
Tradiční trdelník jako z vánočního trhu
Když jdete po ulici a zavoní trdelník, málokdo odolá. Připravte si tento dezert z kynutého těsta také doma. Je z pár jednoduchých ingrediencí a ten domácí určitě vyjde pro celou rodinu levněji.

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Vánoce
Dezert
Ingredience
Složení 6 porcí
- Máslo 60 g
- Mléko 140 ml
- Cukr krupicový 2 plž
- Mouka polohrubá 500 g
- Droždí čerstvé 42 g
- Sůl
- Cukr skořicový 20 g
- Sádlo 60 g
- Vejce 5 ks
- Máslo 60 g
- Mléko 140 ml
- Cukr krupicový 2 plž
- Mouka polohrubá 500 g
- Droždí čerstvé 42 g
- Sůl
- Cukr skořicový 20 g
- Sádlo 60 g
- Vejce 5 ks
Příprava
- 1Ve 120 ml vlažného mléka zamíchejte ½ lžičky cukru a rozdrobte kostku droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
- 2Do mísy prosejte 500 g polohrubé mouky se špetkou soli, přidejte 2 lžíce cukru, žloutky ze 4 vajec, 60 g rozpuštěného a vychladlého másla, 60 g sádla a vzešlý kvásek. Vypracujte v hladké a ne příliš tuhé těsto. Poprašte těsto moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Zabere to přibližně 60 minut.
- 3Po vykynutí těsto rozválejte na 5 mm silný plát a pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na 2 cm široké pásy. Dřevěný váleček omotejte alobalem a navíjejte na něj pláty těsta. Namotejte takto dva trdelníky za sebou. Nechte kynout dalších 15 minut.
- 4Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Rozšlehejte vejce v misce a potřete jím trdelníky na válečku. Posypte je skořicovým cukrem, položte váleček na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut do zlatohněda. Odteď už nebude trdelník jen sezonní specialitou z vánočních trhů, ale můžete si ho dopřát tolikrát do roka, kolikrát jen budete chtít.
- 1Ve 120 ml vlažného mléka zamíchejte ½ lžičky cukru a rozdrobte kostku droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.
- 2Do mísy prosejte 500 g polohrubé mouky se špetkou soli, přidejte 2 lžíce cukru, žloutky ze 4 vajec, 60 g rozpuštěného a vychladlého másla, 60 g sádla a vzešlý kvásek. Vypracujte v hladké a ne příliš tuhé těsto. Poprašte těsto moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Zabere to přibližně 60 minut.
- 3Po vykynutí těsto rozválejte na 5 mm silný plát a pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na 2 cm široké pásy. Dřevěný váleček omotejte alobalem a navíjejte na něj pláty těsta. Namotejte takto dva trdelníky za sebou. Nechte kynout dalších 15 minut.
- 4Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Rozšlehejte vejce v misce a potřete jím trdelníky na válečku. Posypte je skořicovým cukrem, položte váleček na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut do zlatohněda. Odteď už nebude trdelník jen sezonní specialitou z vánočních trhů, ale můžete si ho dopřát tolikrát do roka, kolikrát jen budete chtít.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Co byste o droždí měli vědět Droždí obsahuje kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae. Také jsou v něm obsaženy vitaminy skupiny B. U droždí bychom si měli dát pozor na skladování. Při teplotách do 5 stupňů Celsia kvasinky nejsou aktivní a droždí si zachovává svoji kvalitu.Jak udělat trdelník zdravější Množství droždí v receptuře můžete upravit na polovinu.TIP K trdelníku si můžete připravit nápoj z přírodního kakaa a mléka.


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.