
Valašský frgál s podmáslím a rybízem

Snadné
Více než 60 minut
5/5
Česká
Sváteční
Dezert
Ingredience
Složení 10 porcí
- Mouka hladká 200 g
- Mouka polohrubá 50 g
- Sůl
- Droždí čerstvé 15 g
- Cukr moučkový 180 g
- Podmáslí 125 g
- Vejce 5 ks
- Citron BIO 1 ks
- Máslo 100 g
- Tvaroh tučný v kostce 500 g
- Pudink vanilkový 2 plž
- Rum 1 plž
- Mouka hrubá 60 g
- Cukr krupicový 60 g
- Rybíz červený 250 g
- Mouka hladká 200 g
- Mouka polohrubá 50 g
- Sůl
- Droždí čerstvé 15 g
- Cukr moučkový 180 g
- Podmáslí 125 g
- Vejce 5 ks
- Citron BIO 1 ks
- Máslo 100 g
- Tvaroh tučný v kostce 500 g
- Pudink vanilkový 2 plž
- Rum 1 plž
- Mouka hrubá 60 g
- Cukr krupicový 60 g
- Rybíz červený 250 g
Příprava
- 1Do mísy prosejte 200 g hladké a 50 g polohrubé mouky, přidejte špetku soli a do důlku v mouce nadrobte 15 g čerstvého droždí. Přisypte 30 g moučkového cukru, přilijte trochu vlažného podmáslí a nechte vzejít kvásek. Poté přimíchejte 2 žloutky, špetku najemno nastrouhané citronové kůry, 50 g zchladlého rozpuštěného másla a zbylé podmáslí. Důkladně vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu podmáslí. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu, přibližně 60 minut.
- 2Těsně před pečením připravte tvarohovou náplň. Prolisujte nebo důkladně rozmělněte vidličkou 500 g tučného tvarohu, aby byl hladký a bez hrudek. Přidejte 2 vejce, 150 g cukru moučky, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku a lžíci rumu. Dobře promíchejte. Pokud je náplň příliš hustá, přidejte trochu smetany.
- 3Na drobenku smíchejte v míse 60 g hrubé mouky se 60 g cukru krupice. Přidejte 50 g lehce změklého másla a rukama vypracujte sypkou drobenku.
- 4Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a na pečicím papíru vyválejte dva velké kulaté koláče o průměru přibližně 30 cm. Koláče přeneste i s papírem na pečicí plechy, okraje potřete jedním prošlehaným vejcem a do středu rozetřete tvarohovou náplň. Posypte 250 g kuliček rybízu a drobenkou a nechte ještě krátce kynout. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte přibližně 20 minut dozlatova. Rybízové frgály provoní kuchyň a skvěle se hodí k letnímu posezení na zahradě.
- 1Do mísy prosejte 200 g hladké a 50 g polohrubé mouky, přidejte špetku soli a do důlku v mouce nadrobte 15 g čerstvého droždí. Přisypte 30 g moučkového cukru, přilijte trochu vlažného podmáslí a nechte vzejít kvásek. Poté přimíchejte 2 žloutky, špetku najemno nastrouhané citronové kůry, 50 g zchladlého rozpuštěného másla a zbylé podmáslí. Důkladně vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu podmáslí. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu, přibližně 60 minut.
- 2Těsně před pečením připravte tvarohovou náplň. Prolisujte nebo důkladně rozmělněte vidličkou 500 g tučného tvarohu, aby byl hladký a bez hrudek. Přidejte 2 vejce, 150 g cukru moučky, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku a lžíci rumu. Dobře promíchejte. Pokud je náplň příliš hustá, přidejte trochu smetany.
- 3Na drobenku smíchejte v míse 60 g hrubé mouky se 60 g cukru krupice. Přidejte 50 g lehce změklého másla a rukama vypracujte sypkou drobenku.
- 4Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a na pečicím papíru vyválejte dva velké kulaté koláče o průměru přibližně 30 cm. Koláče přeneste i s papírem na pečicí plechy, okraje potřete jedním prošlehaným vejcem a do středu rozetřete tvarohovou náplň. Posypte 250 g kuliček rybízu a drobenkou a nechte ještě krátce kynout. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte přibližně 20 minut dozlatova. Rybízové frgály provoní kuchyň a skvěle se hodí k letnímu posezení na zahradě.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.