Bratislavské rožky

Křehké rohlíčky z jemného těsta s vysokým podílem másla byly v době svého vzniku na konci 18. století vysloveně nóbl velkoměstskou záležitostí. V Bratislavě je milují dodnes a nejen tam. Plní se především makovou a ořechovou náplní a to nejdůležitější na nich je popraskaná lesklá glazura. Bez ní by to nebylo ono.
Velmi snadné Dezert Počet porcí: 20 kusů Magazín 10/2018
Velmi snadné Dezert Počet porcí: 20 kusů Magazín 10/2018

Ingredience

250 ml mléka
25 g droždí
70 g cukru
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
špetka soli
3 žloutky
150 g másla
Maková náplň 
200 g mletého máku
250 ml mléka
80 g moučkového cukru
Ořechová náplň
100 ml mléka
100 g krupicového cukru
250 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce tuzemského rumu
citronová šťáva

Postup přípravy

Vlažné mléko smíchejte s droždím, lžící cukru, lžící mouky a nechte 
10–15 minut vzejít kvásek. Smíchejte s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným máslem a zbývajícím cukrem. Dobře propracujte na vláčné těsto a dejte kynout na hodinu a půl do tepla v míse zakryté utěrkou. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte a připravte si náplně.
Mletý mák a mléko pozvolna přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut, potom oslaďte cukrem. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a pak do něj vmíchejte ořechy. Dochuťte rumem a citronovou šťávou a nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny udělejte deset stejně velkých kuliček. Ty rozložte na vál nebo plech a nechte ještě 15–20 minut kynout.
Každou kuličku rozválejte přibližně do tvaru dlouhého trojúhelníku, naplňte a zarolujte. Středový konec zahněte dospod a prohněťte rohlíček do srpkovitého tvaru. Potřete zbylými žloutky a nechte důkladně zaschnout, nejlépe někde v průvanu. To je velmi důležité, aby rohlíčky získaly typickou popraskanou glazuru.
Předehřejte troubu na 180 °C a během toho rohlíčky ještě dokynou. Pečte 15–20 minut, až získají krásnou zlatohnědou barvu.

Pomohl vám recept?
18hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky