Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Banánový dort s ananasem zdobený borůvkami a mandlemi v čokoládě

ÚŽASNÝ BANÁNOVÝ DORT S ANANASEM A CITRONOVÝM KRÉMEM

Překvapte tímto dokonalým narozeninovým dortem na jakékoliv oslavě! Tropická chuť ananasu a citrusů osvěží uprostřed léta a v zimních měsících vás přenese do exotických krajin.
Snadné Dezert Počet porcí: na dvě formy o průměru 20 cm Magazín 6/2017 (Letní speciál)
Snadné Dezert Počet porcí: na dvě formy o průměru 20 cm Magazín 6/2017 (Letní speciál)

Ingredience

1 lžíce másla
225 g kompotovaného ananasu
400 g oloupaných banánů
100 g pekanových ořechů
350 g hladké mouky
40 g strouhaného kokosu
300 g třtinového cukru
½ prášku do pečiva
2 lžičky skořice
4 vejce
180 ml řepkového oleje
Krém
600 g mascarpone
100 g moučkového cukru
½ citronu
200 ml smetany ke šlehání 31%
Dokončení
1 balení mandlí v čokoládě (200g)
1 balení borůvek NP Bio
2 snítky čerstvého tymiánu

Jak udělat banánový dort s ananasem zdravější

Výživové hodnoty

na jednou porci
Energie 10316  kCal
Bílkoviny 129  g
Tuky 698  g
Sacharidy 902  g

Alergeny

Skořápkové plody
Vejce a výrobky z nich
Obiloviny obsahující lepek
Mléko a výrobky z něj

Recept: jak na banánový dort s ananasem a citronovým krémem

  1. Dvě dortové formy lehce vymažte lžící másla, dno i boky vyložte pečicím papírem. Nakrájejte na malé kousky 225 g ananasu, 400 g banánů rozmačkejte vidličkou a 100 g ořechů nasekejte nožem nadrobno a vše nechte stranou.    
  2. Ve velké míse smíchejte 350 g mouky, 40 g kokosu, 300 g třtinového cukru, ½ obsahu sáčku prášku do pečiva, 2 lžičky skořice a přidejte nasekané ořechy. V jiné míse vidličkou prošlehejte 4 vejce a 180 ml oleje, vmíchejte nakrájené banány a ananas. Směs tekutých surovin smíchejte se sypkými, postačí na to vařečka. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo, a těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut. Zda je korpus propečený, vyzkoušíte špejlí. Zapíchněte ji do středu korpusu, měli byste ji vytáhnout suchou.    
  3. Promíchejte 600 g mascarpone se 100 g moučkového cukru a šťávou z ½ citronu. Opět stačí vařečkou, přílišným šleháním mascarpone řídne. Ušlehejte 200 ml smetany dotuha a stěrkou ji vmíchejte k mascarpone. Vychladlé korpusy podélně prokrojte na poloviny. Na podložku nebo přímo na etažér dejte lžíci krému, na ni posaďte polovinu korpusu.     
  4. Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček, bude se vám snáz nanášet. Na korpus naneste přibližně 1/4 krému, přiklopte druhou částí korpusu, opět naneste krém. Následuje horní část druhého korpusu, pak krém a nahoru dejte spodní část korpusu dnem vzhůru. Díky tomu budete mít krásně rovný vršek dortu. Krém naneste na vrch dortu a špachtlí ho nepravidelně rozetřete. Špachtlí nebo cukrářskou kartou uhlaďte krém na boku dortu. Dort ozdobte 200 g mandlí v čokoládě, borůvkami a lístky ze 2 snítek tymiánu. Před podáváním nechte dort vychladit v lednici přibližně 3 hodiny. Oslava může začít.
Pomohl vám recept?
55hodnocení4

Co byste o banánovém dortu s ananasem a citronovým krémem měli vědět

Při nákupu čerstvého ananasu se zaměřte na jeho vzhled. Neměl by být omačkaný a mít na sobě tmavé skvrny. Jeho vůně by měla být svěží bez kyselého nádechu. Zralý ananas spotřebujte co nejdříve od nákupu. Pokud jej nespotřebujete hned, tak je možné skladování v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Ve 100 g ananasu najdeme až 2 g vlákniny, která pozitivně ovlivňuje naše trávení.

Další videorecepty