×

Pro správnou funkčnost těchto stránek používáme soubory cookies (více zde). Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s jejich užitím (více zde).   SOUHLASÍM


Albert ČR
Recept Švestková galetta s mandlemi

Další recepty a články

Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná...
Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná papriková polévka
Květáková krémová polévka
Květáková krémová...
Květáková krémová polévka
Květáková krémová polévka
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda

Švestková galetta s mandlemi

Co budete potřebovat

Na mandlovou mouku
40 g oloupaných mandlí
2 lžíce polohrubé mouky
5 lžic krupicového cukru
Na těsto
310 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžíce krupicového cukru
225 g studeného másla, nakrájeného
na kousky
125–250 ml ledové vody
Na ozdobu
švestky, vypeckované a nakrájené
na tenké plátky
smetana ke šlehání na potření
3 snítky čerstvého tymiánu

Jak na to?

Nejdřív v robotu mixuji mandle s moukou a 3 lžícemi cukru. Správné je, když jsou jako hrubší mouka.
Připravím si těsto. Do velké mísy proseji mouku se solí a promíchám s cukrem. Pak přidám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle přiliji a zapracuji 125 ml ledové vody.
Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Že mám hotovo, zkusím tak, že těsto zmáčknu dvěma prsty a ono drží pohromadě. Pokud se drolí, přilévám po lžících vodu.
Nakonec z těsta vytvaruji kouli, zabalím ji do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočívat v lednici.
Pak těsto vyválím mezi dvěma kusy pečicího papíru na kruhovou placku o průměru asi 35 cm a 4 mm silnou. Placku posypu mandlovou mouku, asi 5 cm okraj si nechám volný.
Na mandlovou mouku naskládám hezky švestky, okraje přehnu dovnitř, potřu je smetanou, posypu zbývajícím cukrem, koláč ozdobím snítkami tymiánu a dám ho na 20–30 minut do lednice.
Mezitím si zahřeji troubu na 200° C. Koláč vyndám z lednice, dám ho do trouby a peču 40–50 minut, až je okraj zlatohnědý a švestky měkké.
Vyndám ho z trouby a nechám chvilku chladnout. Nejlepší je se šlehačkou nebo zmrzlinou.





Další chutné recepty najdete na webu www.albert.cz

Švestková galetta s mandlemi

Dezert Snadné Sladká jídla Tymián Magazín 9/2015
Průměrné hodnocení 4 (14)

Co budete potřebovat

Na mandlovou mouku
40 g oloupaných mandlí
2 lžíce polohrubé mouky
5 lžic krupicového cukru
Na těsto
310 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžíce krupicového cukru
225 g studeného másla, nakrájeného
na kousky
125–250 ml ledové vody
Na ozdobu
švestky, vypeckované a nakrájené
na tenké plátky
smetana ke šlehání na potření
3 snítky čerstvého tymiánu

Jak na to?

Nejdřív v robotu mixuji mandle s moukou a 3 lžícemi cukru. Správné je, když jsou jako hrubší mouka.
Připravím si těsto. Do velké mísy proseji mouku se solí a promíchám s cukrem. Pak přidám máslo. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho, až připomíná drobenku. Rychle přiliji a zapracuji 125 ml ledové vody.
Nehnětu moc dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Že mám hotovo, zkusím tak, že těsto zmáčknu dvěma prsty a ono drží pohromadě. Pokud se drolí, přilévám po lžících vodu.
Nakonec z těsta vytvaruji kouli, zabalím ji do potravinářské fólie a nechám hodinu odpočívat v lednici.
Pak těsto vyválím mezi dvěma kusy pečicího papíru na kruhovou placku o průměru asi 35 cm a 4 mm silnou. Placku posypu mandlovou mouku, asi 5 cm okraj si nechám volný.
Na mandlovou mouku naskládám hezky švestky, okraje přehnu dovnitř, potřu je smetanou, posypu zbývajícím cukrem, koláč ozdobím snítkami tymiánu a dám ho na 20–30 minut do lednice.
Mezitím si zahřeji troubu na 200° C. Koláč vyndám z lednice, dám ho do trouby a peču 40–50 minut, až je okraj zlatohnědý a švestky měkké.
Vyndám ho z trouby a nechám chvilku chladnout. Nejlepší je se šlehačkou nebo zmrzlinou.

ODEBÍREJTE NÁŠ NEWSLETTER

A MY VÁM KAŽDÝ TÝDEN DOPORUČÍME TY NEJLEPŠÍ RECEPTY A MNOHEM VÍCE

Je třeba potvrdit souhlas s podmínkami.

Další recepty a články

Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Čočkové ragú
Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná papriková polévka
Dvojbarevná papriková polévka
Květáková krémová polévka
Květáková krémová polévka
Květáková krémová polévka
Květáková krémová polévka
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda

Inspirujte se podobnými recepty