
Bio křehké kyjevské řízky s bramborovou kaší a okurkovým salátem
Ingredience
2 | stroužky česneku NP Bio |
10 | snítek čerstvé petržele |
5 | snítek čerstvého tymiánu |
1 | citron NP Bio |
200 g | bio másla |
sůl | |
pepř | |
450 g | kuřecích horních stehen bez kůže NP Bio |
200 g | pšeničné hladké mouky NP Bio |
2 | vejce NP Bio |
300 g | strouhanky |
100 g | parmazánu |
300 ml | řepkového oleje |
1 kg | brambor pozdních NP Bio |
150 ml | mléka čerstvého polotučného NP Bio |
muškátový oříšek | |
1 | okurka NP Bio |
20 g | třtinového cukru NP Bio |
30 ml | jablečného octa |
150 ml | vody |
Postup přípravy
1. Česnek oloupejte a prolisujte do misky. Přidejte nadrobno nasekané lístky z 5 snítek petržele a 3 snítek tymiánu, z ½ citronu vymačkejte šťávu. Všechny připravené suroviny promíchejte se 100 g změklého másla, přidejte špetku soli a pepře. Zbylé máslo dejte do lednice. Vytvarujte váleček, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte ztuhnout na 30 minut do mrazničky.
2. Bio stehenní řízky vykostěte a maso lehce naklepejte. Doprostřed každého řízku pak položte plátek ztuhlého másla a přidejte nasekané lístky ze 4 snítek petržele a 2 snítek tymiánu. Maso přeložte napůl a okraje k sobě sklepněte paličkou. Zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet 30 minut v chladničce.
3. Odstraňte potravinářskou fólii. Řízky osolte a rovnoměrně obalte v mouce. Poté je namočte do rozšlehaných vajec, nakonec obalte ve strouhance promíchané s nastrouhaným parmazánem a nasekanými lístky ze zbylé snítky petržele.
4. V pánvi rozehřejte olej a smažte řízky, dokud nedosáhnete preferované barvy. Poté přendejte do pekáče a dopečte 20 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
5. Brambory oloupejte a propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili přebytečného škrobu. Vložte do hrnce, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Než se brambory uvaří, ohřejte mléko.
6. Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte nebo rozmixujte ručním šlehačem. Přidejte na kousky nakrájené zbylé vychlazené máslo, teplé mléko a vše vyšlehejte společně dohladka. Dochuťte špetkou muškátového oříšku.
7. Omytou okurku i se slupkou nastrouhejte do mísy. V jiné misce promíchejte cukr, ocet, vodu, ½ lžičky soli a špetku pepře. Zálivkou prolijte nastrouhanou okurku a salát podávejte v misce.