
Mazancový cop ze šafránového těsta
Hotový cop můžete ozdobit jedlými květy. Například petrklíči, sedmikráskami nebo maceškami.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert
Ingredience
Složení 8 porcí
- Máslo 65 g
- Droždí čerstvé 42 g
- Voda 120 ml
- Mléko 125 ml
- Cukr krupicový 100 g
- Šafrán 7 ks
- Sůl 1 člž
- Mouka hladká 1 kg
- Vejce 3 ks
- Máslo 65 g
- Droždí čerstvé 42 g
- Voda 120 ml
- Mléko 125 ml
- Cukr krupicový 100 g
- Šafrán 7 ks
- Sůl 1 člž
- Mouka hladká 1 kg
- Vejce 3 ks
Příprava
- 1V hrnku smíchejte polovinu vlažné vody s rozdrobeným droždím.
- 2Přelijte do větší mísy, přidejte zbytek vody, mléko, šafrán přelitý 1 lžící horké vody, cukr, změklé máslo a sůl. Přisypte 375 g mouky.
- 3Těsto promíchejte, zapracujte 2 vejce a prohněťte. Přidávejte zbylou mouku a vymíchejte hladké vláčné těsto.
- 4Těsto vytvarujte do koule a přemístěte do mísy vymazané olejem, těsto několikrát otočte. Mísu překryjte potravinářskou fólií a nechte kynout hodinu na teplém místě.
- 5Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto přemístěte na pomoučenou plochu, rozdělte na třetiny a vyválejte tři hady dlouhé cca 90 cm. Od středu začněte plést cop. Konce odkrojte a přitiskněte k sobě.
- 6Konec copu přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Postupně zamotejte do tvaru mazance, konec založte dolů. Na potravinářskou fólii rozetřete olej, těsto jí překryjte a dejte na 20 minut odpočinout.
- 7Fólii sundejte a cop potřete prošlehaným vejcem. Pečte cca 20–25 minut.
- 1V hrnku smíchejte polovinu vlažné vody s rozdrobeným droždím.
- 2Přelijte do větší mísy, přidejte zbytek vody, mléko, šafrán přelitý 1 lžící horké vody, cukr, změklé máslo a sůl. Přisypte 375 g mouky.
- 3Těsto promíchejte, zapracujte 2 vejce a prohněťte. Přidávejte zbylou mouku a vymíchejte hladké vláčné těsto.
- 4Těsto vytvarujte do koule a přemístěte do mísy vymazané olejem, těsto několikrát otočte. Mísu překryjte potravinářskou fólií a nechte kynout hodinu na teplém místě.
- 5Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto přemístěte na pomoučenou plochu, rozdělte na třetiny a vyválejte tři hady dlouhé cca 90 cm. Od středu začněte plést cop. Konce odkrojte a přitiskněte k sobě.
- 6Konec copu přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Postupně zamotejte do tvaru mazance, konec založte dolů. Na potravinářskou fólii rozetřete olej, těsto jí překryjte a dejte na 20 minut odpočinout.
- 7Fólii sundejte a cop potřete prošlehaným vejcem. Pečte cca 20–25 minut.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.