Ingredience
100 g | sádla |
200 g | hovězí kližky, nakrájené na kostky |
200 g | vepřového plecka, nakrájeného |
sůl | |
čerstvě namletý pepř | |
200 g | hlávkového zelí, nakrouhaného |
200 g | kysaného zelí |
2 | bobkové listy |
4 | kuličky nového koření |
10 | kuliček celého pepře |
2 | hrsti sušených hub |
1 | velká cibule, nakrájená |
100 g | klobásy, na kolečka |
2–3 | lžičky mleté sladké papriky |
2 | lžíce rajského protlaku |
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 170 °C. V těžkém kastrolu vhodném do trouby opečte na polovině sádla zprudka oba druhy masa, osolte, opepřete, podlijte vodou, přiklopte. Za občasného promíchání a podlití pečte, až je maso měkké. Zatím nakrouhejte hlávkové zelí a případně překrájejte dlouhé kusy kysaného zelí. Oba druhy zelí dejte do hrnce, přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, sušené houby, podlijte a duste doměkka. Na pánvi mezitím osmahněte na zbylém sádle cibuli, přidejte klobásu a sladkou mletou papriku. Jakmile jsou maso, zelí i houby měkké, promíchejte vše i s klobásou a podle chuti dosolte a dopepřete. Teprve nakonec vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvilku povařte.
Polévka je nejlepší druhý či třetí den, pěkně odleželá. Dá se jíst jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem.