Vánoční kláda bûche de noël (čti biš d noel)

Náročné Dezert Počet porcí: 1 roláda Magazín 12/2019
Náročné Dezert Počet porcí: 1 roláda Magazín 12/2019

Ingredience

6 vajec
200 g hořké čokolády (60 %)
3 lžíce rostlinného oleje
1 1⁄2 lžičky vanilkového aroma
130 g moučkového cukru
280 g cukru krystalu
100 g holandského kakaa
100 g hladké mouky
1⁄2 lžičky soli
2 lžíce rumu
400 ml smetany ke šlehání (40 %)
200 g másla

Postup přípravy

1. Plech vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Papír lépe přilne k plechu. Ve vodní lázni rozehřejte 100 g čokolády s 2 lžícemi oleje a 1 lžičkou vanilkového aroma.
2. Vejce pokojové teploty rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte sníh, do kterého postupně vmíchejte 100 g moučkového cukru. V druhé míse vyšlehejte žloutky se 150 g cukru krystalu do husté pěny. Vlijte čokoládovou směs, vsypte 90 g kakaa, mouku, sůl a vše zapracujte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh.
3. Těsto přelijte na plech a špachtlí urovnejte povrch do rovné vrstvy. Pečte 10 minut v troubě na 180 °C.
4. Čistou utěrku zasypte směsí kakaa a moučkového cukru. Pomocí nože oddělte těsto od pečicího papíru a přesuňte na připravenou utěrku. Pomocí utěrky zarolujte a nechte asi 20 minut odležet.
5. V misce promíchejte 2 lžíce cukru krystalu se 2 lžícemi horké vody a rumem. Plát rozmotejte a zakapejte cukrovou vodou. Vyšlehejte 200 ml smetany se 2 lžícemi moučkového cukru. Šlehačku natřete na plát a pomocí utěrky opatrně zarolujte. Vložte do lednice.
6. Na čokoládový krém rozpusťte ve vodní lázni zbylou čokoládu. Do druhé mísy vložte máslo pokojové teploty, cukr krystal, 1⁄2 lžičky aroma a smetanu. Ušlehejte tuhý krém, do kterého ke konci opatrně zašlehejte čokoládu.
7. Z rolády nakoso odřízněte 10cm kus a rovně asi 4cm kus. Zbylou část rolády potřete čokoládovým krémem. Z boků přilepte nakoso odkrojené kousky pro vytvoření větvového efektu. Dotřete krémem a vidličkou vyryjte rýhy jako na kůře stromu. Před podáváním nechte 2 hodiny chladit.

Pomohl vám recept?

Věrnostní program

MŮJ ALBERT

APLIKACE, KTERÁ VÁS
ODMĚŇUJE ZA TO, ŽE JÍTE LÉPE

Aplikace Můj Albert slouží jako věrnostní program, aktuální leták, nákupní seznam a inspirace v jednom. Odměňuje Vás kredity za všechny vaše nákupy a extra kredity za nákupy zdravých potravin.

Zároveň Vás informuje o všech aktuálních a Vámi preferovaných akčních nabídkách. Pro každodenní inspiraci tu naleznete recepty a tipy z magazínu Albert.

LETÁKY
RECEPTY A
INSPIRACE
NÁKUPNÍ
SEZNAM
KREDIT
ZA NÁKUPY

Záleží nám na tom,

abyste jedli lépe

V Albertu víme, že lepší jídlo vede k lepšímu životu. Proto vám přinášíme čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvě upečené pečivo nebo
výběr toho nejlepšího na gril. Přesně tak, jak to máte nejraději.

Nejchutnější maso je vždy to čerstvé, které pochází ze zdravých a dobře krmených zvířat.

V Albertu se chováme k moři s úctou, abychom vám mohli nabídnout čerstvé a kvalitní ryby z udržitelného chovu či lovu. 

Pochutnejte si na čerstvém a lehkém jídle, které stačí vzít a jí(s)t! V Albertu jsme pro vás připravili variace originálních chutí, které se neomrzí.

Pochutnejte si na bio kvalitě výrobků tak, jak je příroda vymyslela. V prodejnách Albert najdete
širokou nabídku biopotravin z ekologického zemědělství zaručující tu nejvyšší kvalitu.

V Albertově pekařství vyrábíme pečivo na základě naší vlastní unikátní receptury a pečeme přímo v našich prodejnách.

Vyzkoušejte Tržnici u Alberta a nakupte si u nás jen čerstvé a kvalitní ovoce a zeleninu za trvale nízké ceny, na kterých neproděláte.

Naše značky