
Sváteční rybí polévka

Náročné
Více než 60 minut
5/5
Vánoce
Polévka
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo 60 g
- Mouka hladká 40 g
- Cibule šalotka 2,5 ks
- Celer 30 g
- Škrob 10 g
- Mrkev 1 ks
- Bílé víno 1 plž
- Mlíčí
- Jikry
- Petržel hladkolistá
- Sůl
- Pepř
- Kapr hlava 1 kg
- Rohlík 3 ks
- Kořenová zelenina 120 g
- Pórek 3/4 ks
- Cibule 1 ks
- Pepř celý 10 ks
- Bobkový list 2 ks
- Nové koření 5 ks
- Šalvěj čerstvá
- Máslo 60 g
- Mouka hladká 40 g
- Cibule šalotka 2,5 ks
- Celer 30 g
- Škrob 10 g
- Mrkev 1 ks
- Bílé víno 1 plž
- Mlíčí
- Jikry
- Petržel hladkolistá
- Sůl
- Pepř
- Kapr hlava 1 kg
- Rohlík 3 ks
- Kořenová zelenina 120 g
Příprava
- 1Nejprve udělejte vývar. Kapří hlavy i odřezky omyjte, hlavy přepulte a vše osušte. Máslo rozehřejte ve velkém hrnci a pak v něm zprudka osmahněte hlavy i všechny kosti a odřezky. Zalijte 2,5 litry vody, přidejte na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu i pórek, přepůlenou cibuli a všechno koření a bylinky. Vařte na mírném ohni hodinu až 1,5 hodiny. Pak přeceďte přes jemné síto, abyste získali čirý rybí vývar. Na másle zpěňte nasekané šalotky, pórek a celer. Po chvíli opékání zasypte moukou a škrobem a opečte pouze do světle růžové jíšky. Podlijte vývarem a 15–20 minut povařte. Přidejte bílé víno a mrkev nastrouhanou na hrubé straně struhadla, krátce opečenou na další lžíci másla. Mlíčí a jikry operte, nakrájejte a přidejte do polévky. Podle chuti ji osolte a opepřete a vařte ještě asi 15 minut. Podávejte zasypané petrželkou a s opečenými houstičkami.
- 1Nejprve udělejte vývar. Kapří hlavy i odřezky omyjte, hlavy přepulte a vše osušte. Máslo rozehřejte ve velkém hrnci a pak v něm zprudka osmahněte hlavy i všechny kosti a odřezky. Zalijte 2,5 litry vody, přidejte na kolečka pokrájenou kořenovou zeleninu i pórek, přepůlenou cibuli a všechno koření a bylinky. Vařte na mírném ohni hodinu až 1,5 hodiny. Pak přeceďte přes jemné síto, abyste získali čirý rybí vývar. Na másle zpěňte nasekané šalotky, pórek a celer. Po chvíli opékání zasypte moukou a škrobem a opečte pouze do světle růžové jíšky. Podlijte vývarem a 15–20 minut povařte. Přidejte bílé víno a mrkev nastrouhanou na hrubé straně struhadla, krátce opečenou na další lžíci másla. Mlíčí a jikry operte, nakrájejte a přidejte do polévky. Podle chuti ji osolte a opepřete a vařte ještě asi 15 minut. Podávejte zasypané petrželkou a s opečenými houstičkami.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.