
Slavnostní pečená husa na svatého Martina i Štěpána

Snadné
Více než 60 minut
4/5
Česká
Sváteční
Hlavní chod
Ingredience
Složení 6 porcí
- Husa celá 1 ks
- Sůl
- Česnek
- Cukr krupicový 100 g
- Pomeranč 1 ks
- Sojová omáčka 4 plž
- Jablko 2 ks
- Paprika mletá sladká 1 člž
- Bobkový list 2 ks
- Rozmarýn čerstvý 2 snít.
- Tymián čerstvý 2 snít.
- Husa celá 1 ks
- Sůl
- Česnek
- Cukr krupicový 100 g
- Pomeranč 1 ks
- Sojová omáčka 4 plž
- Jablko 2 ks
- Paprika mletá sladká 1 člž
- Bobkový list 2 ks
- Rozmarýn čerstvý 2 snít.
- Tymián čerstvý 2 snít.
Příprava
- 1Husu omyjte a osušte papírovou utěrkou. Konce křídel a přebytečnou kůži odřízněte. Husu pořádně nasolte zvenčí i zevnitř. Dejte ji do hlubokého pekáče, konce stehen svažte k sobě potravinářským provázkem a pečte v troubě 60 minut na 140 °C. Husu polévejte postupně vypékaným sádlem. Pak zvyšte teplotu na 160 °C a pečte dalších 60 minut a vždy po 15 minutách přelévejte sádlem. Přebytečné sádlo naběračkou z pekáče odeberte. Do pekáče přidejte rozpůlený česnek, na poloviny rozkrojená 2 jablka a půlkolečka z pomeranče. Teplotu zvyšte na 180 °C a dále pečte.
- 2Do pánve nasypte 100 g cukru a nechte rozpustit na karamel. Karamel stáhněte z plotny, opatrně přilijte 4 lžíce sójové omáčky a přidejte lžičku mleté papriky. Stěrkou promíchejte dohladka. Směsí potírejte husu každých 15 minut a dopékejte při 180 °C poslední hodinu.
- 3Husu po upečení vyjměte z trouby na chladicí mřížku. Vypečené sádlo opatrně slijte do omáčníku. Provázkem svažte 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu a 2 snítky rozmarýnu. Bylinky vložte mezi svázaná pečená stehna na ozdobu.
- 4Husu přendejte na servírovací talíř a dozdobte ji kolem pečenou přílohou z česneku, jablek a pomerančů. Slavnostní pečínku můžete podávat s bramborovými knedlíky nebo lokšemi.
- 1Husu omyjte a osušte papírovou utěrkou. Konce křídel a přebytečnou kůži odřízněte. Husu pořádně nasolte zvenčí i zevnitř. Dejte ji do hlubokého pekáče, konce stehen svažte k sobě potravinářským provázkem a pečte v troubě 60 minut na 140 °C. Husu polévejte postupně vypékaným sádlem. Pak zvyšte teplotu na 160 °C a pečte dalších 60 minut a vždy po 15 minutách přelévejte sádlem. Přebytečné sádlo naběračkou z pekáče odeberte. Do pekáče přidejte rozpůlený česnek, na poloviny rozkrojená 2 jablka a půlkolečka z pomeranče. Teplotu zvyšte na 180 °C a dále pečte.
- 2Do pánve nasypte 100 g cukru a nechte rozpustit na karamel. Karamel stáhněte z plotny, opatrně přilijte 4 lžíce sójové omáčky a přidejte lžičku mleté papriky. Stěrkou promíchejte dohladka. Směsí potírejte husu každých 15 minut a dopékejte při 180 °C poslední hodinu.
- 3Husu po upečení vyjměte z trouby na chladicí mřížku. Vypečené sádlo opatrně slijte do omáčníku. Provázkem svažte 2 bobkové listy, 2 snítky tymiánu a 2 snítky rozmarýnu. Bylinky vložte mezi svázaná pečená stehna na ozdobu.
- 4Husu přendejte na servírovací talíř a dozdobte ji kolem pečenou přílohou z česneku, jablek a pomerančů. Slavnostní pečínku můžete podávat s bramborovými knedlíky nebo lokšemi.
Hodnocení
Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal


Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!
Legenda zkratek
kus | ks | špetka | špet. | |
lžíce | plž | svazek | svaz. | |
lžička | člž | plátek | plát. | |
hrst | hrs. | hrnek | hrn. | |
stroužek | strouž. | řapík | řap. | |
snítka | snít. | kopeček | kop. |
Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.