
Asijská polévka s hlívou a zázvorem
Ingredience
75 ml | sójové omáčky |
45 ml | slunečnicového oleje |
1⁄2 | lžičky mletého kmínu |
1⁄4 | lžičky mletého koriandru |
1⁄4 | lžičky sušeného česneku |
1 | tofu natural |
2cm | kousek zázvoru |
1 | stroužek česneku |
150 g | hlívy ústřičné |
800 ml | vody |
1 | kostka zeleninového bujónu |
1 | mrkev |
1/3 | pórku |
sůl | |
2 | jarní cibulky |
4 | lžičky bílého sezamu |
Postup přípravy
1. Ve střední misce promíchejte 60 ml sójové omáčky s 30 ml oleje, římským kmínem, koriandrem a sušeným česnekem. Vsypte na kostičky nakrájené tofu a nechte marinovat.
2. Mezitím na mírném ohni v hrnci rozehřejte zbylý olej. Vsypte oloupaný, najemno nastrouhaný zázvor a rozmělněný česnek. Nechte asi 30 vteřin rozvonět, pak přisypte omytou, na nudličky nakrájenou hlívu. Zvyšte teplotu a opékejte 3 minuty.
3. Poté směs podlijte vodou a vložte do ní bujón. Přilijte zbylou sójovou omáčku, přiveďte k varu a vařte 10 minut.
4. Do rozehřáté pánve vsypte tofu i s marinádou. Opékejte ze všech stran 5 minut. Před podáváním přidejte do polévky.
5. Do polévky vložte očištěnou, na nudličky nakrájenou mrkev a pórek. Povařte 2 minuty. Polévku ochutnejte a dle chuti případně dosolte.
6. Polévku podávejte posypanou nudličkami jarní cibulky, sezamem a omytou mrkvovou natí.