
Jahodová roláda jako sen

Snadné
16-30 minut
4/5
Česká
Oslava
Dezert
Ingredience
Složení 6 porcí
- Citron BIO 1 ks
- Vejce 8 ks
- Cukr krupicový 200 g
- Sůl
- Cukr moučkový 60 g
- Mouka hladká 130 g
- Jahody 300 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 200 ml
- Cukr třtinový 120 g
- Mascarpone 250 g
- Citron BIO 1 ks
- Vejce 8 ks
- Cukr krupicový 200 g
- Sůl
- Cukr moučkový 60 g
- Mouka hladká 130 g
- Jahody 300 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 200 ml
- Cukr třtinový 120 g
- Mascarpone 250 g
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 200 °C. Do mísy vlijte 8 oddělených bílků. Žloutky dejte do druhé mísy. Bílky začněte šlehat do polotuhého sněhu a zašlehejte postupně 1 a ½ polévkové lžíce cukru do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidejte zbylých 170 g cukru, kůru a šťávu z dobře omytého bio citronu a špetku soli. Směs šlehejte asi 3 minuty, až hmota zesvětlá a bude pěnová. Přes žloutky prosejte 130 g mouky a opatrně stěrkou promíchejte. Pak ke směsi přidejte ⅓ ušlehaného sněhu a opět opatrně promíchejte. Potom vmíchejte i zbytek sněhu, těsto vlijte na plech opatřený pečicím papírem a pečte 14 minut.
- 2Těsto po upečení nechte 5 minut odpočinout. Pak prosejte nahoru na těsto 60 g cukru moučky a překryjte čistou utěrkou. Plech otočte utěrkou dolů, opatrně stáhněte pečicí papír a roládu opatrně zarolujte i s utěrkou. Nechte vychladnout, poté roládu opatrně rozviňte a zbavte utěrky.
- 3Čerstvých 200 g omytých a očištěných jahod nakrájejte na kostičky a posypte jimi rozvinutou roládu. V míse vyšlehejte 200 ml smetany, 120 g třtinového cukru a 250 g mascarpone na hladký krém. Dvě třetiny krému použijte jako náplň do rolády přes jahody. Roládu pak zarolujte a přendejte na servírovací talíř.
- 4Zbylou ⅓ krému přendejte do cukrářského pytlíku s řezanou zdobicí špičkou a ozdobte jím vrch rolády. Dozdobte zbylými 100 g omytých, napůl překrojených jahod. Před podáváním nezapomeňte vychladit aspoň 30 minut v lednici. Užijte si krásný letní den s tímto dezertem.
- 1Troubu předehřejte na 200 °C. Do mísy vlijte 8 oddělených bílků. Žloutky dejte do druhé mísy. Bílky začněte šlehat do polotuhého sněhu a zašlehejte postupně 1 a ½ polévkové lžíce cukru do tuhého sněhu. Ke žloutkům přidejte zbylých 170 g cukru, kůru a šťávu z dobře omytého bio citronu a špetku soli. Směs šlehejte asi 3 minuty, až hmota zesvětlá a bude pěnová. Přes žloutky prosejte 130 g mouky a opatrně stěrkou promíchejte. Pak ke směsi přidejte ⅓ ušlehaného sněhu a opět opatrně promíchejte. Potom vmíchejte i zbytek sněhu, těsto vlijte na plech opatřený pečicím papírem a pečte 14 minut.
- 2Těsto po upečení nechte 5 minut odpočinout. Pak prosejte nahoru na těsto 60 g cukru moučky a překryjte čistou utěrkou. Plech otočte utěrkou dolů, opatrně stáhněte pečicí papír a roládu opatrně zarolujte i s utěrkou. Nechte vychladnout, poté roládu opatrně rozviňte a zbavte utěrky.
- 3Čerstvých 200 g omytých a očištěných jahod nakrájejte na kostičky a posypte jimi rozvinutou roládu. V míse vyšlehejte 200 ml smetany, 120 g třtinového cukru a 250 g mascarpone na hladký krém. Dvě třetiny krému použijte jako náplň do rolády přes jahody. Roládu pak zarolujte a přendejte na servírovací talíř.
- 4Zbylou ⅓ krému přendejte do cukrářského pytlíku s řezanou zdobicí špičkou a ozdobte jím vrch rolády. Dozdobte zbylými 100 g omytých, napůl překrojených jahod. Před podáváním nezapomeňte vychladit aspoň 30 minut v lednici. Užijte si krásný letní den s tímto dezertem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.