×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Bratislavské rožky

Další recepty a články

Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová...
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Míša dortíky
Míša dortíky
Míša dortíky
Míša dortíky

Bratislavské rožky

Co budete potřebovat

250 ml mléka
25 g droždí
70 g cukru
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
špetka soli
3 žloutky
150 g másla
Maková náplň 
200 g mletého máku
250 ml mléka
80 g moučkového cukru
Ořechová náplň
100 ml mléka
100 g krupicového cukru
250 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce tuzemského rumu
citronová šťáva

Jak na to?

Vlažné mléko smíchejte s droždím, lžící cukru, lžící mouky a nechte 
10–15 minut vzejít kvásek. Smíchejte s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným máslem a zbývajícím cukrem. Dobře propracujte na vláčné těsto a dejte kynout na hodinu a půl do tepla v míse zakryté utěrkou. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte a připravte si náplně.
Mletý mák a mléko pozvolna přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut, potom oslaďte cukrem. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a pak do něj vmíchejte ořechy. Dochuťte rumem a citronovou šťávou a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny udělejte deset stejně velkých kuliček. Ty rozložte na vál nebo plech a nechte ještě 15–20 minut kynout.
Každou kuličku rozválejte přibližně do tvaru dlouhého trojúhelníku, naplňte a zarolujte. Středový konec zahněte dospod a prohněťte rohlíček do srpkovitého tvaru. Potřete zbylými žloutky a nechte důkladně zaschnout, nejlépe někde v průvanu. To je velmi důležité, aby rohlíčky získaly typickou popraskanou glazuru.
Předehřejte troubu na 180 °C a během toho rohlíčky ještě dokynou. Pečte 15–20 minut, až získají krásnou zlatohnědou barvu.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Bratislavské rožky

Dezert Velmi snadné Moučníky a koláče Vegetariánské Magazín 10/2018 Počet porcí: 20 kusů
Průměrné hodnocení 4 (3)
Křehké rohlíčky z jemného těsta s vysokým podílem másla byly v době svého vzniku na konci 18. století vysloveně nóbl velkoměstskou záležitostí. V Bratislavě je milují dodnes a nejen tam. Plní se především makovou a ořechovou náplní a to nejdůležitější na nich je popraskaná lesklá glazura. Bez ní by to nebylo ono.

Co budete potřebovat

250 ml mléka
25 g droždí
70 g cukru
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
špetka soli
3 žloutky
150 g másla
Maková náplň 
200 g mletého máku
250 ml mléka
80 g moučkového cukru
Ořechová náplň
100 ml mléka
100 g krupicového cukru
250 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce tuzemského rumu
citronová šťáva

Jak na to?

Vlažné mléko smíchejte s droždím, lžící cukru, lžící mouky a nechte 
10–15 minut vzejít kvásek. Smíchejte s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným máslem a zbývajícím cukrem. Dobře propracujte na vláčné těsto a dejte kynout na hodinu a půl do tepla v míse zakryté utěrkou. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte a připravte si náplně.
Mletý mák a mléko pozvolna přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut, potom oslaďte cukrem. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a pak do něj vmíchejte ořechy. Dochuťte rumem a citronovou šťávou a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny udělejte deset stejně velkých kuliček. Ty rozložte na vál nebo plech a nechte ještě 15–20 minut kynout.
Každou kuličku rozválejte přibližně do tvaru dlouhého trojúhelníku, naplňte a zarolujte. Středový konec zahněte dospod a prohněťte rohlíček do srpkovitého tvaru. Potřete zbylými žloutky a nechte důkladně zaschnout, nejlépe někde v průvanu. To je velmi důležité, aby rohlíčky získaly typickou popraskanou glazuru.
Předehřejte troubu na 180 °C a během toho rohlíčky ještě dokynou. Pečte 15–20 minut, až získají krásnou zlatohnědou barvu.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Babiččina ořechová bábovka
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Pražské mini koláčky
Míša dortíky
Míša dortíky
Míša dortíky
Míša dortíky

Inspirujte se podobnými recepty

Tipy na jedlé vánoční dárky

Mohlo by Vám také chutnat