Můj Albert
Ušetřete vždy nejvíc
Otevřít
Tradiční jablečný závin s vanilkovým krémem

Tradiční jablečný závin s vanilkovým krémem

Ingredience

Těsto:
300 g hladké prosáté mouky
špetka soli
2 vejce
60 g povoleného másla
4 lžíce vlažné vody
2 lžíce octa
Náplň:
400 g jablek
1 lžíce šťávy z citronu
3 lžičky skořice
1 vanilkový cukr
60 g cukru
30 g strouhanky
100 g vlašských ořechů
30 g rozinek
1 bílek na potření
Vanilkový krém:
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
2 žloutky
30 g cukru moučka
½ lžičky citronové kůry

Postup přípravy

Rozehřejte troubu na 170 °C, horní a dolní ohřev. Do prosáté mouky se špetkou soli zapracujte vajíčka, máslo, vodu a ocet. Vláčné těsto rozdělte na dvě poloviny a nechte odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem. Jablka oloupejte, nastrouhejte na plátky a zakápněte citronovou šťávou, přidejte skořici, vanilkový i klasický cukr a promíchejte. V pánvi nasucho opražte strouhanku. Vyválejte těsto na tenký obdélníkový plát. Posypte ho polovinou strouhanky, navrch rozložte polovinu směsi jablek, posypte polovinou ořechů a rozinek. Přehněte postranní okraje a zabalte. Stejným způsobem připravíte i druhý závin. Oba záviny potřete bílkem a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut nebo dozlatova.
Vanilkový krém: Nejprve dejte na mírném ohni vařit smetanu. Podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem vyškrábněte dužinu. Přidejte ke smetaně a nechte pět minut lehce probublávat, občas promíchejte. Žloutky vložte do větší nádoby a přidejte cukr a citronovou kůru. Prošlehejte a za stálého míchání přilévejte horkou smetanu. Na sporáku si připravte vodní lázeň (v hrnci přiveďte vodu k varu a na hrnec postavte nerezovou misku se směsí na krém). Za stálého míchání nechte krém pomalu houstnout. Poté odstavte a ihned podávejte.

Pomohl vám recept?
44hodnocení4

Další videorecepty