
Celozrnné koláčky s bílým mákem a ořechovou drobenkou
Ingredience
Těsto | |
---|---|
250 ml | mléka |
20 g | droždí |
250 g | hladké špaldové mouky |
250 g | celozrnné pšeničné mouky jemně mleté |
70 g | hnědého třtinového cukru |
120 g | másla |
špetka soli | |
1 | vejce |
Náplň | |
150 g | bílého máku |
250 ml | mléka |
2 | lžíce mletých mandlí |
2 | lžíce medu |
2 | lžíce rumu |
Drobenka | |
130 g | vlašských ořechů |
50 g | hnědého třtinového cukru |
80 g | špaldové mouky |
60 g | másla |
Postup přípravy
Na přípravu koláčů si nejprve nechte vzejít kvásek. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, nikoli vařící. Nadrobte do něj droždí, přidejte po lžíci mouky a cukru, zlehka promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě pracovat. V malém rendlíku také nechte rozpustit máslo.
Do větší mísy dejte oba druhy mouky, zbylý cukr a špetku soli. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a jedno vajíčko. Pomocí vařečky všechno zapracujte a dobře prohněťte. Zakryjte mísu čistou utěrkou, uložte ji do tepla a nechte hodinu kynout. Za tu dobu by těsto mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, pusťte se do přípravy makové náplně. Bílý mák nejprve namelte strojkem najemno. V rendlíku přiveďte k varu mléko, přisypte mletý mák a mleté mandle a chvilku povařte do zhoustnutí. Poté oslaďte medem a dochuťte rumem.
Na přípravu drobenky nasekejte nebo nahrubo namelte vlašské ořechy. Smíchejte je s cukrem a moukou a potom mezi prsty promněte se změklým máslem.
Z vykynutého vláčného těsta oddělujte malé kousky a rukama z nich nejprve zformujte kuličku. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem, zmáčkněte na pravidelné kolečko a prsty udělejte uprostřed důlek. Naplňte makovou náplní a bohatě posypte drobenkou a ozdobte.
Okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem, a než si předehřejete troubu na 180 stupňů, nechte koláčky ještě chvilku kynout. Vložte plech do trouby a pečte 15 minut dozlatova.