
Sněhobílý třípatrový dort

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Dezert
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo
- Mouka hrubá
- Zakysaná smetana 2 ks
- Smetana ke šlehání 1 l
- Mléko 150 ml
- Vejce 18 ks
- Cukr krupicový 920 g
- Cukr vanilkový 10 ks
- Kypřící prášek 2,5 ks
- Mouka hladká 600 g
- Olej slunečnicový 25 plž
- Vaječný bílek 6 ks
- Sušené mléko 200 g
- Cukr moučkový 100 g
- Med 1 člž
- Mandlové aroma
- Máslo
- Mouka hrubá
- Zakysaná smetana 2 ks
- Smetana ke šlehání 1 l
- Mléko 150 ml
- Vejce 18 ks
- Cukr krupicový 920 g
- Cukr vanilkový 10 ks
- Kypřící prášek 2,5 ks
- Mouka hladká 600 g
- Olej slunečnicový 25 plž
- Vaječný bílek 6 ks
- Sušené mléko 200 g
- Cukr moučkový 100 g
- Med 1 člž
Příprava
- 1Nejprve upečte jednotlivé korpusy. Největší (spodní) ve formě o průměru 30 cm, prostřední ve formě o průměru 24 cm a nejmenší ve formě o průměru 16 cm. Formy vždy nejprve vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto na jednotlivé korpusy získáte vždy stejným postupem: nejprve vyšlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do nadýchané světlejší hmoty, bílky vyšlehejte dotuha, pak je promíchejte s krupicovým cukrem a obě hmoty spojte. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, přidejte k vaječnému základu a nakonec do něj vmíchejte i olej. Vzniklé těsto nalijte do formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Největší korpus asi 35 minut, prostřední 25 minut a nejmenší 20 minut.
- 2Korpusy nechte zcela vychladnout, pak je horizontálně rozřízněte na tři díly, všechny zlehka pokropte mlékem, spodní vždy pomažte středně silnou vrstvou ušlehané smetany ke šlehání smíchané se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem, zakryjte druhým dílem, opět namažte smetanovou směsí a navrch posaďte poslední díl. Seshora jej můžete pomocí mašlovačky opět potřít mlékem.
- 3Korpusy sestavte na sebe – pomocí brček a papírového talířku.
- 4Nakonec dort potřete bílkovým krémem. Získáte ho jednoduše: 120 ml vody nalijte do hrnce, přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 3 minuty. Z bílků ušlehejte ne úplně tuhý sníh a pak k němu postupně přidávejte svařený cukr i vanilkový cukr a vyšlehejte v tuhý sníh.
- 5Udělejte modelovací hmotu. Sušené mléko nasypte spolu s moučkovým cukrem do mísy. Přidejte olej nebo med, mandlové aroma, promíchejte a po kapkách přidávejte vodu, důkladně promíchávejte, abyste získali pevnou modelovací hmotu. Buďte trpěliví a vody nepřilijte moc, aby byla hmota pevná. Z rozválené hmoty pak vyřízněte ptáčky a ozdobte jimi dort. Obrysy ptáčků najdete na www.albert.cz/svatebnidort. Stačí je vytisknout, vystřihnout, přiložit ke hmotě a ptáčky vyříznout.
- 1Nejprve upečte jednotlivé korpusy. Největší (spodní) ve formě o průměru 30 cm, prostřední ve formě o průměru 24 cm a nejmenší ve formě o průměru 16 cm. Formy vždy nejprve vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto na jednotlivé korpusy získáte vždy stejným postupem: nejprve vyšlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do nadýchané světlejší hmoty, bílky vyšlehejte dotuha, pak je promíchejte s krupicovým cukrem a obě hmoty spojte. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, přidejte k vaječnému základu a nakonec do něj vmíchejte i olej. Vzniklé těsto nalijte do formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Největší korpus asi 35 minut, prostřední 25 minut a nejmenší 20 minut.
- 2Korpusy nechte zcela vychladnout, pak je horizontálně rozřízněte na tři díly, všechny zlehka pokropte mlékem, spodní vždy pomažte středně silnou vrstvou ušlehané smetany ke šlehání smíchané se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem, zakryjte druhým dílem, opět namažte smetanovou směsí a navrch posaďte poslední díl. Seshora jej můžete pomocí mašlovačky opět potřít mlékem.
- 3Korpusy sestavte na sebe – pomocí brček a papírového talířku.
- 4Nakonec dort potřete bílkovým krémem. Získáte ho jednoduše: 120 ml vody nalijte do hrnce, přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 3 minuty. Z bílků ušlehejte ne úplně tuhý sníh a pak k němu postupně přidávejte svařený cukr i vanilkový cukr a vyšlehejte v tuhý sníh.
- 5Udělejte modelovací hmotu. Sušené mléko nasypte spolu s moučkovým cukrem do mísy. Přidejte olej nebo med, mandlové aroma, promíchejte a po kapkách přidávejte vodu, důkladně promíchávejte, abyste získali pevnou modelovací hmotu. Buďte trpěliví a vody nepřilijte moc, aby byla hmota pevná. Z rozválené hmoty pak vyřízněte ptáčky a ozdobte jimi dort. Obrysy ptáčků najdete na www.albert.cz/svatebnidort. Stačí je vytisknout, vystřihnout, přiložit ke hmotě a ptáčky vyříznout.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.