×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Celozrnné koláčky s bílým mákem a ořechovou drobenkou

Další recepty a články

Citronový koláč na plech
Citronový koláč na...
Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a...
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s...
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda

Celozrnné koláčky s bílým mákem a ořechovou drobenkou

Co budete potřebovat

Těsto
250 ml mléka
20 g droždí
250 g hladké špaldové mouky
250 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
70 g hnědého třtinového cukru
120 g másla
špetka soli
1 vejce
Náplň
150 g bílého máku
250 ml mléka
2 lžíce mletých mandlí
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
Drobenka
130 g vlašských ořechů
50 g hnědého třtinového cukru
80 g špaldové mouky
60 g másla

Jak na to?

Na přípravu koláčů si nejprve nechte vzejít kvásek. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, nikoli vařící. Nadrobte do něj droždí, přidejte po lžíci mouky a cukru, zlehka promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě pracovat. V malém rendlíku také nechte rozpustit máslo.
Do větší mísy dejte oba druhy mouky, zbylý cukr a špetku soli. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a jedno vajíčko. Pomocí vařečky všechno zapracujte a dobře prohněťte. Zakryjte mísu čistou utěrkou, uložte ji do tepla a nechte hodinu kynout. Za tu dobu by těsto mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, pusťte se do přípravy makové náplně. Bílý mák nejprve namelte strojkem najemno. V rendlíku přiveďte k varu mléko, přisypte mletý mák a mleté mandle a chvilku povařte do zhoustnutí. Poté oslaďte medem a dochuťte rumem.
Na přípravu drobenky nasekejte nebo nahrubo namelte vlašské ořechy. Smíchejte je s cukrem a moukou a potom mezi prsty promněte se změklým máslem.
Z vykynutého vláčného těsta oddělujte malé kousky a rukama z nich nejprve zformujte kuličku. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem, zmáčkněte na pravidelné kolečko a prsty udělejte uprostřed důlek. Naplňte makovou náplní a bohatě posypte drobenkou a ozdobte.
Okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem, a než si předehřejete troubu na 180 stupňů, nechte koláčky ještě chvilku kynout. Vložte plech do trouby a pečte 15 minut dozlatova.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Celozrnné koláčky s bílým mákem a ořechovou drobenkou

Dezert Velmi snadné Moučníky a koláče Něco lehkého Vegetariánské Magazín 2/2018 Počet porcí: cca 18 kusů
Průměrné hodnocení 4 (3)
Bílý mák je hotový poklad. Jeho netradiční světlá barva přitahuje oči a po ochutnání vás překvapí jemná oříšková chuť. V době našich babiček byl k dostání mnohem častěji než dnes. S oblibou z něj dělávaly i tyto koláčky z tmavé mouky, o které se s námi podělila Marie Jelenová z Kyjova. A jaké je vaše rodinné stříbro?

Co budete potřebovat

Těsto
250 ml mléka
20 g droždí
250 g hladké špaldové mouky
250 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
70 g hnědého třtinového cukru
120 g másla
špetka soli
1 vejce
Náplň
150 g bílého máku
250 ml mléka
2 lžíce mletých mandlí
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
Drobenka
130 g vlašských ořechů
50 g hnědého třtinového cukru
80 g špaldové mouky
60 g másla

Jak na to?

Na přípravu koláčů si nejprve nechte vzejít kvásek. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, nikoli vařící. Nadrobte do něj droždí, přidejte po lžíci mouky a cukru, zlehka promíchejte a nechte 15 minut na teplém místě pracovat. V malém rendlíku také nechte rozpustit máslo.
Do větší mísy dejte oba druhy mouky, zbylý cukr a špetku soli. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a jedno vajíčko. Pomocí vařečky všechno zapracujte a dobře prohněťte. Zakryjte mísu čistou utěrkou, uložte ji do tepla a nechte hodinu kynout. Za tu dobu by těsto mělo přibližně zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, pusťte se do přípravy makové náplně. Bílý mák nejprve namelte strojkem najemno. V rendlíku přiveďte k varu mléko, přisypte mletý mák a mleté mandle a chvilku povařte do zhoustnutí. Poté oslaďte medem a dochuťte rumem.
Na přípravu drobenky nasekejte nebo nahrubo namelte vlašské ořechy. Smíchejte je s cukrem a moukou a potom mezi prsty promněte se změklým máslem.
Z vykynutého vláčného těsta oddělujte malé kousky a rukama z nich nejprve zformujte kuličku. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem, zmáčkněte na pravidelné kolečko a prsty udělejte uprostřed důlek. Naplňte makovou náplní a bohatě posypte drobenkou a ozdobte.
Okraje koláčků potřete rozšlehaným vajíčkem, a než si předehřejete troubu na 180 stupňů, nechte koláčky ještě chvilku kynout. Vložte plech do trouby a pečte 15 minut dozlatova.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda

Inspirujte se podobnými recepty