
Žitné dalamánky
Ingredience
Omládek: | |
---|---|
50 g | Bio hladké pšeničné mouky |
50 g | Bio žitné celozrnné mouky |
20 g | droždí |
1 | lžička cukru |
100 ml | vody |
Těsto: | |
240 g | Bio žitné celozrnné mouky |
160 g | Bio hladké pšeničné mouky |
2 | lžíce sádla |
1 | lžička soli |
2 | lžičky chlebového koření – směs drceného kmínu, drcených koriandrových a fenyklových semínek |
200 ml | vody |
Na posypání: | |
2 | lžíce Bio žitné celozrnné mouky |
1 | lžíce hrubé soli |
1 | lžíce drceného kmínu |
Postup přípravy
Do mísy na zadělávání těsta dejte 50 g od každého druhu mouky a připravte si omládek – přidejte nadrobené droždí, cukr, zalijte 100 ml vlažné vody a krátce promíchejte. Přikryjte čistou utěrkou a nechte hodinu vzejít na teplém místě.
K připravenému omládku přidejte žitnou a pšeničnou mouku, sádlo, sůl a chlebové koření. Připravte si 200 ml vlažné vody, postupně přilévejte k těstu a dobře propracujte vařečkou.
Až se všechny ingredience spojí, vyklopte těsto na lehce omoučněný vál a 5–8 minut ho důkladně prohněťte. Poté uhlaďte do bochánku, vraťte do mísy a opět nechte v teple pod utěrkou kynout další hodinu.
Vykynuté těsto rozkrojte na osm dílků a rukama je zformujte do oválného tvaru. Horní stranu lehce navlhčete, obalte v mouce a položte na plech. Nařízněte ostrým nožem zhruba do poloviny. Na řezu opět trochu navlhčete a posypte solí a kmínem.
Než se nahřeje trouba na 230 °C, nechte dalamánky ještě asi 20 minut kynout. Až bude trouba připravená, postupujte rychle. Vsuňte plech dovnitř a rychle stříkněte na dno trouby hrst vody. Ihned zavřete dvířka a nechte 4–5 minut péct. Poté stáhněte teplotu na 200 °C a dopečte dalších asi 20 minut. Před podáváním nechte úplně vychladnout na mřížce.