×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Vepřová pečeně s nádivkou

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk...
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...

Vepřová pečeně s nádivkou

Tip do kuchyně

 

Nadívanou pečeni podávejte s čerstvým chlebem a dobrým vínem.

Co budete potřebovat

1 kg vepř. pečeně bez kosti AQ
hrst čerstvých rozmarýnových lístků
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
300 g světlého chleba nebo bagety
5–6 lžic olivového oleje
+ na opečení cibule
2 červené cibule, nasekané najemno
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
1 malá hrst lístků tymiánu
1 větší hrst sekaných mandlí nebo oříšků kešu
4 lžíce balzamikového octa

Jak na to?

Nadívaná vepřová pečeně se skvěle hodí na sváteční hostinu. Pokud chcete své hosty něčím překvapit, pak můžete právě pečení.

1) Vepřovou pečeni položte na velké prkénko a ostrým nožem ji zhruba v jedné třetině výšky (odshora) podélně rozřízněte (nedořízněte do konce) a rozevřete jako knihu. Jedna část bude přirozeně tenčí než druhá.

2) Silnější část opět podélně – v půlce – rozřízněte a otevřete na druhou stranu. Plochu masa tím krásně zvětšíte.

3) Poté ostrým nožem nařezejte v mase proužky zhruba centimetr od sebe. Zopakujte ještě napříč, tak aby na celém povrchu vznikla mřížka asi centimetr hluboká.

4) Zahřejte troubu na 200 °C.

5) Rozmarýnové lístky nasekejte najemno a utřete s větším množstvím soli a vzniklou směs vetřete do zářezů v mase.

6) Chleba nakrájejte na plátky. Pak je postupně opečte v toustovači, na pánvi nebo v troubě a opečené natrhejte na kousky.

7) V pánvi rozpalte trochu olivového oleje, a pak na něm dozlatova osmahněte cibuli, česnek, tymián a mandle nebo oříšky kešu. Zhruba po deseti minutách by měla cibule změknout.

8) Směs osolte, opepřete a vmíchejte do ní balzamikový ocet. Nakonec ji důkladně smíchejte s chlebem a olivovým olejem – ideálně rukama, jedině tak se vše krásně spojí.

9) Vzniklou nádivku znovu ochutnejte a případně ji dosolte podle chuti a dejte stranou vychladnout.

10) Nádivku naneste na plát masa a opatrně jej zarolujte.

11) Maso svažte kuchyň­ským provázkem, dejte do pekáčku, mírně podlijte a při 200 °C pečte zhruba hodinu, aby bylo maso krásně křupavé a zlatavé.

12) Po upečení nechte nadívanou pečeni chvíli odpočinout, a teprve pak nakrájejte na plátky.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Vepřová pečeně s nádivkou

Hlavní chod Náročné Česká Pečení Magazín 4/2011
(0)

Tip do kuchyně

 

Nadívanou pečeni podávejte s čerstvým chlebem a dobrým vínem.

Co budete potřebovat

1 kg vepř. pečeně bez kosti AQ
hrst čerstvých rozmarýnových lístků
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
300 g světlého chleba nebo bagety
5–6 lžic olivového oleje
+ na opečení cibule
2 červené cibule, nasekané najemno
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
1 malá hrst lístků tymiánu
1 větší hrst sekaných mandlí nebo oříšků kešu
4 lžíce balzamikového octa

Jak na to?

Nadívaná vepřová pečeně se skvěle hodí na sváteční hostinu. Pokud chcete své hosty něčím překvapit, pak můžete právě pečení.

1) Vepřovou pečeni položte na velké prkénko a ostrým nožem ji zhruba v jedné třetině výšky (odshora) podélně rozřízněte (nedořízněte do konce) a rozevřete jako knihu. Jedna část bude přirozeně tenčí než druhá.

2) Silnější část opět podélně – v půlce – rozřízněte a otevřete na druhou stranu. Plochu masa tím krásně zvětšíte.

3) Poté ostrým nožem nařezejte v mase proužky zhruba centimetr od sebe. Zopakujte ještě napříč, tak aby na celém povrchu vznikla mřížka asi centimetr hluboká.

4) Zahřejte troubu na 200 °C.

5) Rozmarýnové lístky nasekejte najemno a utřete s větším množstvím soli a vzniklou směs vetřete do zářezů v mase.

6) Chleba nakrájejte na plátky. Pak je postupně opečte v toustovači, na pánvi nebo v troubě a opečené natrhejte na kousky.

7) V pánvi rozpalte trochu olivového oleje, a pak na něm dozlatova osmahněte cibuli, česnek, tymián a mandle nebo oříšky kešu. Zhruba po deseti minutách by měla cibule změknout.

8) Směs osolte, opepřete a vmíchejte do ní balzamikový ocet. Nakonec ji důkladně smíchejte s chlebem a olivovým olejem – ideálně rukama, jedině tak se vše krásně spojí.

9) Vzniklou nádivku znovu ochutnejte a případně ji dosolte podle chuti a dejte stranou vychladnout.

10) Nádivku naneste na plát masa a opatrně jej zarolujte.

11) Maso svažte kuchyň­ským provázkem, dejte do pekáčku, mírně podlijte a při 200 °C pečte zhruba hodinu, aby bylo maso krásně křupavé a zlatavé.

12) Po upečení nechte nadívanou pečeni chvíli odpočinout, a teprve pak nakrájejte na plátky.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Pečený hovězí krk s noky
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Kuřecí prsa po staročesku s...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Staročeská vepřová pečeně na...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...
Jahodové knedlíky z...

Inspirujte se podobnými recepty