Celozrnné koláčky s bílým mákem a ořechovou drobenkou

Bílý mák je hotový poklad. Jeho netradiční světlá barva přitahuje oči a po ochutnání vás překvapí jemná oříšková chuť. V době našich babiček byl k dostání mnohem častěji než dnes. S oblibou z něj dělávaly i tyto koláčky z tmavé mouky, o které se s námi podělila Marie Jelenová z Kyjova. A jaké je vaše rodinné stříbro?
Velmi snadné Dezert Počet porcí: cca 18 kusů Magazín 2/2018
Velmi snadné Dezert Počet porcí: cca 18 kusů Magazín 2/2018

Ingredience

Těsto
250 ml mléka
20 g droždí
250 g hladké špaldové mouky
250 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
70 g hnědého třtinového cukru
120 g másla
špetka soli
1 vejce
Náplň
150 g bílého máku
250 ml mléka
2 lžíce mletých mandlí
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
Drobenka
130 g vlašských ořechů
50 g hnědého třtinového cukru
80 g špaldové mouky
60 g másla

Postup přípravy

Na přípravu koláčů si nejprve nechte vzejít kvásek. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, nikoli vařící. Nadrobte do něj droždí, přidejte po lžíci mouky a cukru, zlehka promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě pracovat. V malém rendlíku také nechte rozpustit máslo.
Do větší mísy dejte oba druhy mouky, zbylý cukr a špetku soli. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a jedno vajíčko. Pomocí vařečky všechno zapracujte a dobře prohněťte. Zakryjte mísu čistou utěrkou, uložte ji do tepla a nechte hodinu kynout. Za tu dobu by těsto mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, pusťte se do přípravy makové náplně. Bílý mák nejprve namelte strojkem najemno. V rendlíku přiveďte k varu mléko, přisypte mletý mák a mleté mandle a chvilku povařte do zhoustnutí. Poté oslaďte medem a dochuťte rumem.
Na přípravu drobenky nasekejte nebo nahrubo namelte vlašské ořechy. Smíchejte je s cukrem a moukou a potom mezi prsty promněte se změklým máslem.
Z vykynutého vláčného těsta oddělujte malé kousky a rukama z nich nejprve zformujte kuličku. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem, zmáčkněte na pravidelné kolečko a prsty udělejte uprostřed důlek. Naplňte makovou náplní a bohatě posypte drobenkou a ozdobte.
Okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem, a než si předehřejete troubu na 180 stupňů, nechte koláčky ještě chvilku kynout. Vložte plech do trouby a pečte 15 minut dozlatova.

Pomohl vám recept?
10hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky