Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyJablečný smetanový koláč
Albert logoAlbert logo
  • Jablečný smetanový koláč

Jablečný smetanový koláč

Jablečný smetanový koláč
Náročné
Více než 60 minut
4/5
Česká

Ingredience

Složení
1 porcí
  • Máslo 140 g
  • Mouka polohrubá 50 g
  • Mouka hladká 200 g
  • Sůl
  • Citronová šťáva 1,5 člž
  • Vejce 2 ks
  • Jablko 4 ks
  • Cukr moučkový
  • Cukr krupicový 65 g
  • Calvados 1 člž
  • Smetana ke šlehání 100 ml
  • Máslo 140 g
  • Mouka polohrubá 50 g
  • Mouka hladká 200 g
  • Sůl
  • Citronová šťáva 1,5 člž
  • Vejce 2 ks
  • Jablko 4 ks
  • Cukr moučkový
  • Cukr krupicový 65 g
  • Calvados 1 člž
  • Smetana ke šlehání 100 ml

Příprava

1
Obě mouky vsypte do mísy robotu, přidejte kousky másla a špetku soli a mixujte do hmoty podobné písku. Přidejte vejce a 1 lžičku studené vody a opět krátce mixujte. Pak směs přendejte na pomoučenou pracovní plochu a asi půl minuty hněťte do hladkého těsta. To rozválejte na centimetr silnou placku. Zabalte ji mezi archy potravinářské fólie a na třicet minut dejte do chladničky.
2
Těsto vyndejte a ve fólii rozválejte do 2mm tloušťky, pak odtrhnete jednu vrstvu fólie a testem vyložte formu s odnímatelným dnem (o průměru 22 cm, vysokou 3–4 cm). Sejměte druhou fólii, těsto přitlačte k formě a zhruba 2 mm jej ohněte přes okraj formy, zbytek odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a dvacet minut znovu chlaďte.
3
Mezitím udělejte náplň: máslo dejte spolu s citronovou šťávou a 15 g krupicového cukru do malého rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Sejměte z ohně, vmíchejte calvados a dejte stranou.
4
Troubu předehřejte na 220 °C. Na těsto jedno pres druhé vyskládejte jablka a potřete je směsí s calvadosem. Deset minut zapékejte, pak teplotu snižte o 20 °C a pečte dalších patnáct až dvacet minut, aby jablka začala karamelizovat.
5
Smetanu smíchejte s vejcem a 50 g cukru a dejte stranou. Jablka posypte další lžící cukru, přelijte je smetanovou směsí a pečte ještě deset minut. Před podáváním nechte koláč hodinu zchladnout. Jezte pocukrované.
1
Obě mouky vsypte do mísy robotu, přidejte kousky másla a špetku soli a mixujte do hmoty podobné písku. Přidejte vejce a 1 lžičku studené vody a opět krátce mixujte. Pak směs přendejte na pomoučenou pracovní plochu a asi půl minuty hněťte do hladkého těsta. To rozválejte na centimetr silnou placku. Zabalte ji mezi archy potravinářské fólie a na třicet minut dejte do chladničky.
2
Těsto vyndejte a ve fólii rozválejte do 2mm tloušťky, pak odtrhnete jednu vrstvu fólie a testem vyložte formu s odnímatelným dnem (o průměru 22 cm, vysokou 3–4 cm). Sejměte druhou fólii, těsto přitlačte k formě a zhruba 2 mm jej ohněte přes okraj formy, zbytek odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a dvacet minut znovu chlaďte.
3
Mezitím udělejte náplň: máslo dejte spolu s citronovou šťávou a 15 g krupicového cukru do malého rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Sejměte z ohně, vmíchejte calvados a dejte stranou.
4
Troubu předehřejte na 220 °C. Na těsto jedno pres druhé vyskládejte jablka a potřete je směsí s calvadosem. Deset minut zapékejte, pak teplotu snižte o 20 °C a pečte dalších patnáct až dvacet minut, aby jablka začala karamelizovat.
5
Smetanu smíchejte s vejcem a 50 g cukru a dejte stranou. Jablka posypte další lžící cukru, přelijte je smetanovou směsí a pečte ještě deset minut. Před podáváním nechte koláč hodinu zchladnout. Jezte pocukrované.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup
Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 5 dní

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 5 dní

Od 17.07.2024 do 23.07.2024

Platný ještě 12 dní

Od 17.07.2024 do 30.07.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.