Božské éclairs [čti eklér]
Ingredience
60 ml | vody |
60 ml | plnotučného mléka |
120 g | másla |
85 g | hladké mouky |
½ | lžičky soli |
3 | vejce |
30 g | moučkového cukru |
1 | mango |
100 g | třtinového cukru |
200 g | jahod |
200 g | mascarpone |
100 ml | smetany ke šlehání (30 %) |
4 | snítky čerstvé máty |
Postup přípravy
1. Do hrnce vlijte vodu a mléko, přidejte 50 g másla a pomalu přiveďte k varu. Do mísy prosejte mouku spolu se solí. Hrnec s mlékem dejte z plotny a rychle stěrkou vmíchejte moučnou směs. Hrnec vraťte na plotnu a na mírném stupni ohřevu, za stálého míchání, těsto postupně odpalujte. Až na dně hrnce vznikne tenká bílá vrstva, máte hotovo.
2. Těsto přendejte do robotu a za stálého míchání vmíchejte postupně vejce, až bude krásně elastické a lesklé. Pomocí stěrky těsto přendejte do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou a na plech opatřený pečicím papírem postupně stříkejte hádky dlouhé 10 cm. Éclairs lehce poprašte 2 lžícemi moučkového cukru a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C na 2 minuty, poté teplotu stáhněte na 170 °C a pečte 40 minut. Po upečení je nechte vychladnout na mřížce.
3. Oloupané mango nakrájejte na malé kostičky o rozměru 5 × 5 mm. Vsypte je do hrnce, přidejte 40 g třtinového cukru a provařte, až vznikne kolem manga průhledný sirup. Mango přendejte do misky vychladnout. Polovinu připraveného manga rozmixujte na hladké pyré a dejte ho do cukrářského pytlíku s hladkým otvorem o průměru 5 mm. Polovinu jahod očistěte a nakrájejte na kostičky. Vsypte do hrnce, přidejte 40 g třtinového cukru, provařte, až vznikne kolem jahod průhledný sirup, a přendejte je do misky vychladnout.
4. U upečených éclairs opatrně odřízněte vršek. V míse ručním šlehačem vyšlehejte mascarpone, smetanu a zbytek cukru na hladký krém. Naplňte ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou špičkou. Dovnitř éclairu do 1/3 nastříkejte krém z mascarpone. Pak ho opatrně naplňte jahodami do 2/3 a nakonec jej naplňte až po vršek mangovým pyré a přikryjte odříznutým vrchem.
5. Takto připravené éclairs ozdobte krémem z mascarpone. Zbytek jahod omyjte a nakrájejte na plátky. Krém nahoře ozdobte střídavě kostičkami manga a jahodovými plátky. Nakonec přidejte lístky máty. Dobrou chuť.
Věrnostní program
MŮJ ALBERT
APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE
Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.
Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.
SEZNAM
ZA NÁKUPY