ReceptyValašský frgál s podmáslím a rybízem
Albert logo
  • Valašský frgál s podmáslím a rybízem

Valašský frgál s podmáslím a rybízem

Valašský frgál s podmáslím a rybízem
Snadné
Více než 60 minut
5/5
Česká
Sváteční
Dezert

Ingredience

Složení
10 porcí
  • Mouka hladká 200 g
  • Mouka polohrubá 50 g
  • Sůl
  • Droždí čerstvé 15 g
  • Cukr moučkový 180 g
  • Podmáslí 125 g
  • Vejce 5 ks
  • Citron BIO 1 ks
  • Máslo 100 g
  • Tvaroh tučný v kostce 500 g
  • Pudink vanilkový 2 plž
  • Rum 1 plž
  • Mouka hrubá 60 g
  • Cukr krupicový 60 g
  • Rybíz červený 250 g
  • Mouka hladká 200 g
  • Mouka polohrubá 50 g
  • Sůl
  • Droždí čerstvé 15 g
  • Cukr moučkový 180 g
  • Podmáslí 125 g
  • Vejce 5 ks
  • Citron BIO 1 ks
  • Máslo 100 g
  • Tvaroh tučný v kostce 500 g
  • Pudink vanilkový 2 plž
  • Rum 1 plž
  • Mouka hrubá 60 g
  • Cukr krupicový 60 g
  • Rybíz červený 250 g

Příprava

  1. 1
    Do mísy prosejte 200 g hladké a 50 g polohrubé mouky, přidejte špetku soli a do důlku v mouce nadrobte 15 g čerstvého droždí. Přisypte 30 g moučkového cukru, přilijte trochu vlažného podmáslí a nechte vzejít kvásek. Poté přimíchejte 2 žloutky, špetku najemno nastrouhané citronové kůry, 50 g zchladlého rozpuštěného másla a zbylé podmáslí. Důkladně vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu podmáslí. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu, přibližně 60 minut.
  2. 2
    Těsně před pečením připravte tvarohovou náplň. Prolisujte nebo důkladně rozmělněte vidličkou 500 g tučného tvarohu, aby byl hladký a bez hrudek. Přidejte 2 vejce, 150 g cukru moučky, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku a lžíci rumu. Dobře promíchejte. Pokud je náplň příliš hustá, přidejte trochu smetany.
  3. 3
    Na drobenku smíchejte v míse 60 g hrubé mouky se 60 g cukru krupice. Přidejte 50 g lehce změklého másla a rukama vypracujte sypkou drobenku.
  4. 4
    Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a na pečicím papíru vyválejte dva velké kulaté koláče o průměru přibližně 30 cm. Koláče přeneste i s papírem na pečicí plechy, okraje potřete jedním prošlehaným vejcem a do středu rozetřete tvarohovou náplň. Posypte 250 g kuliček rybízu a drobenkou a nechte ještě krátce kynout. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte přibližně 20 minut dozlatova. Rybízové frgály provoní kuchyň a skvěle se hodí k letnímu posezení na zahradě.
  1. 1
    Do mísy prosejte 200 g hladké a 50 g polohrubé mouky, přidejte špetku soli a do důlku v mouce nadrobte 15 g čerstvého droždí. Přisypte 30 g moučkového cukru, přilijte trochu vlažného podmáslí a nechte vzejít kvásek. Poté přimíchejte 2 žloutky, špetku najemno nastrouhané citronové kůry, 50 g zchladlého rozpuštěného másla a zbylé podmáslí. Důkladně vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu podmáslí. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu, přibližně 60 minut.
  2. 2
    Těsně před pečením připravte tvarohovou náplň. Prolisujte nebo důkladně rozmělněte vidličkou 500 g tučného tvarohu, aby byl hladký a bez hrudek. Přidejte 2 vejce, 150 g cukru moučky, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku a lžíci rumu. Dobře promíchejte. Pokud je náplň příliš hustá, přidejte trochu smetany.
  3. 3
    Na drobenku smíchejte v míse 60 g hrubé mouky se 60 g cukru krupice. Přidejte 50 g lehce změklého másla a rukama vypracujte sypkou drobenku.
  4. 4
    Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a na pečicím papíru vyválejte dva velké kulaté koláče o průměru přibližně 30 cm. Koláče přeneste i s papírem na pečicí plechy, okraje potřete jedním prošlehaným vejcem a do středu rozetřete tvarohovou náplň. Posypte 250 g kuliček rybízu a drobenkou a nechte ještě krátce kynout. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte přibližně 20 minut dozlatova. Rybízové frgály provoní kuchyň a skvěle se hodí k letnímu posezení na zahradě.

Hodnocení

Pomohl vám recept?

Ohodnoťte jak vám chutnal
Náhled aplikace Můj Albert
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 6 dní

Od 16.07.2025 do 22.07.2025

Platný ještě 6 dní

Od 16.07.2025 do 22.07.2025

Platný ještě 13 dní

Od 16.07.2025 do 29.07.2025

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.