
Steak z hovězí svíčkové s omáčkou z červeného vína
Hovězí steak s omáčkou z červeného vína je slavnostním chodem. Připravte jej z lásky třeba jako valentýnskou večeři.

Velmi snadné
Více než 60 minut
0/5
Valentýn
Hlavní chod
Ingredience
Složení 2 porce
- Máslo 20 g
- Mléko plnotučné 100 ml
- Smetana ke šlehání 30%-33% 100 ml
- Brambory typu C 400 g
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek 1 člž
- Sýr Gruyère 100 g
- Krémový čerstvý sýr 200 g
- Hovězí svíčková 450 g
- Olej slunečnicový 20 ml
- Voda 300 ml
- Bujón hovězí 1 ks
- Červené víno 300 ml
- Cibule šalotka 1 ks
- Mouka hladká 5 g
- Med 1/2 plž
- Balzamikový ocet 1 člž
- Petržel hladkolistá 1/2 hrs.
- Máslo 20 g
- Mléko plnotučné 100 ml
- Smetana ke šlehání 30%-33% 100 ml
- Brambory typu C 400 g
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek 1 člž
- Sýr Gruyère 100 g
- Krémový čerstvý sýr 200 g
- Hovězí svíčková 450 g
- Olej slunečnicový 20 ml
- Voda 300 ml
- Bujón hovězí 1 ks
- Červené víno 300 ml
- Cibule šalotka 1 ks
Příprava
- 1V misce metličkou promíchejte smetanu s mlékem a dejte stranou. Zapékací mísu vymažte 10 g másla. Oloupané, omyté brambory nakrájejte na tenké plátky a ihned skládejte do vymazané zapékací mísy.
- 2Obložené dno mísy osolte, opepřete a posypte trochou muškátového oříšku. Potřete v tenké vrstvě smetanovým sýrem a pokračujte další vrstvou připravených brambor. Nakonec podlijte smetanovou směsí a posypte strouhaným sýrem Gruyére. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 50 minut dozlatova.
- 3Před dopečením brambor začněte připravovat steaky s omáčkou. Maso vyndejte 30 minut před přípravou z lednice. Potřete je v dlaních olejem, osolte, opepřete a nechte odstát.
- 4Do středního kastrůlku vložte zbylé máslo. Vsypte oloupanou, najemno nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět. Přisypte mouku a 1 minutu restujte. Za stálého míchání vlijte vodu a rozdrobte bujón. Metličkou šlehejte do rozpuštění bujónu. Poté vlijte víno, med a ocet. Míchejte a vařte tak dlouho, dokud se omáčka nevyvaří do zhoustnutí konzistence medu. Sceďte, osolte a opepřete.
- 5Rozpalte litinovou pánev na maximum. Poté na ni vložte steaky a z každé strany opékejte 2–3 minuty dle výšky masa. S masem během opékání nijak nehýbejte. Nakonec maso dejte stranou a zakryté nechte ještě 5 minut odpočinout.
- 6Na talíře vlijte omáčku, přidejte porci gratinovaných brambor a nakonec položte steak. Brambory posypte najemno nasekanou petrželkou.
- 1V misce metličkou promíchejte smetanu s mlékem a dejte stranou. Zapékací mísu vymažte 10 g másla. Oloupané, omyté brambory nakrájejte na tenké plátky a ihned skládejte do vymazané zapékací mísy.
- 2Obložené dno mísy osolte, opepřete a posypte trochou muškátového oříšku. Potřete v tenké vrstvě smetanovým sýrem a pokračujte další vrstvou připravených brambor. Nakonec podlijte smetanovou směsí a posypte strouhaným sýrem Gruyére. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 50 minut dozlatova.
- 3Před dopečením brambor začněte připravovat steaky s omáčkou. Maso vyndejte 30 minut před přípravou z lednice. Potřete je v dlaních olejem, osolte, opepřete a nechte odstát.
- 4Do středního kastrůlku vložte zbylé máslo. Vsypte oloupanou, najemno nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět. Přisypte mouku a 1 minutu restujte. Za stálého míchání vlijte vodu a rozdrobte bujón. Metličkou šlehejte do rozpuštění bujónu. Poté vlijte víno, med a ocet. Míchejte a vařte tak dlouho, dokud se omáčka nevyvaří do zhoustnutí konzistence medu. Sceďte, osolte a opepřete.
- 5Rozpalte litinovou pánev na maximum. Poté na ni vložte steaky a z každé strany opékejte 2–3 minuty dle výšky masa. S masem během opékání nijak nehýbejte. Nakonec maso dejte stranou a zakryté nechte ještě 5 minut odpočinout.
- 6Na talíře vlijte omáčku, přidejte porci gratinovaných brambor a nakonec položte steak. Brambory posypte najemno nasekanou petrželkou.
Hodnocení
Nehodnoceno
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.