Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít

Ingredience

200 g vařených brambor
30 g droždí
300 ml plnotučného mléka
315 g hladké pšeničné mouky + na posypání
250 g chlebové mouky
40 g krystalového cukru
1 vejce
85 g másla o pokojové teplotě
špetka soli
K dokončení:
1 vejce
čerstvý tymián
mořská sůl
sezamová semínka

Postup přípravy

Nejdříve připravte kvásek. Smíchejte ⅓ mléka o pokojové teplotě s jednou lžící cukru a hladké pšeničné mouky. Lehce promíchejte a a přidejte na menší kousky nadrobené droždí. Kvásek nechte vzejít na teplém místě. Bude to trvat cca 10-15 minut.

Do mísy vsypte obě mouky, zbytek cukru a špetku soli. Promíchejte a přidejte na jemno nastrouhané brambory, vejce, máslo o pokojové teplotě, zbylé mléko a kvásek. Vše smíchejte a vypracujte hladké těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 60 minut na teplém místě.

Vykynuté těsto přemístěte na pomoučněný vál a rozdělte ho na 12 stejně velkých dílů, ze kterých vytvarujte kulaté housky.

Housky přemístěte na plech vyloženým pečícím papírem a nechte ještě 15 minut kynout.
Troubu rozpalte na 180°C.

Každou housku pomažte rozšlehaným vajíčkem a zasypte buď sezamem nebo mořskou solí a tymiánem. Pečte 15 minut do zezlátnutí a pak nechte vychladnout na mřížce.

Pomohl vám recept?
5hodnocení4

Další videorecepty