
Špenátový dort s jahodami

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Dezert
Ingredience
Složení 12 porcí
- Špenát čerstvý 350 g
- Olej slunečnicový 240 ml
- Vejce 3 ks
- Cukr krupicový 275 g
- Citron 1 ks
- Kypřící prášek 3 člž
- Mouka hladká 280 g
- Mascarpone 250 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 125 ml
- Jahody 250 g
- Špenát čerstvý 350 g
- Olej slunečnicový 240 ml
- Vejce 3 ks
- Cukr krupicový 275 g
- Citron 1 ks
- Kypřící prášek 3 člž
- Mouka hladká 280 g
- Mascarpone 250 g
- Smetana ke šlehání 30%-33% 125 ml
- Jahody 250 g
Příprava
- 1Omyté špenátové listy rozmixujte na pyré. V míse vyšlehejte vejce s 200 g cukru do nadýchané světlé pěny. Postupně do ní přilévejte olej a dobře ho zapracujte. Přidejte špenátové pyré, 2 lžíce citronové šťávy, nastrouhanou citronovou kůru a lehce promíchejte.
- 2Prosejte mouku s práškem do pečivaa po lžících ji přimíchejte do tekuté směsi, až získáte hladké, nadýchané těsto. Vlijte do formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem. Pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečený korpus nechte zchladnout na mřížce a poté podélně rozkrojte.
- 3Na krém krátce prošlehejte mascarpone se zbylým cukrem. Až se cukr zapracuje, přilijte smetanu a vyšlehejte do nadýchaného krému. Omyjte jahody a 1/3 jich rozpulte.
- 4Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Vložte ½ korpusu a potřete 1 cm silnou vrstvou krému. Po obvodu korpusu rozložte rozpůlené jahody řezem ven, na střed vyskládejte celé jahody špičkami nahoru. Jahody lehce zatlačte do krému, zatřete zbylým krémem a zakryjte druhou polovinou korpusu. Dort nechte alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici.
- 1Omyté špenátové listy rozmixujte na pyré. V míse vyšlehejte vejce s 200 g cukru do nadýchané světlé pěny. Postupně do ní přilévejte olej a dobře ho zapracujte. Přidejte špenátové pyré, 2 lžíce citronové šťávy, nastrouhanou citronovou kůru a lehce promíchejte.
- 2Prosejte mouku s práškem do pečivaa po lžících ji přimíchejte do tekuté směsi, až získáte hladké, nadýchané těsto. Vlijte do formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem. Pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečený korpus nechte zchladnout na mřížce a poté podélně rozkrojte.
- 3Na krém krátce prošlehejte mascarpone se zbylým cukrem. Až se cukr zapracuje, přilijte smetanu a vyšlehejte do nadýchaného krému. Omyjte jahody a 1/3 jich rozpulte.
- 4Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Vložte ½ korpusu a potřete 1 cm silnou vrstvou krému. Po obvodu korpusu rozložte rozpůlené jahody řezem ven, na střed vyskládejte celé jahody špičkami nahoru. Jahody lehce zatlačte do krému, zatřete zbylým krémem a zakryjte druhou polovinou korpusu. Dort nechte alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.