Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyZeleninový koláč beze zbytku
Albert logoAlbert logo
  • Zeleninový koláč beze zbytku
Zeleninový koláč beze zbytku

Zeleninový koláč beze zbytku

Snadné
Více než 60 minut
0/5
Česká
Vegetariánské
Vánoce
Hlavní chod

Ingredience4 porce

4 porce
  • Mouka hladká 250 g
  • Sůl
  • Máslo 125 g
  • Vejce 1 ks
  • Voda 3 plž
  • Celer 1 ks
  • Smetana na vaření 100 ml
  • Pepř
  • Mrkev 2 ks
  • Petržel 2 ks
  • Cuketa 2 ks
  • Zelí červené 1/2 ks
  • Olej olivový 6 plž
  • Javorový sirup 2 plž
  • Mouka hladká 250 g
  • Sůl
  • Máslo 125 g
  • Vejce 1 ks
  • Voda 3 plž
  • Celer 1 ks
  • Smetana na vaření 100 ml
  • Pepř
  • Mrkev 2 ks
  • Petržel 2 ks
  • Cuketa 2 ks
  • Zelí červené 1/2 ks
  • Olej olivový 6 plž
  • Javorový sirup 2 plž

Příprava

1
Na těsto dejte do robotu 250 g mouky, lžičku soli, 125 g a másla a pulzujte, dokud se nespojí. Poté přidejte žloutek a pokračujte v pulzování. Postupně přidávejte ledovou vodu po lžících (1–3 lžíce), dokud se těsto nespojí. Pak ho vyklopte na pracovní plochu a rychle zpracujte do bochánku, který drží pohromadě. Zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 minut. Poté vyndejte a vyválejte na velikost kruhové formy na koláč o průměru 25 cm. Ořízněte přebytečné těsto, položte na něj pečicí papír a zatižte syrovými fazolemi, čočkou nebo rýží. Pečte v troubě na 180 °C po dobu 20 minut, pak odstraňte papír a fazole a potřete bílkem.
2
Mezitím připravte pyré z celeru, který oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v hrnci ve vroucí vodě, dokud nezměkne. Vodu slijte a do hrnce přidejte 100 ml smetany, kterou nechte prohřát, ale tak, aby se nezačala vařit. Poté ochuťte solí a pepřem a rozmixujte směs ručním mixérem na hladkou konzistenci. Zkontrolujte dochucení a propasírujte sítem, pokud není dostatečně hladké. Zakryjte a nechte úplně vychladnout.
3
Všechnu zeleninu omyjte, mrkve a petržele oloupejte a škrabkou na zeleninu nebo mandolínou nakrájejte podélně na tenké plátky, listy zelí nakrájejte na podobně velké plátky. Udržujte proužky zeleniny co nejdelší a neporušené, stejně silné, aby byly co nejflexibilnější a pekly se podobně dlouho. Lehce je všechny promíchejte s olivovým olejem, zatímco se připravují. Obtočte jeden plátek všech čtyř zelenin pevně do rolky a položte je na střed upečeného koláče. Poté pracujte od tohoto středového bodu směrem ven k okraji, přidávejte proužek po proužku, abyste je zabalili co nejpevněji a střídali barvy a druhy zeleniny.
4
Smíchejte 2 lžíce javorového sirupu s 2 lžícemi olivového oleje na glazé, polovinou potřete vrchní část zeleninové spirály a pečte v troubě na 170 °C po dobu 60 minut. Nejprve pečte zakryté alobalem po dobu 30 minut a poté odkryjte na dalších 30 minut nebo až bude zelenina měkká, opečená a těsto zlatavé. Nechte vychladnout 10–15 minut ve formě, než se koláč pokusíte vyndat, a poté zeleninu potřete zbylým glazé těsně před podáváním. Veselé a vegetariánské Vánoce beze zbytku.
1
Na těsto dejte do robotu 250 g mouky, lžičku soli, 125 g a másla a pulzujte, dokud se nespojí. Poté přidejte žloutek a pokračujte v pulzování. Postupně přidávejte ledovou vodu po lžících (1–3 lžíce), dokud se těsto nespojí. Pak ho vyklopte na pracovní plochu a rychle zpracujte do bochánku, který drží pohromadě. Zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednici asi 30 minut. Poté vyndejte a vyválejte na velikost kruhové formy na koláč o průměru 25 cm. Ořízněte přebytečné těsto, položte na něj pečicí papír a zatižte syrovými fazolemi, čočkou nebo rýží. Pečte v troubě na 180 °C po dobu 20 minut, pak odstraňte papír a fazole a potřete bílkem.
2
Mezitím připravte pyré z celeru, který oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v hrnci ve vroucí vodě, dokud nezměkne. Vodu slijte a do hrnce přidejte 100 ml smetany, kterou nechte prohřát, ale tak, aby se nezačala vařit. Poté ochuťte solí a pepřem a rozmixujte směs ručním mixérem na hladkou konzistenci. Zkontrolujte dochucení a propasírujte sítem, pokud není dostatečně hladké. Zakryjte a nechte úplně vychladnout.
3
Všechnu zeleninu omyjte, mrkve a petržele oloupejte a škrabkou na zeleninu nebo mandolínou nakrájejte podélně na tenké plátky, listy zelí nakrájejte na podobně velké plátky. Udržujte proužky zeleniny co nejdelší a neporušené, stejně silné, aby byly co nejflexibilnější a pekly se podobně dlouho. Lehce je všechny promíchejte s olivovým olejem, zatímco se připravují. Obtočte jeden plátek všech čtyř zelenin pevně do rolky a položte je na střed upečeného koláče. Poté pracujte od tohoto středového bodu směrem ven k okraji, přidávejte proužek po proužku, abyste je zabalili co nejpevněji a střídali barvy a druhy zeleniny.
4
Smíchejte 2 lžíce javorového sirupu s 2 lžícemi olivového oleje na glazé, polovinou potřete vrchní část zeleninové spirály a pečte v troubě na 170 °C po dobu 60 minut. Nejprve pečte zakryté alobalem po dobu 30 minut a poté odkryjte na dalších 30 minut nebo až bude zelenina měkká, opečená a těsto zlatavé. Nechte vychladnout 10–15 minut ve formě, než se koláč pokusíte vyndat, a poté zeleninu potřete zbylým glazé těsně před podáváním. Veselé a vegetariánské Vánoce beze zbytku.

Hodnocení

Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • TIP
    Na zeleninový koláč můžete použít různé druhy syrové zeleniny, která vám zbyla, dle fantazie.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 15.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 5 dní

Od 09.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 12 dní

Od 15.05.2024 do 28.05.2024

Platný ještě 5 dní

Od 15.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 5 dní

Od 09.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 5 dní

Od 09.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 12 dní

Od 15.05.2024 do 28.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.