Božské éclairs [čti eklér]

Banánek plněný krémem je další francouzská cukrářská specialita.
Náročné Dezert Počet porcí: 16 porcí Magazín 3/2022
Náročné Dezert Počet porcí: 16 porcí Magazín 3/2022

Ingredience

60 ml vody
60 ml plnotučného mléka
120 g másla
85 g hladké mouky
½ lžičky soli
3 vejce
30 g moučkového cukru
1 mango
100 g třtinového cukru
200 g jahod
200 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání (30 %)
4 snítky čerstvé máty

Postup přípravy

1. Do hrnce vlijte vodu a mléko, přidejte 50 g másla a pomalu přiveďte k varu. Do mísy prosejte mouku spolu se solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a rychle stěrkou vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu, za stálého míchání, těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.

2. Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude krásně elastické a lesklé. Pomocí stěrky těsto přendejte do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a na plech opatřený pečicím papírem postupně stříkejte hádky dlouhé 10 cm. Éclairs lehce poprašte 2 lžícemi moučkového cukru a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C na 2 minuty, poté teplotu stáhněte na 170 °C a pečte 40 minut. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.

3. Oloupané mango nakrájejte na malé kostičky o rozměru 5 × 5 mm. Vsypte je do hrnce, přidejte 40 g třtinového cukru a provařte, až vznikne kolem manga průhledný sirup. Mango přendejte do misky vychladnout. Polovinu připraveného manga rozmixujte na hladké pyré a dejte ho do cukrářského pytlíku s hladkým otvorem o průměru 5 mm. Polovinu jahod očistěte a nakrájejte na kostičky. Vsypte do hrnce, přidejte 40 g třtinového cukru, provařte, až vznikne kolem jahod průhledný sirup, a přendejte je do misky vychladnout.

4. U upečených éclairs opatrně odřízněte vršek. V míse ručním šlehačem vyšlehejte mascarpone, smetanu a zbytek cukru na hladký krém. Naplňte ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou. Dovnitř éclairu do 1/3 nastříkejte krém z mascarpone. Pak ho opatrně naplňte jahodami do 2/3 a nakonec jej naplňte až po vršek mangovým pyré a přikryjte odříznutým vrchem.

5. Takto připravené éclairs ozdobte krémem z mascarpone. Zbytek jahod omyjte a nakrájejte na plátky. Krém nahoře ozdobte střídavě kostičkami manga a jahodovými plátky. Nakonec přidejte lístky máty. Dobrou chuť.

Pomohl vám recept?
3hodnocení

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky