
Kuře na víně

Náročné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Hlavní chod
Ingredience
Složení 1 porcí
- Kuře celé 1 ks
- Cibule 14 ks
- Mrkev 2 ks
- Slanina vcelku 150 g
- Pepř celý 6 ks
- Česnek 2 strouž.
- Koňak 2 plž
- Mouka hladká 2 plž
- Tymián čerstvý 5 snít.
- Červené víno 750 ml
- Bobkový list 3 ks
- Žampiony 200 g
- Sůl
- Pepř
- Máslo 60 g
- Kuře celé 1 ks
- Cibule 14 ks
- Mrkev 2 ks
- Slanina vcelku 150 g
- Pepř celý 6 ks
- Česnek 2 strouž.
- Koňak 2 plž
- Mouka hladká 2 plž
- Tymián čerstvý 5 snít.
- Červené víno 750 ml
- Bobkový list 3 ks
- Žampiony 200 g
- Sůl
- Pepř
- Máslo 60 g
Příprava
- 1Kuře naporcuju na 6—8 kousků. Zbylé kosti dám do hrnce, přihodím k nim celou oloupanou cibuli a mrkev, 6 kuliček černého pepře, sůl a zaliju vodou, aby bylo kuře ponořené. Přivedu k varu, stáhnu plamen a vařím až do chvíle, kdy vývar potřebuju.
- 2Slaninu nakrájím na malé hranolky, dám je spolu s polovinou másla do kastrolu se silným dnem a smažím na středním plameni dozlatova. Pak slaninu vyndám a dám ji stranou.
- 3Jednotlivé porce kuřete osolím, opepřím a vložím je do rozpáleného tuku, který zbyl po slanině, a z obou stran je osmahnu do světle zlatova. Osmažené kuře vyndám a dám si ho stranou.
- 4Oloupanou cibuli a mrkev nakrájím na větší kusy. Ty vložím do stejného kastrolu, ve kterém jsem smažila kuře, někdy musím přilít trochu oleje a mrkev s cibulí osmahnu. Přidám oloupaný a na plátky nakrájený česnek a také ho krátce osmahnu. Pak do kastrolu vrátím slaninu a kuře, zapráším moukou, promíchám a nechám asi minutu až dvě zasmahnout. Přiliju koňak, víno a nakonec přidám bylinky. Naběračkou přiliju do kastrolu vývar ze zbylého kuřecího skeletu tak, až jsou porce kuřete ponořené. Přivedu k varu, stáhnu plamen a nechám jen lehce probublávat. Kastrol částečně zakryju pokličkou.
- 5Mezitím rozpustím v pánvi zbytek másla a dám do něj osmahnout cibulky a žampiony. Pokud jsou žampiony moc velké, rozkrojím je na půlky nebo čtvrtky. Přidám je do kastrolu ke kuřeti ve chvíli, kdy jsou dozlatova osmažené. Vše osolím a opepřím.
- 6Asi po 40 minutách by mělo být maso měkké, ale ne úplně odpadávat od kostí. V té chvíli ho vyndám z kastrolu a dám stranou.
- 7Zesílím plamen a nechám omáčku prudce probublávat, aby trochu zhoustla a krásně se leskla. Nakonec vrátím kuře zpět do omáčky a podávám ho s pečenými brambory.
- 1Kuře naporcuju na 6—8 kousků. Zbylé kosti dám do hrnce, přihodím k nim celou oloupanou cibuli a mrkev, 6 kuliček černého pepře, sůl a zaliju vodou, aby bylo kuře ponořené. Přivedu k varu, stáhnu plamen a vařím až do chvíle, kdy vývar potřebuju.
- 2Slaninu nakrájím na malé hranolky, dám je spolu s polovinou másla do kastrolu se silným dnem a smažím na středním plameni dozlatova. Pak slaninu vyndám a dám ji stranou.
- 3Jednotlivé porce kuřete osolím, opepřím a vložím je do rozpáleného tuku, který zbyl po slanině, a z obou stran je osmahnu do světle zlatova. Osmažené kuře vyndám a dám si ho stranou.
- 4Oloupanou cibuli a mrkev nakrájím na větší kusy. Ty vložím do stejného kastrolu, ve kterém jsem smažila kuře, někdy musím přilít trochu oleje a mrkev s cibulí osmahnu. Přidám oloupaný a na plátky nakrájený česnek a také ho krátce osmahnu. Pak do kastrolu vrátím slaninu a kuře, zapráším moukou, promíchám a nechám asi minutu až dvě zasmahnout. Přiliju koňak, víno a nakonec přidám bylinky. Naběračkou přiliju do kastrolu vývar ze zbylého kuřecího skeletu tak, až jsou porce kuřete ponořené. Přivedu k varu, stáhnu plamen a nechám jen lehce probublávat. Kastrol částečně zakryju pokličkou.
- 5Mezitím rozpustím v pánvi zbytek másla a dám do něj osmahnout cibulky a žampiony. Pokud jsou žampiony moc velké, rozkrojím je na půlky nebo čtvrtky. Přidám je do kastrolu ke kuřeti ve chvíli, kdy jsou dozlatova osmažené. Vše osolím a opepřím.
- 6Asi po 40 minutách by mělo být maso měkké, ale ne úplně odpadávat od kostí. V té chvíli ho vyndám z kastrolu a dám stranou.
- 7Zesílím plamen a nechám omáčku prudce probublávat, aby trochu zhoustla a krásně se leskla. Nakonec vrátím kuře zpět do omáčky a podávám ho s pečenými brambory.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.