Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Bramborový koláč

Bramborový koláč

Bramborový koláč se sýrem gruyère je inspirován francouzským quichem. Nedělnímu stolu bude rozhodně slušet.

Ingredience

200 g hladké celozrnné mouky 
+ na pomoučnění
½ lžíce cukru
½ lžíce pepře
125 g studeného másla
30 g uzrálého sýra gruyère
10 g parmazánu
40 ml ledové vody
 
Náplň
400 g raných brambor
sůl
200 ml smetany na vaření
2 stroužky česneku
špetka muškátového oříšku
½ lžičky pepře
100 g sýru gruyère
250 g suchých luštěnin
20 g parmazánu
pažitka na ozdobu

Postup přípravy

Mouku, cukr a pepř vsypte do nádoby mixéru nebo mísy. Přidejte máslo nakrájené na větší kusy a promixujte do konzistence drobenky. Sýry nastrouhejte najemno a vsypte k mouce. Opět rozmixujte.
Přesypte do mísy, přilijte vodu a propojte v kompaktní těsto. Vytvarujte 
tlustší placku a zabalte do fólie. Vložte do lednice a nechte odležet alespoň na dvě hodiny.
Předehřejte troubu na 220 °C. Oloupané brambory nakrájejte na tenká kolečka. Vsypte do vroucí osolené vody a pár minut vařte do poloměkka. Sceďte a nechte vychladnout.
Smetanu přiveďte k mírnému varu, vložte na plátky pokrájený česnek a sůl. Vařte tři minuty. Přisypte muškátový oříšek s pepřem a dejte stranou.
Vyválejte tenké těsto. Přemístěte do formy, upěchujte a propíchejte vidličkou. Navrch položte pečicí papír a vysypte jakoukoli luštěninou k zatížení. Dejte péct na 10 minut.
Promíchejte nastrouhané sýry. Do předpečeného korpusu vyskládejte po dně třetinu brambor, posypte třetinou strouhaných sýrů a postup jednou opakujte. Na vrchní vrstvu vyskládejte zbylá kolečka brambor přes sebe do kruhu. Postupujte od vnějšího okraje dovnitř, vytvořte dvě řady. Pak do středu pomalu vlijte smetanu. Zasypte zbylým sýrem a dejte péct na 30 minut. Poté stáhněte na 200 °C a pečte dalších 10 minut. Před podáváním posypte najemno nakrájenou pažitkou.

Pomohl vám recept?
2hodnocení4

Další videorecepty