
Tradiční jablečný závin s vanilkovým krémem
Ingredience
Těsto: | |
---|---|
300 g | hladké prosáté mouky |
špetka soli | |
2 | vejce |
60 g | povoleného másla |
4 | lžíce vlažné vody |
2 | lžíce octa |
Náplň: | |
400 g | jablek |
1 | lžíce šťávy z citronu |
3 | lžičky skořice |
1 | vanilkový cukr |
60 g | cukru |
30 g | strouhanky |
100 g | vlašských ořechů |
30 g | rozinek |
1 | bílek na potření |
Vanilkový krém: | |
250 ml | smetany ke šlehání |
1 | vanilkový lusk |
2 | žloutky |
30 g | cukru moučka |
½ | lžičky citronové kůry |
Postup přípravy
Rozehřejte troubu na 170 °C, horní a dolní ohřev. Do prosáté mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Vláčné těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem. Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový i klasický cukr a promíchejte. V pánvi nasucho opražte strouhanku. Vyválejte těsto na tenký obdélníkový plát. Posypte ho polovinou strouhanky, navrch rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek. Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravíte i druhý závin. Oba záviny potřete bílkem a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut nebo dozlatova.
Vanilkový krém: Nejprve dejte na mírném ohni vařit smetanu. Podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem vyškrábněte dužinu. Přidejte ke smetaně a nechte pět minut lehce probublávat, občas promíchejte. Žloutky vložte do větší nádoby a přidejte cukr a citronovou kůru. Prošlehejte a za stálého míchání přilévejte horkou smetanu. Na sporáku si připravte vodní lázeň (v hrnci přiveďte vodu k varu a na hrnec postavte nerezovou misku se směsí na krém). Za stálého míchání nechte krém pomalu houstnout. Poté odstavte a ihned podávejte.