více než 60 minut
3/5
Česká
Sváteční
Dezert
Ingredience
Složení 15 porcí
- Máslo 195 g
- Mléko 650 ml
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 260 g
- Mouka hladká 250 g
- Mouka polohrubá 250 g
- Majonéza 250 g
- Pudink vanilkový 2 ks
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Mouka hrubá 120 g
- Vejce 2 ks
- Smetana ke šlehání 80 ml
- Máslo 195 g
- Mléko 650 ml
- Droždí čerstvé 30 g
- Cukr krupicový 260 g
- Mouka hladká 250 g
- Mouka polohrubá 250 g
- Majonéza 250 g
- Pudink vanilkový 2 ks
- Vanilkový extrakt 1 člž
- Mouka hrubá 120 g
- Vejce 2 ks
- Smetana ke šlehání 80 ml
Příprava
- 1Připravte si kvásek z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru. Obě mouky smíchejte s cukrem, jedním vejcem a majonézou, přilijte vzešlý kvásek a 10 minut prohněťte. Nechte zakryté v teple 45 minut kynout.
- 2Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na dva větší nebo zhruba 15 menších dílků. Na plechu vytvarujte do pravidelného kruhu o tloušťce 2–3 cm a nechte kynout dalších 20 minut. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte drobenkou z másla, cukru a hrubé mouky a upečte dozlatova. Velké koláče potřebují alespoň 20 minut, malé jsou hotové za čtvrt hodiny. Nechte úplně vychladnout.
- 3Na krém rozmíchejte pudink v polovině mléka. Druhý díl mléka přiveďte k varu, oslaďte a přilijte mléko s pudinkem. Za intenzivního míchání tři minuty vařte. Poté vmíchejte vanilku a přelijte do robotu. Zapněte míchání a nechte vychladnout. Do krému po částech zašlehejte změklé máslo a nakonec ušlehanou smetanu. Koláče podélně rozřízněte a naplňte krémem.
- 1Připravte si kvásek z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru. Obě mouky smíchejte s cukrem, jedním vejcem a majonézou, přilijte vzešlý kvásek a 10 minut prohněťte. Nechte zakryté v teple 45 minut kynout.
- 2Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na dva větší nebo zhruba 15 menších dílků. Na plechu vytvarujte do pravidelného kruhu o tloušťce 2–3 cm a nechte kynout dalších 20 minut. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte drobenkou z másla, cukru a hrubé mouky a upečte dozlatova. Velké koláče potřebují alespoň 20 minut, malé jsou hotové za čtvrt hodiny. Nechte úplně vychladnout.
- 3Na krém rozmíchejte pudink v polovině mléka. Druhý díl mléka přiveďte k varu, oslaďte a přilijte mléko s pudinkem. Za intenzivního míchání tři minuty vařte. Poté vmíchejte vanilku a přelijte do robotu. Zapněte míchání a nechte vychladnout. Do krému po částech zašlehejte změklé máslo a nakonec ušlehanou smetanu. Koláče podélně rozřízněte a naplňte krémem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.