Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySváteční hrachová polévka
Albert logoAlbert logo
  • Sváteční hrachová polévka
Sváteční hrachová polévka

Sváteční hrachová polévka

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Vegetariánské
Vánoce
Polévka

Ingredience6 porcí

6 porcí
  • Máslo 70 g
  • Hrách 400 g
  • Bujón zeleninový 1 ks
  • Petržel kudrnka 4 snít.
  • Voda 1,5 l
  • Mrkev 1 ks
  • Petržel 1 ks
  • Mouka hladká 30 g
  • Pepř
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Toastový chléb světlý 6 ks
  • Máslo 70 g
  • Hrách 400 g
  • Bujón zeleninový 1 ks
  • Petržel kudrnka 4 snít.
  • Voda 1,5 l
  • Mrkev 1 ks
  • Petržel 1 ks
  • Mouka hladká 30 g
  • Pepř
  • Sůl
  • Muškátový oříšek
  • Toastový chléb světlý 6 ks

Příprava

1
Hrách den předem přeberte, propláchněte a namočte do studené vody. Druhý den znovu propláchněte a v hrnci ho zalijte 1,5 l čerstvé vody. Přidejte bujón, 2 snítky petržele, oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte doměkka asi hodinu.
2
Než se hrách dovaří, cca 15 minut předem připravte jíšku. Rozpusťte v hrnci 40 g másla, vsypte mouku a za stálého míchání prosmažte. Přilijte trochu vývaru z hrnce a znovu míchejte. Opět přilijte trochu vývaru a provařte.
3
Snítky petržele vyndejte z hrnce. Poté polévku tyčovým mixérem rozmixujte a prolisujte přes síto, abyste se zbavili tužších slupek. Osolte a opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku, za stálého míchání přidejte jíšku a polévku krátce povařte.
4
Z toustového chleba vykrojte vykrajovátkem hvězdičky. Na zbylém másle je v pánvi z obou stran dozlatova osmažte.
5
Polévku servírujte s připravenými krutony, posypanou nasekanými lístky zbylé petržele.
1
Hrách den předem přeberte, propláchněte a namočte do studené vody. Druhý den znovu propláchněte a v hrnci ho zalijte 1,5 l čerstvé vody. Přidejte bujón, 2 snítky petržele, oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev a kořenovou petržel. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte doměkka asi hodinu.
2
Než se hrách dovaří, cca 15 minut předem připravte jíšku. Rozpusťte v hrnci 40 g másla, vsypte mouku a za stálého míchání prosmažte. Přilijte trochu vývaru z hrnce a znovu míchejte. Opět přilijte trochu vývaru a provařte.
3
Snítky petržele vyndejte z hrnce. Poté polévku tyčovým mixérem rozmixujte a prolisujte přes síto, abyste se zbavili tužších slupek. Osolte a opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku, za stálého míchání přidejte jíšku a polévku krátce povařte.
4
Z toustového chleba vykrojte vykrajovátkem hvězdičky. Na zbylém másle je v pánvi z obou stran dozlatova osmažte.
5
Polévku servírujte s připravenými krutony, posypanou nasekanými lístky zbylé petržele.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.