
Minimazance

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Ingredience
Složení 1 porcí
- Máslo 70 g
- Cukr krupicový 100 g
- Droždí čerstvé 30 g
- Mléko 250 ml
- Mouka hladká 300 g
- Mouka hrubá 200 g
- Sádlo 50 g
- Citronová kůra
- Vaječný žloutek 2 ks
- Muškátový květ mletý 1/2 člž
- Mandle loupané 60 g
- Sůl
- Rozinky 100 g
- Vejce 1 ks
- Máslo 70 g
- Cukr krupicový 100 g
- Droždí čerstvé 30 g
- Mléko 250 ml
- Mouka hladká 300 g
- Mouka hrubá 200 g
- Sádlo 50 g
- Citronová kůra
- Vaječný žloutek 2 ks
- Muškátový květ mletý 1/2 člž
- Mandle loupané 60 g
- Sůl
- Rozinky 100 g
- Vejce 1 ks
Příprava
- 1Lžíci cukru a droždí rozetřete ve velké míse na kašičku, zalijte mlékem pokojové teploty, zasypte hrstí mouky a jemně promíchejte. Kvásek přikryjte utěrkou. Nechte na teplém místě stát, aby vzešel.
- 2Jakmile se na kvásku začnou dělat bubliny, přidejte sádlo s máslem, špetku soli, žloutky, muškátový květ, citronovou kůru, mandle, zbývající mouky a cukr a poctivě zadělejte kynuté těsto. Hotové bude, když se na něm začnou dělat puchýřky a povrch bude hladký a lesklý. V té chvíli zapracujte do těsta rozinky. Z těsta vytvarujte kouli, položte ji do mísy, přikryjte nahřátou utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Trvá to přibližně hodinu, během které těsto můžete dvakrát krátce propracovat. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
- 3Předehřejte troubu na 180°C.
- 4Vykynuté těsto přendejte na vál a rozdělte ho na 10 až 12 částí a z každé udělejte hladký bochánek. Bochánky pokládejte na máslem vymazaný plech. Nůžkami vystřihněte do kuliček kříž a nechte na plechu dalších 15 minut kynout. Pak je potřete vajíčkem a dejte do trouby. Pečte asi 20–30 minut, až budou minimazance krásně zlatohnědé.
- 1Lžíci cukru a droždí rozetřete ve velké míse na kašičku, zalijte mlékem pokojové teploty, zasypte hrstí mouky a jemně promíchejte. Kvásek přikryjte utěrkou. Nechte na teplém místě stát, aby vzešel.
- 2Jakmile se na kvásku začnou dělat bubliny, přidejte sádlo s máslem, špetku soli, žloutky, muškátový květ, citronovou kůru, mandle, zbývající mouky a cukr a poctivě zadělejte kynuté těsto. Hotové bude, když se na něm začnou dělat puchýřky a povrch bude hladký a lesklý. V té chvíli zapracujte do těsta rozinky. Z těsta vytvarujte kouli, položte ji do mísy, přikryjte nahřátou utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Trvá to přibližně hodinu, během které těsto můžete dvakrát krátce propracovat. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
- 3Předehřejte troubu na 180°C.
- 4Vykynuté těsto přendejte na vál a rozdělte ho na 10 až 12 částí a z každé udělejte hladký bochánek. Bochánky pokládejte na máslem vymazaný plech. Nůžkami vystřihněte do kuliček kříž a nechte na plechu dalších 15 minut kynout. Pak je potřete vajíčkem a dejte do trouby. Pečte asi 20–30 minut, až budou minimazance krásně zlatohnědé.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.