Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyBratislavské rožky
Albert logoAlbert logo
  • Bratislavské rožky
Bratislavské rožky

Bratislavské rožky

Velmi snadné
Více než 60 minut
4/5
Dezert

Ingredience20 porcí

20 porcí
  • Máslo 150 g
  • Mouka polohrubá 250 g
  • Droždí čerstvé 25 g
  • Mouka hladká 250 g
  • Cukr krupicový 170 g
  • Mléko 600 ml
  • Sůl
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Mák mletý 200 g
  • Cukr moučkový 80 g
  • Citronová šťáva
  • Vlašské ořechy mleté 250 g
  • Rum 2 plž
  • Máslo 150 g
  • Mouka polohrubá 250 g
  • Droždí čerstvé 25 g
  • Mouka hladká 250 g
  • Cukr krupicový 170 g
  • Mléko 600 ml
  • Sůl
  • Vaječný žloutek 3 ks
  • Mák mletý 200 g
  • Cukr moučkový 80 g
  • Citronová šťáva
  • Vlašské ořechy mleté 250 g
  • Rum 2 plž

Příprava

1
Vlažné mléko smíchejte s droždím, lžící cukru, lžící mouky a nechte 
10–15 minut vzejít kvásek. Smíchejte s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným máslem a zbývajícím cukrem. Dobře propracujte na vláčné těsto a dejte kynout na hodinu a půl do tepla v míse zakryté utěrkou. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte a připravte si náplně.
2
Mletý mák a mléko pozvolna přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut, potom oslaďte cukrem. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a pak do něj vmíchejte ořechy. Dochuťte rumem a citronovou šťávou a nechte vychladnout.
3
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny udělejte deset stejně velkých kuliček. Ty rozložte na vál nebo plech a nechte ještě 15–20 minut kynout.
4
Každou kuličku rozválejte přibližně do tvaru dlouhého trojúhelníku, naplňte a zarolujte. Středový konec zahněte dospod a prohněťte rohlíček do srpkovitého tvaru. Potřete zbylými žloutky a nechte důkladně zaschnout, nejlépe někde v průvanu. To je velmi důležité, aby rohlíčky získaly typickou popraskanou glazuru.
5
Předehřejte troubu na 180 °C a během toho rohlíčky ještě dokynou. Pečte 15–20 minut, až získají krásnou zlatohnědou barvu.
1
Vlažné mléko smíchejte s droždím, lžící cukru, lžící mouky a nechte 
10–15 minut vzejít kvásek. Smíchejte s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným máslem a zbývajícím cukrem. Dobře propracujte na vláčné těsto a dejte kynout na hodinu a půl do tepla v míse zakryté utěrkou. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte a připravte si náplně.
2
Mletý mák a mléko pozvolna přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte 10 minut, potom oslaďte cukrem. Na ořechovou náplň svařte mléko s cukrem a pak do něj vmíchejte ořechy. Dochuťte rumem a citronovou šťávou a nechte vychladnout.
3
Vykynuté těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny udělejte deset stejně velkých kuliček. Ty rozložte na vál nebo plech a nechte ještě 15–20 minut kynout.
4
Každou kuličku rozválejte přibližně do tvaru dlouhého trojúhelníku, naplňte a zarolujte. Středový konec zahněte dospod a prohněťte rohlíček do srpkovitého tvaru. Potřete zbylými žloutky a nechte důkladně zaschnout, nejlépe někde v průvanu. To je velmi důležité, aby rohlíčky získaly typickou popraskanou glazuru.
5
Předehřejte troubu na 180 °C a během toho rohlíčky ještě dokynou. Pečte 15–20 minut, až získají krásnou zlatohnědou barvu.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 02.04.2024 do 09.04.2024

Platný ještě 3 dny

Od 02.04.2024 do 09.04.2024

Platný ještě 10 dní

Od 02.04.2024 do 16.04.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.