×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Recept Tradiční jablečný závin s vanilkovým krémem

Další recepty a články

Ovesná kaše s rozinkami,...
Ovesná kaše s...
Ovesná kaše s rozinkami,...
Ovesná kaše s rozinkami,...
Vepřová panenka s jablky a...
Vepřová panenka s...
Vepřová panenka s jablky a...
Vepřová panenka s jablky a...
Lívance s javorovými jablky
Lívance s javorovými...
Lívance s javorovými jablky
Lívance s javorovými jablky
Americký apple pie
Americký apple pie
Americký apple pie
Americký apple pie

Tradiční jablečný závin s vanilkovým krémem

Co budete potřebovat

Těsto:
300 g hladké prosáté mouky
špetka soli
2 vejce
60 g povoleného másla
4 lžíce vlažné vody
2 lžíce octa
Náplň:
400 g jablek
1 lžíce šťávy z citronu
3 lžičky skořice
1 vanilkový cukr
60 g cukru
30 g strouhanky
100 g vlašských ořechů
30 g rozinek
1 bílek na potření
Vanilkový krém:
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
2 žloutky
30 g cukru moučka
½ lžičky citronové kůry

Jak na to?

Rozehřejte troubu na 170 °C, horní a dolní ohřev. Do prosáté mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Vláčné těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem. Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový i klasický cukr a promíchejte. V pánvi nasucho opražte strouhanku. Vyválejte těsto na tenký obdélníkový plát. Posypte ho polovinou strouhanky, navrch rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek. Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravíte i druhý závin. Oba záviny potřete bílkem a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut nebo dozlatova.
Vanilkový krém: Nejprve dejte na mírném ohni vařit smetanu. Podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem vyškrábněte dužinu. Přidejte ke smetaně a nechte pět minut lehce probublávat, občas promíchejte. Žloutky vložte do větší nádoby a přidejte cukr a citronovou kůru. Prošlehejte a za stálého míchání přilévejte horkou smetanu. Na sporáku si připravte vodní lázeň (v hrnci přiveďte vodu k varu a na hrnec postavte nerezovou misku se směsí na krém). Za stálého míchání nechte krém pomalu houstnout. Poté odstavte a ihned podávejte.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Tradiční jablečný závin s vanilkovým krémem

Dezert Velmi snadné Moučníky a koláče Piknik Vegetariánské Podzimní sklizeň jablek a hrušek Magazín 10/2017 Počet porcí: 2 záviny
Průměrné hodnocení 4 (10)

Co budete potřebovat

Těsto:
300 g hladké prosáté mouky
špetka soli
2 vejce
60 g povoleného másla
4 lžíce vlažné vody
2 lžíce octa
Náplň:
400 g jablek
1 lžíce šťávy z citronu
3 lžičky skořice
1 vanilkový cukr
60 g cukru
30 g strouhanky
100 g vlašských ořechů
30 g rozinek
1 bílek na potření
Vanilkový krém:
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
2 žloutky
30 g cukru moučka
½ lžičky citronové kůry

Jak na to?

Rozehřejte troubu na 170 °C, horní a dolní ohřev. Do prosáté mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Vláčné těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem. Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový i klasický cukr a promíchejte. V pánvi nasucho opražte strouhanku. Vyválejte těsto na tenký obdélníkový plát. Posypte ho polovinou strouhanky, navrch rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek. Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravíte i druhý závin. Oba záviny potřete bílkem a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut nebo dozlatova.
Vanilkový krém: Nejprve dejte na mírném ohni vařit smetanu. Podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem vyškrábněte dužinu. Přidejte ke smetaně a nechte pět minut lehce probublávat, občas promíchejte. Žloutky vložte do větší nádoby a přidejte cukr a citronovou kůru. Prošlehejte a za stálého míchání přilévejte horkou smetanu. Na sporáku si připravte vodní lázeň (v hrnci přiveďte vodu k varu a na hrnec postavte nerezovou misku se směsí na krém). Za stálého míchání nechte krém pomalu houstnout. Poté odstavte a ihned podávejte.

Chutnalo Vám?

S našimi pravidelnými newslettery vám už žádný skvělý recept neuteče. Registrujte se k odběru receptů, získáte skvělou inspiraci (nejen) na víkendové vaření!

Další recepty a články

Ovesná kaše s rozinkami,...
Ovesná kaše s rozinkami,...
Ovesná kaše s rozinkami,...
Ovesná kaše s rozinkami,...
Vepřová panenka s jablky a...
Vepřová panenka s jablky a...
Vepřová panenka s jablky a...
Vepřová panenka s jablky a...
Lívance s javorovými jablky
Lívance s javorovými jablky
Lívance s javorovými jablky
Lívance s javorovými jablky
Americký apple pie
Americký apple pie
Americký apple pie
Americký apple pie

Inspirujte se podobnými recepty