Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Beskydské strapačky se zelím a slaninou

Beskydské strapačky se zelím a slaninou

Halušky nejsou specialita pouze na Slovensku, ale oblíbené strapačky jsou tradičním pokrmem také na Valašsku. Nesmí k nim chybět pořádná porce kysaného zelí, o jehož přínosu pro zdraví věděli už dávno i naši předci.

Ingredience

800 g brambor typu B
500 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
2 lžíce sádla
200 g cibule
150 g anglické slaniny v celku
500 g kysaného zelí
1 hrst čerstvé petrželky

Postup přípravy

1. Oloupané syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přebytečnou vodu slijte. Smíchejte s moukou, vejcem, ½ lžičky soli a vypracujte těsto polotuhé konzistence.

2. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a přes cedník s většími otvory do ní postupně propasírujte těsto. Když vyplavou strapačky na hladinu, vařte je 5 minut. Poté je sceďte a promíchejte se lžící sádla.

3. Cibuli a slaninu nakrájejte na kostičky. Ve větší pánvi na zbylém sádle osmažte cibuli, přidejte slaninu a poté i pokrájené scezené kysané zelí. Nakonec vmíchejte strapačky a podávejte posypané nasekanou petrželkou.

Pomohl vám recept?
1hodnocení5

Další videorecepty