
Smetanový velikonoční beránek
Tradiční velikonoční beránek patří k tradicím českých Velikonoc, stejně jako pomlázka nebo kraslice. Jak ale upéct beránka, po kterém se jen zapráší? Poradíme vám a přidáme tip na zdravější variantu.
Co budete potřebovat na velikonočního beránka
4 | vejce, žloutky a bílky odděleně |
¾ | hrnku krupicového cukru |
(1 hrnek = 250 ml) | |
1½ | hrnku polohrubé mouky |
1 | sáček prášku do pečiva |
1 | sáček vanilkového cukru |
1 | kelímek smetany ke šlehání |
máslo na vymazání formy | |
hrubá mouka na vysypání formy |
Jak udělat velikonočního beránka zdravějšího
Při výběru smetany se zaměřte na ty, které obsahují 30 % tuku. Polohrubou mouku nahraďte špaldovou moukou. Na vymazání formy můžete použít řepkový olej ve spreji. K vysypání použijte čerstvě namleté ořechy. Cukr zaměňte za čekankový sirup.
Recept: jak na velikonočního beránka
- Vezměte 4 vejce pokojové teploty a do 2 misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť. Formu beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Vyšlehejte 200 g krupicového cukru s oddělenými žloutky do pěny a přidejte 300 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem vanilkového cukru a 1 práškem do pečiva.
- Oddělené 4 bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně stěrkou vmíchejte do těsta. Vlijte 1 kelímek smetany ke šlehání a vše důkladně promíchejte.
- Těsto vlijte do připravené formy na beránka a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ºC na přibližně 45 minut. Upečeného beránka nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Krásné sváteční chutnání.
Pomohl vám recept?
253hodnocení4
Co byste o velikonočním beránkovi měli vědět
Smetanou můžeme nazvat mléčný produkt, který obsahuje minimálně 10 % a maximálně 40 % tuku. Smetana ke šlehání musí obsahovat minimálně 30 % tuku. čím vyšší procento tuku, tím lépe by měla jít šlehačka vyšlehat. Smetana obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, jejichž příjem bychom si měli hlídat.
Sdílejte recept
Další videorecepty
Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza Keto mini pizza
Velmi snadné
Hlavní chod
Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč Pastýřský koláč
Velmi snadné
Hlavní chod
Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou Pirohy s brynzou
Velmi snadné
Hlavní chod
Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek Gratinovaný lilek
Velmi snadné
Hlavní chod