Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Vepřové koleno, celerové pyré a glazované šalotky

Vepřové koleno, celerové pyré a glazované šalotky

Pečené koleno Albert Excellent, předpřipravené metodou sous vide, budete mít hotové v cuku letu. Stačí ho totiž jen krátce dopéct v troubě. Hodí se nejen k silvestrovské oslavě, ale také třeba na novoroční oběd.

Ingredience

1 vepřové koleno sous vide
2–3 stroužky česneku
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
300 g šalotky
2 lžíce třtinového cukru
4 lžíce balzamikového octa
100 ml suchého červeného vína
sůl
1 lžíce čerstvého tymiánu
1 velká celerová bulva (cca 500 g)
300 g brambor na pyré (varný typ C)
100 ml smetany ke šlehání
50 g másla

Postup přípravy

Vepřové koleno dejte péct podle návodu na obalu a do pekáče přihoďte neoloupané stroužky česneku, které se po upečení přidají do pyré.
V rendlíku rozehřejte máslo a olivový olej a opečte oloupané šalotky. Posypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Poté podlijte balzamikovým octem a červeným vínem. Osolte, přidejte tymián a za občasného míchání vařte cca půl hodiny.
Celer a brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kusy. Dejte do hrnce, posolte, zalijte vodou a uvařte doměkka. Mezitím ohřejte v hrnku smetanu.
Uvařené brambory s celerem slijte, přidejte smetanu a pečený česnek a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Vmíchejte máslo a metlou našlehejte. Případně dochuťte trochou soli.

Pomohl vám recept?
6hodnocení4

Další videorecepty