×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Bratislavské rožky

Další recepty a články

Citronový koláč na plech
Citronový koláč na...
Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a...
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s...
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda

Bratislavské rožky

Co budete potřebovat

250 ml mléka
25 g droždí
70 g cukru
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
špetka soli
3 žloutky
150 g másla
Maková náplň 
200 g mletého máku
250 ml mléka
80 g moučkového cukru
Ořechová náplň
100 ml mléka
100 g krupicového cukru
250 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce tuzemského rumu
citronová šťáva

Jak na to?

Vlažné mléko smíchejte s droždím, lžící cukru, lžící mouky a nechte 
10–15 minut vzejít kvásek. Smíchejte s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným máslem a zbývajícím cukrem. Dobře propracujte na vláčné těsto a dejte kynout na hodinu a půl do tepla v míse zakryté utěrkou. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte a připravte si náplně.
Mletý mák a mléko pozvolna přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut, potom oslaďte cukrem. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a pak do něj vmíchejte ořechy. Dochuťte rumem a citronovou šťávou a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny udělejte deset stejně velkých kuliček. Ty rozložte na vál nebo plech a nechte ještě 15–20 minut kynout.
Každou kuličku rozválejte přibližně do tvaru dlouhého trojúhelníku, naplňte a zarolujte. Středový konec zahněte dospod a prohněťte rohlíček do srpkovitého tvaru. Potřete zbylými žloutky a nechte důkladně zaschnout, nejlépe někde v průvanu. To je velmi důležité, aby rohlíčky získaly typickou popraskanou glazuru.
Předehřejte troubu na 180 °C a během toho rohlíčky ještě dokynou. Pečte 15–20 minut, až získají krásnou zlatohnědou barvu.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Bratislavské rožky

Dezert Velmi snadné Moučníky a koláče Vegetariánské Magazín 10/2018 Počet porcí: 20 kusů
Průměrné hodnocení 4 (4)

Inspirujte se zdravými recepty

Křehké rohlíčky z jemného těsta s vysokým podílem másla byly v době svého vzniku na konci 18. století vysloveně nóbl velkoměstskou záležitostí. V Bratislavě je milují dodnes a nejen tam. Plní se především makovou a ořechovou náplní a to nejdůležitější na nich je popraskaná lesklá glazura. Bez ní by to nebylo ono.

Co budete potřebovat

250 ml mléka
25 g droždí
70 g cukru
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
špetka soli
3 žloutky
150 g másla
Maková náplň 
200 g mletého máku
250 ml mléka
80 g moučkového cukru
Ořechová náplň
100 ml mléka
100 g krupicového cukru
250 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce tuzemského rumu
citronová šťáva

Jak na to?

Vlažné mléko smíchejte s droždím, lžící cukru, lžící mouky a nechte 
10–15 minut vzejít kvásek. Smíchejte s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným máslem a zbývajícím cukrem. Dobře propracujte na vláčné těsto a dejte kynout na hodinu a půl do tepla v míse zakryté utěrkou. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte a připravte si náplně.
Mletý mák a mléko pozvolna přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut, potom oslaďte cukrem. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a pak do něj vmíchejte ořechy. Dochuťte rumem a citronovou šťávou a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny udělejte deset stejně velkých kuliček. Ty rozložte na vál nebo plech a nechte ještě 15–20 minut kynout.
Každou kuličku rozválejte přibližně do tvaru dlouhého trojúhelníku, naplňte a zarolujte. Středový konec zahněte dospod a prohněťte rohlíček do srpkovitého tvaru. Potřete zbylými žloutky a nechte důkladně zaschnout, nejlépe někde v průvanu. To je velmi důležité, aby rohlíčky získaly typickou popraskanou glazuru.
Předehřejte troubu na 180 °C a během toho rohlíčky ještě dokynou. Pečte 15–20 minut, až získají krásnou zlatohnědou barvu.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Citronový koláč na plech
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Závin s tvarohem a mandlemi
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Citronová bábovka s rozmarýnem
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda
Piškotová roláda

Inspirujte se podobnými recepty