Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Smetanový velikonoční beránek

Smetanový velikonoční beránek

Tradiční velikonoční beránek patří k tradicím českých Velikonoc, stejně jako pomlázka nebo kraslice. Jak ale upéct beránka, po kterém se jen zapráší? Poradíme vám a přidáme tip na zdravější variantu.

Co budete potřebovat na velikonočního beránka

4 vejce, žloutky a bílky odděleně
¾ hrnku krupicového cukru
(1 hrnek = 250 ml)
hrnku polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
1 kelímek smetany ke šlehání
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy

Jak udělat velikonočního beránka zdravějšího

Recept: jak na velikonočního beránka

  1. Vezměte 4 vejce pokojové teploty a do 2 misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť. Formu beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  2. Vyšlehejte 200 g krupicového cukru s oddělenými žloutky do pěny a přidejte 300 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem vanilkového cukru a 1 práškem do pečiva.
  3. Oddělené 4 bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně stěrkou vmíchejte do těsta. Vlijte 1 kelímek smetany ke šlehání a vše důkladně promíchejte.
  4. Těsto vlijte do připravené formy na beránka a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ºC na přibližně 45 minut. Upečeného beránka nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Krásné sváteční chutnání.
Pomohl vám recept?
253hodnocení4

Co byste o velikonočním beránkovi měli vědět

Smetanou můžeme nazvat mléčný produkt, který obsahuje minimálně 10 % a maximálně 40 % tuku. Smetana ke šlehání musí obsahovat minimálně 30 % tuku. čím vyšší procento tuku, tím lépe by měla jít šlehačka vyšlehat. Smetana obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, jejichž příjem bychom si měli hlídat.

Další videorecepty