Celerový gratin s pórkem a bramborami
Tohle báječné podzimní jídlo můžete podávat jako hlavní chod i jako přílohu k pečenému masu.

Velmi snadné
Více než 60 minut
2/5
Bezlepkové
Recepty na každý den
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Máslo
- Smetana ke šlehání 400 ml
- Sůl
- Česnek 2 strouž.
- Celer 1 ks
- Tymián čerstvý 1 snít.
- Pórek 1,5 ks
- Brambory 3 ks
- Salát mix rukola, červená řepa, mangold 100 g
- Sýr s modrou plísní 150 g
- Vlašské ořechy 1 hrs.
- Máslo
- Smetana ke šlehání 400 ml
- Sůl
- Česnek 2 strouž.
- Celer 1 ks
- Tymián čerstvý 1 snít.
- Pórek 1,5 ks
- Brambory 3 ks
- Salát mix rukola, červená řepa, mangold 100 g
- Sýr s modrou plísní 150 g
- Vlašské ořechy 1 hrs.
Příprava
- 1Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2Smetanu lehce osolte, přidejte nakrájené česneky a tymián a krátce svařte. Zatím dejte stranou.
- 3Celer oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zalijte horkou vodou, osolte a pět minut povařte, aby trochu změkl. Pórek po délce rozpulte a nakrájejte na špalíky. Přidejte na pár minut k celeru, poté slijte a nechte okapat. Brambory oškrábejte a také nakrájejte na plátky.
- 4Zapékací misku vymažte máslem a začněte pokládat vrstvy zeleniny. Každou vždy zalijte smetanou a posypte strouhaným sýrem. Větší porci sýra si nechte na finální posypání poslední horní vrstvy. Zakryjte alobalem a pečte půl hodiny. Poté sejměte alobal, posypte ořechy a 20 minut dopečte dozlatova. Podávejte s čerstvým salátem.
- 1Troubu předehřejte na 180 °C.
- 2Smetanu lehce osolte, přidejte nakrájené česneky a tymián a krátce svařte. Zatím dejte stranou.
- 3Celer oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zalijte horkou vodou, osolte a pět minut povařte, aby trochu změkl. Pórek po délce rozpulte a nakrájejte na špalíky. Přidejte na pár minut k celeru, poté slijte a nechte okapat. Brambory oškrábejte a také nakrájejte na plátky.
- 4Zapékací misku vymažte máslem a začněte pokládat vrstvy zeleniny. Každou vždy zalijte smetanou a posypte strouhaným sýrem. Větší porci sýra si nechte na finální posypání poslední horní vrstvy. Zakryjte alobalem a pečte půl hodiny. Poté sejměte alobal, posypte ořechy a 20 minut dopečte dozlatova. Podávejte s čerstvým salátem.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.