
Vepřový bok na šlavěji a česneku s švestkovou omáčkou

Snadné
16-30 minut
0/5
Hlavní chod
Ingredience
Složení 4 porce
- Vepřový bůček s kostí v celku 2 kg
- Brambory nové 1,5 kg
- Česnek 4 strouž.
- Petrželová nať 1 hrs.
- Pepř 1 plž
- Vinný bílý ocet 150 ml
- Sůl 1 plž
- Jablko zelené 1 ks
- Cukr třtinový 200 g
- Švestky 350 g
- Šalvěj čerstvá 2 hrs.
- Meruňky sušené 230 g
- Voda 100 ml
- Chilli paprička 1 ks
- Máslo
- Vepřový bůček s kostí v celku 2 kg
- Brambory nové 1,5 kg
- Česnek 4 strouž.
- Petrželová nať 1 hrs.
- Pepř 1 plž
- Vinný bílý ocet 150 ml
- Sůl 1 plž
- Jablko zelené 1 ks
- Cukr třtinový 200 g
- Švestky 350 g
- Šalvěj čerstvá 2 hrs.
- Meruňky sušené 230 g
- Voda 100 ml
- Chilli paprička 1 ks
- Máslo
Příprava
- 1Předehřejte troubu na 220 °C.
- 2Maso omyjte, osušte kuchyňskou papírovou utěrkou a stranu s kůží nařežte na mřížky. Maso ze všech stran potřete mořskou solí a pepřem.
- 3Omyté listy šalvěje spolu s oloupaným česnekem rozdrťte v hmoždíři a poté jimi potřete maso.
- 4Maso pečte v předem vyhřáté troubě na 220 °C, nejlépe v pekáči nebo litinovém hrnci. Po 30 minutách teplotu snižte na 180 °C a pečte další 1,5 hodiny.
- 5Na přípravu švestkové omáčky budete potřebovat středně velký hrnec. Očištěné a na kostičky nakrájené jablko zbavené jádřince rozvařte v hrnci v 1 dcl vody.
- 6Postupně přidávejte ostatní ovoce nakrájené na kostičky, třtinový cukr, bílý vinný ocet a nadrobno nasekanou šalvěj. Vařte přibližně 45 minut na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne.
- 7Na závěr přidejte nadrobno nasekanou chilli papričku a v případě potřeby dochuťte omáčku cukrem.
- 8Po 2 hodinách maso vyjměte a důkladně je polijte omáčkou. Pečte ještě 30 minut, dokud nebude kůže křupavá a maso křehké.
- 9Servírujte s omáčkou a opékanými novými bramborami s bylinkami a máslem.
- 1Předehřejte troubu na 220 °C.
- 2Maso omyjte, osušte kuchyňskou papírovou utěrkou a stranu s kůží nařežte na mřížky. Maso ze všech stran potřete mořskou solí a pepřem.
- 3Omyté listy šalvěje spolu s oloupaným česnekem rozdrťte v hmoždíři a poté jimi potřete maso.
- 4Maso pečte v předem vyhřáté troubě na 220 °C, nejlépe v pekáči nebo litinovém hrnci. Po 30 minutách teplotu snižte na 180 °C a pečte další 1,5 hodiny.
- 5Na přípravu švestkové omáčky budete potřebovat středně velký hrnec. Očištěné a na kostičky nakrájené jablko zbavené jádřince rozvařte v hrnci v 1 dcl vody.
- 6Postupně přidávejte ostatní ovoce nakrájené na kostičky, třtinový cukr, bílý vinný ocet a nadrobno nasekanou šalvěj. Vařte přibližně 45 minut na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne.
- 7Na závěr přidejte nadrobno nasekanou chilli papričku a v případě potřeby dochuťte omáčku cukrem.
- 8Po 2 hodinách maso vyjměte a důkladně je polijte omáčkou. Pečte ještě 30 minut, dokud nebude kůže křupavá a maso křehké.
- 9Servírujte s omáčkou a opékanými novými bramborami s bylinkami a máslem.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.