Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Žitné dalamánky

Žitné dalamánky

Ingredience

Omládek:
50 g Bio hladké pšeničné mouky
50 g Bio žitné celozrnné mouky
20 g droždí
1 lžička cukru
100 ml vody
Těsto:
240 g Bio žitné celozrnné mouky
160 g Bio hladké pšeničné mouky
2 lžíce sádla
1 lžička soli
2 lžičky chlebového koření – směs drceného kmínu, drcených koriandrových a fenyklových semínek
200 ml vody
Na posypání:
2 lžíce Bio žitné celozrnné mouky
1 lžíce hrubé soli
1 lžíce drceného kmínu

Postup přípravy

Do mísy na zadělávání těsta dejte 50 g od každého druhu mouky a připravte si omládek – přidejte nadrobené droždí, cukr, zalijte 100 ml vlažné vody a krátce promíchejte. Přikryjte čistou utěrkou a nechte hodinu vzejít na teplém místě.
K připravenému omládku přidejte žitnou a pšeničnou mouku, sádlo, sůl a chlebové koření. Připravte si 200 ml vlažné vody, postupně přilévejte k těstu a dobře propracujte vařečkou.
Až se všechny ingredience spojí, vyklopte těsto na lehce omoučněný vál a 5–8 minut ho důkladně prohněťte. Poté uhlaďte do bochánku, vraťte do mísy a opět nechte v teple pod utěrkou kynout další hodinu.
Vykynuté těsto rozkrojte na osm dílků a rukama je zformujte do oválného tvaru. Horní stranu lehce navlhčete, obalte v mouce a položte na plech. Nařízněte ostrým nožem zhruba do poloviny. Na řezu opět trochu navlhčete a posypte solí a kmínem.
Než se nahřeje trouba na 230 °C, nechte dalamánky ještě asi 20 minut kynout. Až bude trouba připravená, postupujte rychle. Vsuňte plech dovnitř a rychle stříkněte na dno trouby hrst vody. Ihned zavřete dvířka a nechte 4–5 minut péct. Poté stáhněte teplotu na 200 °C a dopečte dalších asi 20 minut. Před podáváním nechte úplně vychladnout na mřížce.

Pomohl vám recept?
16hodnocení3

Další videorecepty