Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySlavnostní pečená husa na svatého Martina i Štěpána
Albert logoAlbert logo
Slavnostní pečená husa na svatého Martina i Štěpána

Slavnostní pečená husa na svatého Martina i Štěpána

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Sváteční
Hlavní chod

Ingredience6 porcí

6 porcí
  • Husa celá 1 ks
  • Sůl
  • Česnek
  • Cukr krupicový 100 g
  • Pomeranč 1 ks
  • Sojová omáčka 4 plž
  • Jablko 2 ks
  • Paprika mletá sladká 1 člž
  • Bobkový list 2 ks
  • Rozmarýn čerstvý 2 snít.
  • Tymián čerstvý 2 snít.
  • Husa celá 1 ks
  • Sůl
  • Česnek
  • Cukr krupicový 100 g
  • Pomeranč 1 ks
  • Sojová omáčka 4 plž
  • Jablko 2 ks
  • Paprika mletá sladká 1 člž
  • Bobkový list 2 ks
  • Rozmarýn čerstvý 2 snít.
  • Tymián čerstvý 2 snít.

Příprava

1
Husu omyjte a osušte papírovou utěrkou. Konce křídel a přebytečnou kůži odřízněte. Husu pořádně nasolte zvenčí i zevnitř. Dejte ji do hlubokého pekáče, konce stehen svažte k sobě potravinářským provázkem a pečte v troubě 60 minut na 140 °C. Husu polévejte postupně vypékaným sádlem. Pak zvyšte teplotu na 160 °C a pečte dalších 60 minut a vždy po 15 minutách přelévejte sádlem. Přebytečné sádlo naběračkou z pekáče odeberte. Do pekáče přidejte rozpůlený česnek, na poloviny rozkrojená 2 jablka a půlkolečka z pomeranče. Teplotu zvyšte na 180 °C a dále pečte.
2
Do pánve nasypte 100 g cukru a nechte rozpustit na karamel. Karamel stáhněte z plotny, opatrně přilijte 4 lžíce sójové omáčky a přidejte lžičku mleté papriky. Stěrkou promíchejte dohladka. Směsí potírejte husu každých 15 minut a dopékejte při 180 °C poslední hodinu.
3
Husu po upečení vyjměte z trouby na chladicí mřížku. Vypečené sádlo opatrně slijte do omáčníku. Provázkem svažte 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu a 2 snítky rozmarýnu. Bylinky vložte mezi svázaná pečená stehna na ozdobu.
4
Husu přendejte na servírovací talíř a dozdobte ji kolem pečenou přílohou z česneku, jablek a pomerančů. Slavnostní pečínku můžete podávat s bramborovými knedlíky nebo lokšemi.
1
Husu omyjte a osušte papírovou utěrkou. Konce křídel a přebytečnou kůži odřízněte. Husu pořádně nasolte zvenčí i zevnitř. Dejte ji do hlubokého pekáče, konce stehen svažte k sobě potravinářským provázkem a pečte v troubě 60 minut na 140 °C. Husu polévejte postupně vypékaným sádlem. Pak zvyšte teplotu na 160 °C a pečte dalších 60 minut a vždy po 15 minutách přelévejte sádlem. Přebytečné sádlo naběračkou z pekáče odeberte. Do pekáče přidejte rozpůlený česnek, na poloviny rozkrojená 2 jablka a půlkolečka z pomeranče. Teplotu zvyšte na 180 °C a dále pečte.
2
Do pánve nasypte 100 g cukru a nechte rozpustit na karamel. Karamel stáhněte z plotny, opatrně přilijte 4 lžíce sójové omáčky a přidejte lžičku mleté papriky. Stěrkou promíchejte dohladka. Směsí potírejte husu každých 15 minut a dopékejte při 180 °C poslední hodinu.
3
Husu po upečení vyjměte z trouby na chladicí mřížku. Vypečené sádlo opatrně slijte do omáčníku. Provázkem svažte 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu a 2 snítky rozmarýnu. Bylinky vložte mezi svázaná pečená stehna na ozdobu.
4
Husu přendejte na servírovací talíř a dozdobte ji kolem pečenou přílohou z česneku, jablek a pomerančů. Slavnostní pečínku můžete podávat s bramborovými knedlíky nebo lokšemi.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 12.06.2024 do 18.06.2024

Platný ještě 3 dny

Od 05.06.2024 do 18.06.2024

Platný ještě 3 dny

Od 12.06.2024 do 18.06.2024

Platný ještě 3 dny

Od 05.06.2024 do 18.06.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.