×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Celozrnné koláčky s bílým mákem a ořechovou drobenkou

Další recepty a články

Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Ořechovník
Ořechovník
Ořechovník
Ořechovník
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka...
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka

Celozrnné koláčky s bílým mákem a ořechovou drobenkou

Co budete potřebovat

Těsto
250 ml mléka
20 g droždí
250 g hladké špaldové mouky
250 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
70 g hnědého třtinového cukru
120 g másla
špetka soli
1 vejce
Náplň
150 g bílého máku
250 ml mléka
2 lžíce mletých mandlí
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
Drobenka
130 g vlašských ořechů
50 g hnědého třtinového cukru
80 g špaldové mouky
60 g másla

Jak na to?

Na přípravu koláčů si nejprve nechte vzejít kvásek. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, nikoli vařící. Nadrobte do něj droždí, přidejte po lžíci mouky a cukru, zlehka promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě pracovat. V malém rendlíku také nechte rozpustit máslo.
Do větší mísy dejte oba druhy mouky, zbylý cukr a špetku soli. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a jedno vajíčko. Pomocí vařečky všechno zapracujte a dobře prohněťte. Zakryjte mísu čistou utěrkou, uložte ji do tepla a nechte hodinu kynout. Za tu dobu by těsto mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, pusťte se do přípravy makové náplně. Bílý mák nejprve namelte strojkem najemno. V rendlíku přiveďte k varu mléko, přisypte mletý mák a mleté mandle a chvilku povařte do zhoustnutí. Poté oslaďte medem a dochuťte rumem.
Na přípravu drobenky nasekejte nebo nahrubo namelte vlašské ořechy. Smíchejte je s cukrem a moukou a potom mezi prsty promněte se změklým máslem.
Z vykynutého vláčného těsta oddělujte malé kousky a rukama z nich nejprve zformujte kuličku. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem, zmáčkněte na pravidelné kolečko a prsty udělejte uprostřed důlek. Naplňte makovou náplní a bohatě posypte drobenkou a ozdobte.
Okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem, a než si předehřejete troubu na 180 stupňů, nechte koláčky ještě chvilku kynout. Vložte plech do trouby a pečte 15 minut dozlatova.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Celozrnné koláčky s bílým mákem a ořechovou drobenkou

Dezert Velmi snadné Moučníky a koláče Něco lehkého Vegetariánské Magazín 2/2018 Počet porcí: cca 18 kusů
Průměrné hodnocení 5 (1)
Bílý mák je hotový poklad. Jeho netradiční světlá barva přitahuje oči a po ochutnání vás překvapí jemná oříšková chuť. V době našich babiček byl k dostání mnohem častěji než dnes. S oblibou z něj dělávaly i tyto koláčky z tmavé mouky, o které se s námi podělila Marie Jelenová z Kyjova. A jaké je vaše rodinné stříbro?

Co budete potřebovat

Těsto
250 ml mléka
20 g droždí
250 g hladké špaldové mouky
250 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
70 g hnědého třtinového cukru
120 g másla
špetka soli
1 vejce
Náplň
150 g bílého máku
250 ml mléka
2 lžíce mletých mandlí
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
Drobenka
130 g vlašských ořechů
50 g hnědého třtinového cukru
80 g špaldové mouky
60 g másla

Jak na to?

Na přípravu koláčů si nejprve nechte vzejít kvásek. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, nikoli vařící. Nadrobte do něj droždí, přidejte po lžíci mouky a cukru, zlehka promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě pracovat. V malém rendlíku také nechte rozpustit máslo.
Do větší mísy dejte oba druhy mouky, zbylý cukr a špetku soli. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a jedno vajíčko. Pomocí vařečky všechno zapracujte a dobře prohněťte. Zakryjte mísu čistou utěrkou, uložte ji do tepla a nechte hodinu kynout. Za tu dobu by těsto mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, pusťte se do přípravy makové náplně. Bílý mák nejprve namelte strojkem najemno. V rendlíku přiveďte k varu mléko, přisypte mletý mák a mleté mandle a chvilku povařte do zhoustnutí. Poté oslaďte medem a dochuťte rumem.
Na přípravu drobenky nasekejte nebo nahrubo namelte vlašské ořechy. Smíchejte je s cukrem a moukou a potom mezi prsty promněte se změklým máslem.
Z vykynutého vláčného těsta oddělujte malé kousky a rukama z nich nejprve zformujte kuličku. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem, zmáčkněte na pravidelné kolečko a prsty udělejte uprostřed důlek. Naplňte makovou náplní a bohatě posypte drobenkou a ozdobte.
Okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem, a než si předehřejete troubu na 180 stupňů, nechte koláčky ještě chvilku kynout. Vložte plech do trouby a pečte 15 minut dozlatova.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Bábovičky s citronovým...
Ořechovník
Ořechovník
Ořechovník
Ořechovník
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Čokoládová bábovka pro děti
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka
Medová bábovka

Inspirujte se podobnými recepty