×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Bramborový koláč

Další recepty a články

Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský...
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský cizrnový burger
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s...
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s houbovou...
Cizrnové karbanátky s lilkem
Cizrnové karbanátky...
Cizrnové karbanátky s lilkem
Cizrnové karbanátky s lilkem

Bramborový koláč

Co budete potřebovat

200 g hladké celozrnné mouky 
+ na pomoučnění
½ lžíce cukru
½ lžíce pepře
125 g studeného másla
30 g uzrálého sýra gruyère
10 g parmazánu
40 ml ledové vody
 
Náplň
400 g raných brambor
sůl
200 ml smetany na vaření
2 stroužky česneku
špetka muškátového oříšku
½ lžičky pepře
100 g sýru gruyère
250 g suchých luštěnin
20 g parmazánu
pažitka na ozdobu

Jak na to?

Mouku, cukr a pepř vsypte do nádoby mixéru nebo mísy. Přidejte máslo nakrájené na větší kusy a promixujte do konzistence drobenky. Sýry nastrouhejte najemno a vsypte k mouce. Opět rozmixujte.
Přesypte do mísy, přilijte vodu a propojte v kompaktní těsto. Vytvarujte 
tlustší placku a zabalte do fólie. Vložte do lednice a nechte odležet alespoň na dvě hodiny.
Předehřejte troubu na 220 °C. Oloupané brambory nakrájejte na tenká kolečka. Vsypte do vroucí osolené vody a pár minut vařte do poloměkka. Sceďte a nechte vychladnout.
Smetanu přiveďte k mírnému varu, vložte na plátky pokrájený česnek a sůl. Vařte tři minuty. Přisypte muškátový oříšek s pepřem a dejte stranou.
Vyválejte tenké těsto. Přemístěte do formy, upěchujte a propíchejte vidličkou. Navrch položte pečicí papír a vysypte jakoukoli luštěninou k zatížení. Dejte péct na 10 minut.
Promíchejte nastrouhané sýry. Do předpečeného korpusu vyskládejte po dně třetinu brambor, posypte třetinou strouhaných sýrů a postup jednou opakujte. Na vrchní vrstvu vyskládejte zbylá kolečka brambor přes sebe do kruhu. Postupujte od vnějšího okraje dovnitř, vytvořte dvě řady. Pak do středu pomalu vlijte smetanu. Zasypte zbylým sýrem a dejte péct na 30 minut. Poté stáhněte na 200 °C a pečte dalších 10 minut. Před podáváním posypte najemno nakrájenou pažitkou.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Bramborový koláč

Hlavní chod Velmi snadné Něco lehkého Vegetariánské Magazín 11/2018 Počet porcí: forma o průměru 20 cm
Průměrné hodnocení 4 (1)

Inspirujte se zdravými recepty

Bramborový koláč se sýrem gruyère je inspirován francouzským quichem. Nedělnímu stolu bude rozhodně slušet.

Co budete potřebovat

200 g hladké celozrnné mouky 
+ na pomoučnění
½ lžíce cukru
½ lžíce pepře
125 g studeného másla
30 g uzrálého sýra gruyère
10 g parmazánu
40 ml ledové vody
 
Náplň
400 g raných brambor
sůl
200 ml smetany na vaření
2 stroužky česneku
špetka muškátového oříšku
½ lžičky pepře
100 g sýru gruyère
250 g suchých luštěnin
20 g parmazánu
pažitka na ozdobu

Jak na to?

Mouku, cukr a pepř vsypte do nádoby mixéru nebo mísy. Přidejte máslo nakrájené na větší kusy a promixujte do konzistence drobenky. Sýry nastrouhejte najemno a vsypte k mouce. Opět rozmixujte.
Přesypte do mísy, přilijte vodu a propojte v kompaktní těsto. Vytvarujte 
tlustší placku a zabalte do fólie. Vložte do lednice a nechte odležet alespoň na dvě hodiny.
Předehřejte troubu na 220 °C. Oloupané brambory nakrájejte na tenká kolečka. Vsypte do vroucí osolené vody a pár minut vařte do poloměkka. Sceďte a nechte vychladnout.
Smetanu přiveďte k mírnému varu, vložte na plátky pokrájený česnek a sůl. Vařte tři minuty. Přisypte muškátový oříšek s pepřem a dejte stranou.
Vyválejte tenké těsto. Přemístěte do formy, upěchujte a propíchejte vidličkou. Navrch položte pečicí papír a vysypte jakoukoli luštěninou k zatížení. Dejte péct na 10 minut.
Promíchejte nastrouhané sýry. Do předpečeného korpusu vyskládejte po dně třetinu brambor, posypte třetinou strouhaných sýrů a postup jednou opakujte. Na vrchní vrstvu vyskládejte zbylá kolečka brambor přes sebe do kruhu. Postupujte od vnějšího okraje dovnitř, vytvořte dvě řady. Pak do středu pomalu vlijte smetanu. Zasypte zbylým sýrem a dejte péct na 30 minut. Poté stáhněte na 200 °C a pečte dalších 10 minut. Před podáváním posypte najemno nakrájenou pažitkou.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský cizrnový burger
Vegetariánský cizrnový burger
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s houbovou...
Vepřová roláda s houbovou...
Cizrnové karbanátky s lilkem
Cizrnové karbanátky s lilkem
Cizrnové karbanátky s lilkem
Cizrnové karbanátky s lilkem

Inspirujte se podobnými recepty